Bevrijdingsdag Zwolle: gezellig en veilig

|   Laatste wijziging

Zwolle – Zwolle rekent dit jaar op een gezellige én veilige Bevrijdingsdag in de stad. Burgemeester Henk Jan Meijer heeft vandaag duidelijke richtlijnen aangegeven voor de viering van 5 mei in de stad.

Er komt geen dance-feest op Bevrijdingsdag, in de Zwolse binnenstad kunnen gewoon activiteiten worden georganiseerd, binnen veiligheidsvoorwaarden. Rond de wijze waarop in Zwolle dit jaar Bevrijdingsdag gevierd kan worden, bestond onvrede bij de organiserende partijen en zijn onlangs (raads)vragen gesteld. Omdat op 5 mei in Zwolle traditioneel het Bevrijdingsfestival Overijssel in Park de Wezenlanden veel publiek trekt, is er veel aandacht voor de veiligheidsaspecten van zo’n groot publieksevenement. De Zwolse binnenstad is een zogenoemd overloopgebied voor het Bevrijdingsfestival Overijssel, waar vorig jaar meer dan 150 duizend bezoekers kwamen. Uit de evaluatie van de Zwolse Bevrijdingsdag vorig jaar kwam naar voren dat extra publieksevenementen in de Zwolse binnenstad voor nog meer drukte zorgden. Met het oog op ieders veiligheid is daarom besloten dit jaar minder publieksevenementen in de stad te programmeren op 5 mei. 


Gezellig
Burgemeester Henk Jan Meijer, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de stad en voor evenementen, heeft nu aangeven dat er in de Zwolse binnenstad best (podium)optredens kunnen worden georganiseerd. Voorwaarde is wel dat daarbij de veiligheid leidend is. “Maar dat hoeft een gezellig feest niet in de weg te staan”, verwacht de burgemeester. Burgemeester Meijer heeft vandaag over de viering van 5 mei gesproken met de CCO en de Koninklijke Horeca Nederland.

Dance-feest
Voor een dance-feest bij de IJsselhallen wordt geen toestemming gegeven. Met het oog op de mogelijkheid om bezoekers te reguleren is eerder al besloten een dance-evenement geen onderdeel meer te laten zijn van het Bevrijdingsfestival. Er is nu ook besloten geen apart dance-feest bij de IJsselhallen in Zwolle toe te staan op 5 mei. Dat zou leiden tot publieksevenementen op drie locaties in de stad en dat is vanuit veiligheidsoogpunt niet wenselijk.

77 gedachten over “Bevrijdingsdag Zwolle: gezellig en veilig”

  1. Succes van het Bevrijdingsfestival Overijssel heeft kennelijk een prijs. Wel jammer hoor, dat er nu voor de jongeren een mooi onderdeel verloren is gegaan.

  2. Ik vermoed dat het aantal incidenten met mensen van het danceterrein iets te hoog was. Jammer dat de ME er vorig jaar aan te pas moest komen. Het gaat om bevrijding vieren op een goede manier en dat moet het blijven ;).

  3. Het gewone evenement op het grote terrein in het park blijft wel, maar geen dance-event en minder activiteiten in de binnenstad. Tenminste, zo lees ik het.

  4. Mooie bevrijdingsdag dan zo…hoe dom kan je zijn?

    Cafe’s zullen het dancegat opvullen met dj’s dus hebben we alle danceliefhebbers in de binnenstad, lekker slim zo. Goed voor de doorstroom…

    Of gaat gemeente zwolle ook bepalen welke muziekstijl er in de cafe’s gedraaid gaat worden?

  5. Kansloos dat het grootste visitekaartje van de Gemeente Zwolle in de weg wordt gezeten door een “zielige” stichting (HESZ); welke enkel en alleen kansloze en kneuterige evenementen organiseert. Kennelijk zijn ze doordrenkt van zelfmedelijden en waarschijnlijk beseffen ze zich dat ze eigenlijk toch wel erg weinig voorstellen en niet capabel zijn, dat ze in plaats van te profiteren van het succes van het Bevrijdingsfestival en zichzelf te profileren op deze dag stellen ze zichzelf boven één van de meest succesvolle evenementen van Nederland stellen. En in mijn opinie, zullen alle teleurgestelde bezoekers van het Bevrijdingsfestival terechtkomen in de binnenstad en daar zoals gewoonlijk een grote deceptie ondergaan omdat er als vanouds, niets kwalitatiefs georganiseerd wordt in de binnenstad. Alle gefrustreerde bezoekers zullen dan voor overlast zorgen binnen de Zwolse grachten en wie wordt er dan weer als verantwoordelijke gezien: het Bevrijdingsfestival. Inderdaad, lekker slim!

  6. Dit belooft veel ongeregeldheden mensen, de dance bezoekers van (ver)buiten Zwolle zullen dit niet lezen en gewoon komen. Dan treffen ze geen dance en gaan vertier elders zoeken. Nou maak je borst maar nat Politie!

