Minister Van Bijsterveldt bezoekt Zwolse scholen

Zwolle – Hoe is in Zwolle de voor- en vroegschoolse educatie geregeld? Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs bezocht maandagmorgen diverse scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang. Bij Brede School De Wieden in de Aa-landen bracht de minister een bezoek aan een kleine groep peuters.

31-01-2011_werkbezoek_van_bijsterveldt_obs_de_wieden_5.jpg

De minister sprak bij haar bezoek aan Zwolle onder andere met leerkrachten, leidsters en buurtmoeders. Wethouder Van As begeleidde de minister tijdens haar werkbezoek in Zwolle. Voor- en vroegschoolse educatie is een werkwijze die eraan bijdraagt dat ontwikkelings- en onderwijsachterstanden bij jonge kinderen zo vroeg mogelijk worden herkend en aangepakt in peuterspeelzalen, kinderopvang en de groepen 1 en 2 van de basisscholen. Ook de Jeugdgezondheidszorg is betrokken bij het Zwolse vve-beleid. In Zwolle noemen we dat al sinds de jaren ’90 BOP. BOP staat voor Boekenpret, Ouderbetrokkenheid en Piramide.

31-01-2011_werkbezoek_van_bijsterveldt_obs_de_wieden_1.jpg

31-01-2011_werkbezoek_van_bijsterveldt_obs_de_wieden_2.jpg 

31-01-2011_werkbezoek_van_bijsterveldt_obs_de_wieden_4.jpg 

Recent heeft de Inspectie voor het Onderwijs de kwaliteit van het Zwolse vve in de praktijk beoordeeld. Het oordeel van de Inspectie is positief. De kracht van het Zwolse vve-beleid is dat er sprake is van een geïntegreerde aanpak, zowel in gezinnen als in de instellingen wordt op een actieve wijze de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd.

31-01-2011_werkbezoek_van_bijsterveldt_obs_de_wieden_3.jpg

Zwolle wordt door de inspectie als voorbeeld gemeente genoemd voor wat betreft de geïntegreerde aanpak en vanwege het monitoren van resultaten van de kinderen. De echte leerwinst wordt in Zwolle, in tegenstelling tot veel andere gemeenten, ook daadwerkelijk vastgesteld.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Walgelijk mens die het onderwijs flink weet te verknallen en verzieken. Ze schijnt niet te weten waar het onderwijs eigenlijk over gaat want kwaliteit is niet boeiend voor haar gezien haar acties.

  Volgens mij heeft zij model gestaan voor dit roze monster uit Harry Potter:

 2. Zo kijk ze allemaal netjes zitten op de eerste foto als de minister op bezoek is anders hangen de begeleider en onderwijs personeel onderuit in de bestuurskamer.


  ⚠️ Meld

 3. Goede zaak dat deze mevrouw eens komt kijken hoe het in de praktijk er aan toe gaat.Dat heb ik Plasterk niet echt veel zien doen in het vorige kabinet.Ik denk dat deze minister zeer betrokken is bij het onderwijs.


  ⚠️ Meld

 4. @ Jaap, hoe weet jij of Plasterk dit niet deed. Stond er van dit bezoek ook iets vermeld in een landelijk dagblad. Ik heb het niet gelezen, jij wel.
  Zal er van de bezoekjes van Plasterk, bij scholen, dan wel iets in een landelijk dagblad hebben gedaan.
  Vreemde conclusie.


  ⚠️ Meld

 5. @Jaap:

  Naast het commentaar van Derk nog even iets:

  1) Bijsterveld komt uit de zorg, niet uit het onderwijs. Leuk dat ze op haar manier ‘zorg’ heeft voor het onderwijs maar zorg voor de zorgleerlingen is ver te zoeken en ze zorgt ervoor dat het onderwijs nog verder naar de haaien gaat.
  2) Plasterk komt zelf uit het onderwijs en heeft heel wat meer weet van de gang van zaken in het onderwijs en hoe onderwijs werkt. Hoewel het een PvdA’er is, heb ik bij hem een véél minder nare bijsmaak dan bij die voormalige staatssecretaresse die zich nu helaas minister mag noemen (g*d knows why). Toen die muts staatssecretaresse was, wist ze de kwaliteit notabene ook al fors omlaag te brengen alsmede het plezier in het onderwijs. Kwantiteit is toegenomen maar kwaliteit is niet van belang bij deze mevrouw. Als die bezoekjes van haar nou nut zouden hebben…… maar die illusie heb ik niet.

  Ik baal er flink van dat ik CDA gestemd heb om meerdere redenen, waaronder de huidige minister die ze leveren. Volgende keer geen CDA-stem meer van mij.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.