Landelijke actie met gratis hiv-sneltest een succes

Zwolle – In totaal 714 personen maakten gebruik van de gratis anonieme hiv-sneltest die acht ziekenhuizen in Nederland aanboden rond Wereld Aidsdag. Het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken heeft al besloten om in 2011 wederom deel te nemen aan deze actie.

Uit de grote belangstelling blijkt dat er behoefte bestaat voor deze sneltest. De deelnemers bleken zeer divers: de leeftijd varieerde van jonger dan 20 tot 80 plus, ruim 60% was van Nederlandse afkomst en meer dan tweederde was heteroseksueel. Iets meer mannen dan vrouwen lieten zich testen. De voornaamste redenen om mee te doen aan de actie waren: het willen weten van de serostatus (ongeacht het gelopen risico), de anonimiteit, het niet hoeven toelichten van risicogedrag en de snelheid van de test (binnen 15 minuten de uitslag).  

Acht ziekenhuizen. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam was het eerste ziekenhuis dat in 2008 begon met het aanbieden van een gratis hiv-sneltest. Dit jaar deden, naast het OLVG, ook mee: Isala klinieken in Zwolle, Flevoziekenhuis in Almere, UMC St. Radboud in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, MCL in Leeuwarden, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Meer informatie over hiv: www.isala.nl/hiv  

Artikel delen:

Reageer