  7. Nog een tip: wat extra wc’s op het terrein. Elk jaar kan je weer 20 min in de rij gaan staan wachten. Brengt ook erg veel irritatie met zich mee bij iedereen! Zeker bij het vrouwengedeelte

  8. wat is zwolle hier ontzettend flauw in.. de slechtste feesstad van NL! 😮

    Als er ook wat bij de ijsselhallen te doen zou zijn zou de drukte verdeeld kunnen worden, vorig jaar was crap bij de weezelanden ivm de drukte die allemaal op 1 plek was!! in de stad bij liberator was het supergoed te doen juist!

    weer een stel van die lui die beslissen die er eigenlijk helemaal niks van weten zie ik alweer..

    jammer!! :S

  9. Blijft bijzondere gemeente dit Zwolle.
    Zelf ben ik import, maar ik snap hier bestuurlijk helemaal niks van. Op de dag dat Tiesto bekend maakt dat hij naar het grootste radiostation van Nederland gaat bewijst Zwolle dat ze buiten de realiteit staan. Dance is gewoon mainstream onder de huidige jeugd! Free 2 dance is al jaren een onderdeel van het bevrijdingsfestival en een visitekaartje voor de stad. Onbegrijpelijk dat ze dat nu verbieden. De dance groeide uit z’n jasje in het park. Bij de IJsselhallen is er toch een prachtig terrein! Ik wilde er niet aan dat er bestuurlijk rare krachten spelen in Zwolle, maar na het voortijdig vertrek van een wethouder en nu weer dit…………>:(>:(>:(

  10. Er moet bezuinigd worden op cultuur dus het gevolg is dat er minder geld is voor activiteiten in de binnenstad.

    En zeg nou zelf, vorig jaar was het toch een fiasco? Er werd niet voor niets voor in de middag een landelijk negatief reisadvies afgegeven vanwege de bizarre drukte.

    Nee, eens maar nooit weer. Hopelijk is er wel dance muziek voor de liefhebber in het Park.

  11. Is er in Zwolle op Nationale bevrijdingsdag nou alleen maar wat te doen voor feestvierders van pakweg tussen de 15 en de 35 jaar?
    Laat de oude Observer dan maar hopen op mooi weer zodat ik de fiets kan pakken en in een normale stad een terrasje kan pikken.
    Voor mij geen beklemmende herrie/massa-activiteiten met fouilleren, je biertje uit plastic drinken en daarna 20 minuten wachten om het weer kwijt te kunnen raken.;);)

  12. De organisatie van het dancefeest, op 5 mei in Zwolle, is verontwaardigd dat het evenement niet doorgaat.

    De gemeente verbood het feest gisteren uit angst dat er teveel bezoekers naar de stad komen. Op 5 mei wordt ook het bevrijdingsfestival in Zwolle gehouden. De organisatie van het dance-feest zegt juist de Ijsselhallen als locatie te hebben gekozen om het publiek beter te spreiden. Bovendien zou de gemeente geen onderzoek hebben gedaan naar de veiligheidsrisico’s.

    RTV Twente 😉

  13. Dat er mensen worden verdrukt, wil toch niet betekenen dat het je meteen moet afschaffen. Groter aanpakken, beter veiligheidsplan, eenrichtingsverkeer, desnoods 2,50entree. (Zodat mensen niet steeds in-en-uit lopen.)

    Ik denk dat ik dit jaar (als Zwollenaar) het ergens anders ga vieren. Arnhem ofso. Hier ben ik niet welkom. >:(

  14. Verklaring van de stichting Bevrijdingsfestival Overijssel naar aanleiding van het besluit van de burgemeester om een Dance evenement niet toe te staan op Bevrijdingsdag.

    De stichting Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) betreurt het dat er geen Dance evenement georganiseerd mag worden op Bevrijdingsdag omdat daarmee een belangrijke doelgroep wordt uitgesloten terwijl we richting de veiligheid onze verantwoordelijkheid hebben genomen door een alternatieve locatie voor te stellen. Het buitensluiten van een doelgroep druist in tegen het gedachtegoed van 5 mei.

    De stichting BFO heeft een ideële doelstelling en dat is de boodschap van de vrijheid jaarlijks op 5 mei uitdragen onder een brede doelgroep, maar met name onder jongeren. Dit doen wij door vele inhoudelijke projecten voor jong en oud te organiseren en door muziek te programmeren. De doelgroep jongeren wordt ook voor een substantieel deel bereikt door dancemuziek. Deze doelgroep is erg belangrijk voor BFO en voor het Nationaal Comité 4en5 mei, belangrijkste partner van alle bevrijdingsfestivals. Het onderdeel Free2Dance is en blijft wat ons betreft onderdeel van het bevrijdingsfestival maar wordt alleen op een andere locatie georganiseerd om te voorkomen dat er teveel publiek op 1 plek samenkomt.

