Van de Goor en Kipsang lopen Zwolse Halve Marathon

Zwolle – Voormalig topvolleyballer Bas van de Goor en langeafstandsloper Wilson Kipsang (Kenia) lopen tot groot enthousiasme van de organisatie op zaterdag 18 juni 2011 de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon.

Van de Goor doet dat niet in zijn eentje. Hij neemt – in het kader van zijn Bart van de Goor Foundation – deel met een groep diabetespatiënten. Kipsang loopt in Zwolle ter voorbereiding op zijn wereldrecordpoging later dit jaar bij een najaarsmarathon (vermoedelijk in Berlijn). Door de komst van de twee topatleten heeft de organisatie van het grootste loopevenement van Zwolle besloten om twee goede doelen aan het Zwolse Halve Marathon Festival te koppelen. Zo kunnen de hardlopers tijdens de inschrijving (start 1 februari) voor de Zwolse Halve Marathon of de Wavin 4 Engelse Mijlen er (geheel vrijblijvend) voor kiezen om geld te doneren aan de Bas van de Goor Foundation of een school waarvoor Wilson Kipsang zich inzet in Kenia.
Deze Mindililwo Primary School is in 2003 gebouwd van oude golfplaten en kan het geld goed gebruiken om drie noodzakelijke lokalen te realiseren en voor onder andere de aanschaf van meubilair, schoolboeken en spelmateriaal. Kipsang, die de halve marathon in Frankfurt al eens liep in slechts 58 minuten en 10 seconden, zet zich graag in voor de school en hoopt dat de deelnemers van het Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon ook een steentje willen bijdragen! Het parcoursrecord in Zwolle staat bij de mannen overigens nog op naam van Ben Kimwole met een tijd van 1:01.51. Wellicht loopt Wilson Kipsang het record uit 2008 dit jaar wel uit de boeken.  

Aan dat parcoursrecord zal Bas van de Goor tijdens de elfde editie van de Zwolse Halve Marathon geen moment denken. ‘Een hogere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes door sport’. Dat is de missie van zijn Bas van de Goor Foundation. Sinds 2006 organiseert de foundation met veel succes sportactiviteiten zoals clinics, sportdagen, kampen en challenges voor mensen met diabetes. Met de inzet van verschillende middelen, zoals bijvoorbeeld de website, presentaties en optredens in de media, wil de Bas van de Goor Foundation mensen met diabetes bewust maken van het belang en positieve effect van sport in hun dagelijks leven.  

Op dit moment zijn er in Nederland 1.000.000 mensen met diabetes type 1 of 2. Er wordt zelfs voorspeld dat dit totaal in 2025 op 1,3 miljoen Nederlanders komt. Het is dus belangrijk om nu actie te ondernemen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden wat de positieve effecten van sport op het leven met diabetes zijn. Voor mensen met diabetes zorgt het voor een betere instelling, terwijl het voor gezonde mensen de kans op diabetes type 2 kan verkleinen. Daarop is de missie van de Bas van de Goor Foundation gefundeerd. Want sporten leidt tot een hogere kwaliteit van leven, voor zowel mensen met als mensen zonder diabetes.  

Kijk voor meer informatie over het Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon Festival op http://www.halvemarathonzwolle.nl/. Of volg de laatste nieuwtjes van het loopevenement via Twitter: www.twitter.com/marathonzwolle.

Artikel delen:

Reageer