    Het huidige terrein op het Wezenlandenpark biedt onvoldoende ruimte aan bezoekers van het Free2Dance evenement. Daarom heeft het bestuur van de stichting BFO in augustus 2010 besloten om geen Free2Dance meer te organiseren op het eiland in het park, maar naar andere (veiligere, beter beheersbare) locaties om te zien. Daar is de IJsselhallen als enige geschikte locatie uitgekomen.

    Vervolgens heeft BFO vastgesteld dat zij zelf als stichting de verantwoordelijkheid van de organisatie hiervan niet kunnen dragen. Enerzijds omdat het financieel voor BFO niet haalbaar is, anderzijds omdat de gewijzigde invulling van het Wezenlandenpark alle energie en
    aandacht vraagt. De stichting BFO heeft vervolgens contact gezocht met Rob Teitsma van Studio TAS (voormalig co-producent van Free2Dance in het park) en hem gevraagd of hij een Free2Dance festival kan en wil organiseren. Hij heeft hier positief op gereageerd en is een half jaar geleden begonnen met de voorbereidingen.

    Wij als stichting achten Studio TAS zeer goed in staat om een
    gezellig, veilig en beheersbaar Free2Dance te organiseren en vinden dat de aanvraag een eerlijke kans verdiend en op inhoud beoordeeld moet worden. Wij willen graag met alle betrokkenen in gesprek blijven om samen voor komende jaren ook deze doelgroep te kunnen bedienen en de vrijheid te laten vieren.

    Marius Woldberg
    Voorzitter
    Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel

  15. Tijtsma? Bad idea, zou dan toch liever John Althof aan het roer willen zien. Tijtsma was toen ook verantwoordelijk voor de verkeerde inschatting bij het provinciehuis en dat waardeloze optreden van cuzco en zijn kinderorkest.
    Denk dat dit project te groot voor hem, maarja dat is al gauw bij hem.hihihi;)

    Het terrein in het park is wel groot genoeg als ze de mainstage verplaatsen naar het vroegere dancegedeelte. En hier drie areas maken. techno hardstyle en lipfloss…

  16. Het zal duidelijk zijn dat al deze bespiegelingen over het al of niet slagen van een Mega evenement mij niet zo raken.
    Maar heeft het nog ook maar iets te maken met het herdenken van de verlossing van het Duitsche juk?:)

  17. Hmmm… volgens mij behoort het Bevrijdingsfeest een feest te zijn… voor iedereen! En mag er dan op zo’n feestje alsjeblieft gedanst worden???

    ‘Vroeger’ werd er nog wel eens geflyerd voor een illegale Houseparty

    Nog meer ‘vroeger’ flyerde mijn oma in Zwolle ook illegaal… volgens de Duitsers dan. Noemden ze toen ‘koeriers’…

    Anno 2011 hebben we INTERNET en het fenomeen FLASHMOB’S. Lijkt me toch daar we daar heel blij en een tikkeltje burgerlijk ongehoorzaam iets ‘bevrijdends’ mee moeten kunnen doen in Zwolle… bij deze een oproep; zegt het voort!!!

  18. Pak het dan aan zoals Liberator Outdoor in 2010 op het Rode Torenplein deed.
    10 euro toegang, kreeg je bij binnenkomst 4 muntjes voor terug.
    Dan weet je ook zeker dat er niet teveel gasten binnenkomen!

  19. Het probleem met “dance” is dat het geluid voor de niet-pillenslikkende-niet-liefhebber klinkt alsof er een stratenmaker, die een bonus van zijn baas krijgt als hij maar meters maakt, met een trilmachine op 5 meter afstand onophoudelijk door blijft werken.

  20. @Observer, jazeker hebben ze daar Hertog Jannetjes, maar dan wel uit het flesje. Zit daar altijd zelf als één van de weinigen aan de flesjes Grolsch, maar ben zoals altijd een beetje tegendraads.:):)

  21. jammer dat de angst regeert. Wat is er behoorlijk uit de hand gelopen dan? Op een festival van 150000 man zijn de incidenten minimaal. Ik heb in amsterdam meegemaakt dat de me het station af hadden gesloten en met waterkanonnen het publiek op koninginnedag wegspoot en hier word ook nogsteeeds house gedraaid. Zwolle wordt beheerst door angst en het meerendeel van de jeugd wordt benadeelt omdat er in zwolle niemand is die weet hoe het goed georganiseerd kan worden. Laat maar weer zo’n uitgerangeerde topper als willeke alberti of ruth jacot de dag afsluiten. Dan genieten de 50+ nog even lekker voor ze gaan slapen. Diep triest dit…

  22. Aandachtspunt bij beginspraak is dat het niet vanzelfsprekend is dat wensen van de ene partij niet goed aansluiten bij wensen van een andere partij. Of dat wensen van een bepaalde groep belanghebbenden, niet goed past bij wat we met de hele stad voor hebben. Dan wordt het afwegen en uitleggen hoe we tot het uiteindelijke standpunt zijn gekomen.

    Mijn reactie is altijd, ⤽ja⤝ zeggen tegen de een, kan betekenen dat ik ⤽nee⤝ moet zeggen tegen een ander.

    Hieraan moest ik denken toen ik deze week de perikelen rond Koninginnedag en Bevrijdingsdag volgde. Er zijn verschillende belangen.
    Het CCO organiseert al sinds jaren verschillende activiteiten in de (binnen)stad. Dat is een traditie die staat en waar veel (vrijwilligers)werk voor wordt verzet.
    Het BevrijdingsFestival Overijssel (BFO) organiseert al een aantal jaren het festival, dat in de loop van de jaren zoveel naam heeft gemaakt, dat veiligheid vanwege het grote aantal bezoekers een van de belangrijkste aandachtspunten is voor der organisatie. OM bezoekers te spreiden over de stad is een paar jaar geleden besloten ook in de stad zelf activiteiten te organiseren. De organisatie kan dan bezoekers ergens naar toe verwijzen, en dat is altijd beter dan wegsturen.

    Eerst nu blijkt, dat de belangen botsen. En dat komt dan weer voort vanuit het antwoord geven op de vraag wat een stad aan kan aan activiteiten. Dan gaat het niet alleen om het beheersen van grote groepen mensen (in goed Nederlands crowdmanagement), maar ook om de vraag wat kan de politie aan. Veiligheid is ontzettend belangrijk voor een goed verloop van de feestelijkheden, want dat zijn het toch.
    Aan het begin van de week leek het er op, dat oplossingen worden gezocht voor de ene partij, ten koste van de belangen van de andere partij. Dat is niet de bedoeling lijkt mij.
    De burgemeester heeft goed werk verricht constateer ik.

    De gekozen oplossing (tot nu toe) begrijp ik. Geen dancefestival in de stad, omdat het wat de veiligheid betreft niet kan samengaan met de activiteiten die het CCO al organiseert. Maar ook omdat ik van mening ben, dat het CCO niet geslachtofferd moet worden vanwege de belangen van het BFO. Daarvoor moet een oplossing komen, die losstaat van de door de CCO georganiseerde feestelijkheden.
    Vandaag las ik, dat BFO voor het dancefestival gaat kijken of de veiligheid door eigen inzet en menskracht gewaarborgd kan worden. Dat is een goede benadering. Ik hoop voor ze dat het lukt. Maar als het niet zo is, dan mag dit niet de bestaande activiteiten van CCO verweten worden. Dat zou de omgekeerde wereld zijn.

    Wat resteert is de vraag hoe het kan, dat er op het stadhuis zo langs elkaar heen gewerkt wordt. Hoe kan het zijn, Janske Mollen vroeg zich dat ook al af vandaag in de Stentor, dat er niet eerder beseft wordt dat afstemming noodzakelijk is en dat de belangen van de een (CCO) niet serieus genomen wordt vanwege de belangen van de ander (BFO).

    Communicatie is van essentieel belang.
    Dat geldt net zo hard voor interne communicatie.

    John van Boven

  23. De insteek van John van Boven is een organisatorische. Ik mis de beleidsanalyse bij hem, maar bovenal bij de gemeentelijk zelf. Kernvragen als, hoe willen we de de stad profileren, aan welke doelgroepen willen we prioriteit geven (bewoners, eenmalige bezoekers, een breed publiek of vooral één doelgroep etc. etc.) en hoe bepalen we de balans tussen ‘algemeen’ belang en overlast voor direct betrokkenen blijven onbeantwoord. Dit leidt bijna vanzelf tot incidentenmanagement. De analyse van Janske Mollen is veel te eenzijdig gericht op de ‘ongehoorzaamheid’ van de uitvoerend ambtenaar en te weinig op het falen van de leiding om een beleidskader te ontwikkelen.

  24. De organisatie van Koninginnenacht, Koninginnedag en Bevrijdingsdag in Zwolle pakt de activiteiten van die feestdagen weer op.

    De Centrale Commissie Oranje was teleurgesteld over de houding van de gemeente Zwolle en voelde zich buitengesloten. Daarop besloot de commissie alle festiviteiten af te gelasten. Na ingrijpen vorige week door Burgemeester Meijer zijn de activiteiten in de binnenstad veilig gesteld en nu wil de commissie weer verder met de organisatie van de feestdagen. Er komt een vast aanspreekpunt om in de toekomst dit soort problemen te voorkomen.

    (Bron: RTV Oost)

  25. Protesten, online petities en raadsvragen ten spijt; het ziet er niet naar uit dat Free2Dance en Liberator dit jaar op Bevrijdingsdag een plek in Zwolle krijgen naast het Bevrijdingsfestival in het Park de Wezenlanden.

    Burgemeester Henk Jan Meijer gaf maandagavond tekst en uitleg aan de gemeenteraad over de ontstane consternatie rondom de organisatie van de verschillende activiteiten in zowel het park, de binnenstad en de, nieuw genoemde locatie, de IJsselhallen. Meijer weersprak met klem dat hij de regie over zijn ambtenaren kwijt zou zijn. “De gemeenteambtenaren hebben de regels gevolgd, ik heb dan nog steeds de bestuurlijke vrijheid om dat anders in te vullen, maar ik loop zeker niet met stoffer en blik achter de ambtenaren aan puin te ruimen.”

    Volgens Meijer had de organisatie van het bevrijdingsfestival tijdens de evaluatie zelf aangegeven dat ze Free2Dance niet meer op het eiland in het park konden organiseren. “Dat was eventueel wel mogelijk op een andere locatie, maar dan wel onder voorwaarden”, verduidelijkte Meijer. “Dance staat landelijk bekend om veiligheidsrisico’s. Als we de dance bij de IJsselhallen zouden laten plaatsvinden was het uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk om ook nog activiteiten in de binnenstad te houden.” En omdat de roep uit de binnenstad werd verhoord, moet Free2Dance het veld ruimen, constateerden PvdA en GroenLinks. “Het is spijtig dat zij het kind van de rekening zijn”, erkende Meijer. “Een stapeling van dergelijke activiteiten is niet wenselijk.” Meijer gaf aan nog wel met de organisatie om de tafel te gaan, maar wil geen valse verwachtingen scheppen. “Ik zeg niet dat er voor de eeuwigheid geen dance meer komt.”

  26. Meijer weersprak met klem dat hij de regie over zijn ambtenaren kwijt zou zijn. “De gemeenteambtenaren hebben de regels gevolgd, ik heb dan nog steeds de bestuurlijke vrijheid om dat anders in te vullen, maar ik loop zeker niet met stoffer en blik achter de ambtenaren aan puin te ruimen.”

    Hierin geeft Burgemeester Meijer aan hoe slecht hij als bestuurder en werkgever is.
    Als de uitvoerende ambtenaren de ook door hem goedgekeurde regels uitvoeren worden deze regels met willekeur te pas en te onpas voor een enkeling buiten werking gesteld.
    Hoe kun je het vertrouwen van de uitvoerende ambtenaar sneller ondermijnen?

  27. Op 5 mei ⤽staan we gezamenlijk stil bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid en democratie, menswaardigheid en respect??, aldus het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei.
    Hoe vier je nu die begrippen? Ik weet niet of een dance-evenement bij ??respect?? hoort, hoeveel bier ik moet drinken om te begrijpen wat ⤽verantwoordelijkheid en democratie⤝ is, hoe de hossende, zuipende en zwelgende menigte het begrip ⤽menswaardigheid⤝ viert. Leert het publiek daar van, zet ze dat aan het denken?

    Het is meer dan ooit onduidelijk welke vrijheid we eigenlijk geacht worden te vieren, of we daadwerkelijk ⤽aan het denken wordt gezet⤝ door al die evenementen, of ⤽oorlog en vrede⤝ centraal moet staan tijdens het bier zuipen.

    Voor het grote publiek is Bevrijdingsdag net zo??n inhoudsloos volksfeest geworden als Koninginnedag. Een aanleiding om ⤽gratis⤝ een dance-feest te kunnen bezoeken, of hun favoriete artiest aan het werk te kunnen zien.

    Het is gewoon beschamend om te lezen hoe alle ⤽belanghebbenden⤝, horeca, danceliefhebbers en organisatoren als jengelende kinderen hun zin proberen door te drijven nu hun ⤽feestje⤝ niet door dreigt te gaan.

    Door het opportunisme van de evenementenbezoeker en het commercieel ⤽idealisme⤝ van de organisatoren heeft de viering van 5 mei zijn betekenis verloren, de ach en wee standjes, die de schijn van legitimiteit nog moeten ophouden, ten spijt.

    Er valt gewoon niets meer te vieren. Laat 5 mei maar weer een gewone werkdag worden.

  28. ??De horeca ondernemers mogen wel 365 paraat staan om te ondernemen en Zwolle op de kaart te zetten, maar op een dag waarop zij de inkomsten hard nodig zijn, mogen zij NIETS doen om het echt gezellig te maken.?? Aldus een citaat uit een brief van HESZ en Horeca Nederland aan de Zwolse gemeenteraad vorige week over hun onvrede over het Bevrijdingsfestival. Ik vind hem nogal pathetisch. Met alle respect, volgens mij hebben we maar een horeca ondernemer die ??Zwolle op de kaart zet?? en dat is Jonnie Boer. En als er één evenement is dat Zwolle ??op de kaart zet?? (om die belachelijke term maar eens te gebruiken, Zwolle stond in 943 al op de kaart) dan is dat het Bevrijdingsfestival Overijssel wel.

    Toch was de brief voor onze burgemeester aanleiding om het Centraal Comité Oranje (CCO) en HESZ toe te staan om festiviteiten te organiseren op 5 mei in de binnenstad. En kind van de rekening werd toen opeens Free2dance, het dancefestival dat verplaatst werd vanaf het Park de Wezenlanden naar de IJsselhallen vanwege de veiligheid. Daar werd opeens geen vergunning voor verleend.
    En dat vind ik erg jammer. Het mooie van het Bevrijdingsfestival is juist dat daarmee de jeugd wordt bereikt. En Dance is daar een hele belangrijke katalysator in. Ik snap het argument van de burgemeester dat er meer druk ligt op veiligheid, zeker na Hoek van Holland en Duisburg. En dat je daarom niet op drie plekken in de stad evenementen wilt en kunt hebben. Maar het is jammer dat het jongerenevenement moet verdwijnen voor een paar podia voor een aantal kroegen. Die hebben we vaak genoeg in de stad.
    Daarbij komt dat de burgemeester gister in het debat liet doorschemeren dat hij wel een goede organisatie verwacht van de binnenstadactiviteiten en dat het daar vorig jaar wel aan ontbrak. Dat elke kroeg zijn eigen activiteit organiseert op die dag, kan echt niet meer.

    Ik zou zeggen, laat de HESZ eerst maar eens met een goed plan komen hoe ze dat gaan aanpakken, voor we een streep door Free2dance zetten.

    Frankwin Mussche .nl

  29. De bijdrage van Klaas (15.39 uur) raakt de kern, dat wordt onbedoeld maar tevens ongekend krachtig bevestigd door de reactie van ja-tja (16.50 uur).

    Dat juist Frankwin Mussche in zijn (geplakte) bijdrage (17.06 uur) ‘een rode roos uitdeelt’ aan de eigenaren van de Librije is zowel opvallend als terecht. Of de brief van de Hesz en de CCO aan de raad daadwerkelijk pathetisch is, laat ik even in het midden.
    Intrigerender is dat hij stelt: ” Het mooie van het Bevrijdingsfestival is juist dat daarmee de jeugd wordt bereikt. En Dance is daar een hele belangrijke katalysator in.”
    Is niet ook (of juist) van belang dat bij volksfeesten als Koninginnedag en het Bevrijdingsfeest alle bevolkingsgroepen (van jong tot oud) gezamenlijk worden bereikt? Dan draait het om ‘samen en integratie’ en is dance zeker niet de gewenste katalysator, maar eerder een splijtzwam.

  30. het trieste van dit verhaal is dat je altijd maar moet zorgen voor meer politie,meer beveiliging etc .We kunnen gewoon geen feestje meer vieren ,geen sportwedstrijd meer kijken zonder gesodemieter.Wat had het mooi kunnen zijn Weezenlanden ,de Stad ,b.v Rode Toorenplein en de Ijsselhallen overal feest en nergens gezeur.De horeca kun je echter niet overslaan meneer Mussche,de binnenstad van Zwolle moet het toch ook daar van hebben .

  31. Ik vier liever dat me opa en oma bevrijd werden dan dat ik 2 dagen moet vieren dat kindeke jezus is geboren (1 dag kan ook prima) of 2 pinksterdagen of paasdagen.

    Nu krijg ik vast een boel gezeur over me heen maar onthoud, ik ben niet tegen geloof of wat dan ook, ik bedoel alleen maar dat we dat ook best in 1 dag kunnen vieren.

  32. Heel jammer dat dit zo gaat. Het is een feit dat er veel belangstelling is voor een dancefeest in Zwolle. Maar ja.. dan maar elders.. Zo verdwijnt Zwolle wel van de kaart. pffff

  33. Natas bij het vieren van de geboorte van het kindeke Jezus zoals jij het noemt en de Pasen en Pinksteren is geen politie toezicht nodig.En het is geen MOETEN vieren maar het mag.Je bent ook niet verplicht om bevrijdingsdag te vieren .Gelukkig zijn we daar VRIJ in.

  34. Bericht door wichert, op 26 januari 2011 om 11:28
    Natas bij het vieren van de geboorte van het kindeke Jezus zoals jij het noemt en de Pasen en Pinksteren is geen politie toezicht nodig.En het is geen MOETEN vieren maar het mag.Je bent ook niet verplicht om bevrijdingsdag te vieren .Gelukkig zijn we daar VRIJ in.

    Mijn reactie is een reactie op Klaas, niet op of er wel of geen dance feest moet komen.

    Maar als je het zo bekijkt, ben ik totaal niet vrij al vanaf eind april omdat ik in de Wipstrik woon en helemaal geen keus heb;) (ik vind dat overigens niet erg, ik gun het iedereen die het naar zijn zin heeft op die dag;))

  35. @Wichert,

    Bericht door wichert, op 26 januari 2011 om 11:28
    Natas bij het vieren van de geboorte van het kindeke Jezus zoals jij het noemt en de Pasen en Pinksteren is geen politie toezicht nodig.En het is geen MOETEN vieren maar het mag.Je bent ook niet verplicht om bevrijdingsdag te vieren .Gelukkig zijn we daar VRIJ in.

    Mijn pluim van de dag is vandaag voor Wichert:D:D:D

  36. Trouwens Wichert, ik kan niet werken op tweede paas,kerst, pinksterdag dan ben ik verplicht vrij, dan heb ik toch ook geen keus?;)

  37. beter verplicht vrij dan, verplicht werken op die dagen en het kost je geen snipperdagen toch??Trouwens als je wilt werken op ,weet nog een restaurant die afwassers zoekt ,dus waar een wil is …….

  38. Uit de brief van HESZ:

    maar op een dag waarop zij de inkomsten hard nodig zijn, mogen zij NIETS doen om het echt gezellig te maken

    Ik dacht dat ⤽gezellig⤝ vooral in het kleine en het stille zat, het kneuterige, dat niks kost en toch onbetaalbaar is, maar helaas is dat woord is zijn echte betekenis verloren. ⤽Gezellig⤝ maakt tegenwoordig namelijk vooral veel grootschalig lawaai.
    Het lijkt mij nu juist een geweldig baanbrekend experiment om op feestdagen een muziekloze binnenstad te gaan organiseren, te beginnen op 5 mei, zodat je gewoon op een terrasje kunt gaan zitten en niet bij een geimproviseerde bar hoeft te staan dringen om schreeuwend, om boven de herrie uit te komen, een plastic bekertje feestbier of goedkope rose te bemachtigen; waar de mensen om je heen gewoon verstaanbaar zullen zijn. Voor de zwijgende meerderheid die daar al jaren naar snakt eindelijk gerechtigheid. Daar kunnen we dan Zwolle mooi mee ⤽op de kaart zetten⤝. Voor de geluidverslaafden zijn er dan nog mogelijkheden genoeg dacht ik zo.

  39. @Jacco ; helemaal eens, maar ik denk dat je daarmee de massa de stad uit jaagt, want die mensen weten zich geen raad met een gezellige stilte. Maar misschien wordt het dan wel gezelliger:)

  40. Tjemig, de reacties worden steeds triester hier. Jacco op 4 mei zijn we twee minuten stil. Misschien dat jij dan lekker gezellig je biertje kan pakken tijdens je geweldige baanbrekend experiment met je zwijgende meerderheid? hahaha, wat een “idee”. Jij gaat vast ook naar festival ZWART met je zwijgende meerderheid?

  41. Haha Wichert, ik ga toch niet mijn baan opzeggen om 3 x per jaar te gaan afwassen;)

    Nee zonder gekheid, het gaat natuurlijk om het principe….

  42. Ach weet je, als het aan mij ligt, wordt 5 mei een nationale feestdag, waar ik dus wel 1 van die tweede feestdagen voor wil inleveren. Dat was eigenlijk mijn punt;)

  43. @John,

    Afgezien van de respectloosheid van je reactie voor waar die twee minuten stilte, ingeklemd tussen de groeiende waanzin van Koninginnedag en Bevrijdingsdag, voor staan, toch bedankt dat die me door jou gegund worden. Over triest gesproken.

  44. Er is een moment om stil te staan inderdaad en daar staan die twee minuten voor Jacco.
    De dag erna vieren we ons feest van de bevrijding! Niet voor miereneucers als jij die zich druk maken om overlast. We vieren tegenwoordig het feest samen met onze oosterburen. Wat vind je daarvan? nee, jij hebt het liever stil en rustig. Zeg dat maar tegen onze bevrijders dat je het liever wat minder druk wilt hebben omdat jij met je zielige clubje zo naar je stilte smacht. Wat een achterlijke opvatting. Groeiende waanzin? Ja van mensen als jij die alles willen vernanderen omdat het hun beter uitkomt…

  45. Er komt definitief geen Free2Dance en Liberator op het Bevrijdingsfestival Overijssel dit jaar. Dat is de uitkomst van het gesprek tussen organisatoren en politie donderdag in Zwolle. Voor danceliefhebbers wordt Zwolle 5 mei een witte vlek.

    Er zal nergens dance te beluisteren zijn, volgens organisator Rob Teitsma. “En dat is natuurlijk enorm teleurstellend. Het is zonde dat juist dance ontbreekt. Wij hebben altijd de boodschap van vrijheid op 5 mei via deze muziek verkondigd aan een overwegend jong publiek. Dat dit nu wegvalt is zuur.”

    Teitsma was sinds editie 2004 bij het Bevrijdingsfestival Overijssel betrokken als mede-organisator van het dancepodium. Van meet af aan een succes: na het hoofdppodium trok de dance het meeste aantal bezoekers. Dit jaar waren Teitsma en mede-organisator John Althof voornemens dance te organiseren bij de IJsselhallen. “Ondermeer vanuit het oogpunt van crowdmanagement. Op deze wijze zouden we het publiek dat 5 mei naar Zwolle komt over meerdere locaties verspreiden. Wij vinden dat dat de veiligheid ten goede komt.” De politie heeft echter te weinig mensen en materieel om de drie locaties (Park De Wezenlanden, centrum en IJsselhallen) te beheersen.

    Teitsma snapt de overweging van de politie en prijst ondertussen de samenwerking met gemeente Zwolle. Ondanks de afgelasting van Free2Dance en Liberator. “De politie gaf donderdag aan dat zij alle vertrouwen in ons veiligheidsbeleid hebben, dus daar ligt het niet aan. Het is een simpele rekensom van bemensing en materiaal bij politie dat ons nu de das om doet.”

    Of de festivalganger voortaan altijd van dance verstoken is op Bevrijdingsfestival Overijssel is nog maar de vraag. Volgens Teitsma zal het danceloze 5 mei-feest uitvoerig worden geëvalueerd door onder andere organisatie, gemeente en politie. Mocht daaruit blijken dat in 2012 wel weer plaats is voor Free2Dance en Liberator dan pakt Teitsma de draad weer op. “Dance is een van de factoren die het Bevrijdingsfestival tot zo’n groot succes hebben gemaakt. Dat we dit jaar geen dance hebben, is jammer nogmaals. Want deze muziek hoort een plek te hebben op het Bevrijdingsfestival.”

    Stentor

  46. Ingezonden:

    Dankzij een actie van de Hesz, CCO en Horeca Nederland afdeling Zwolle, is de gemeente Zwolle voor een dilemma geplaatst. I.p.v. twee grote festivallocaties ??park de Wezenlanden en het parkeerterrein van de IJsselhallen- zijn er opeens drie festivallocaties. Dat is er één teveel volgens de politie, brandweer en de gezamenlijke hulpdiensten.

    Ondanks de uitgebreide veiligheidsplannen van BFO en Free2Dance heeft de gemeente onvoldoende vertrouwen en capaciteit het geheel te kunnen bemensen en daarmee de veiligheid te kunnen garanderen. Maar wie kan dat eigenlijk wel?

    Het besluit van de gemeente vind ik helaas een zwaktebod. Na het besluit festival ZwArt te elimineren ,een sterk concept en landelijk in opkomst, nu de stekker uit een nog groter succesvol onderdeel van een evenement. Een behoorlijke misrekening wat mij betreft.

    De veiligheid in Zwolle op 5 mei is juist gebaat bij risicospreiding en het creëren van voldoende publieksruimte. Alle onderzoeken en ervaringen wijzen dat uit.
    Maar bovenal is het verbijsterend te merken dat het Bevrijdingsfestival Overijssel, die al vanaf de start in 1991 een permanente groei heeft laten zien in bezoekersaantallen, aantrekkingskracht en waarderingscijfers, nu in haar hemd komt te staan. Juist daar heeft ook de binnenstad van Zwolle profijt van gehad.

    Al jaren is 5 mei voor menig horeca/exploitant een topdag. Dan geven de insinuaties van de briefschrijvers van de Hesz en Horeca Nederland geen pas. Want de subsidie die BFO krijgt van de gemeente komt dubbel en dwars terug voor de Zwolse samenleving.

    Het grootste festival van Nederland op 5 mei, enorm veel traffic naar Zwolle en dus ook in de binnenstad! Al jaren haalt BFO op allerlei manieren de landelijke pers. Overigens vormt de subsidie slechts 10% van de begroting, het resterende deel verdienen wij zelf samen met de 850 vrijwilligers.

    Landelijk waren we een voorbeeld voor de andere bevrijdingsfestivals, nu weer, maar dan in omgekeerde zin.
    En dat valt allemaal in het niet waar het eigenlijk omgaat. Betekenis en inhoud geven aan 4 en 5 mei. Heb ik daar wel eens iemand over gehoord?

    Niek v.d. Sprong

  47. “Al jaren is 5 mei voor menig horeca/exploitant een topdag. Dan geven de insinuaties van de briefschrijvers van de Hesz en Horeca Nederland geen pas. Want de subsidie die BFO krijgt van de gemeente komt dubbel en dwars terug voor de Zwolse samenleving.”

    De horeca/exploitant is synoniem voor de Zwolse samenleving?

Reacties zijn gesloten.