All that jazz met Europese Billie Holiday

Zwolle – In de serie ‘All that jazz’ is deze maand Lils Mackintosh te gast. Lils Mackintosh behoort tot de meest vooraanstaande jazzvocalistes in Nederland; niet voor niet wordt zij ook wel de Europese Billie Holiday genoemd! Vrijdagavond 4 februari wordt Lils Mackintosh  begeleid door Jacco van Santen en studenten van ArtEZ.

De carrière van jazz & blueszangeres Lils Mackintosh wordt gekenmerkt door een enorme veelzijdigheid. Zo acteerde zij in diverse Nederlandse muziekproducties zoals de rockopera ‘Hair’ (1972). Van 1980 tot 1983 zong Lils voor het eerst solo in de New Wave band ‘Shark’. In 1983 acteerde ze in de theaterproductie ‘Hard Rose Knal Blauw’ die bekroond werd met de Werftheaterprijs. Daarna maakte ze deel uit van de rockopera ‘Ik Jan Cremer’ (1984) en de circusmusical ‘Barnum’ (1989).

Ook in de wereld van radio- en tv-commercials heeft Lils haar sporen verdiend. Vele spotjes werden door haar ingesproken, ingezongen en/of geacteerd. Behalve als rockzangeres, musicalzangeres en actrice ontwikkelde Lils zich tot een vooraanstaand jazzvocaliste. Na eerdere vrijages met de jazz deed ze in 1990 voor het eerst serieus als jazz-zangeres van zich spreken: ze won toen de vocalistenprijs tijdens het Nederlands Jazzconcours in Breda. Daarna volgden tientallen optredens op jazz- en bluesfestivals in binnen- en buitenland, waaronder in Nederland maar liefst zesmaal op het vermaarde North Sea Jazz Festival in Den Haag.

In 1993 verscheen Lils’ imponerende debuut-jazzalbum ‘It’s Not Perfect To Be Easy’, waarmee zij op slag het stempel ‘De Europese Billie Holiday’ verwierf. De vergelijking is niet toevallig, want afgezien van de muziek vertoont ook haar levensloop overeenkomsten met die van Billie Holiday. Verdriet en blijdschap, diepe dalen en intens geluk klinken door in haar muziek. In 1994 volgde de tweede CD ‘This is the Strangest Life I’ve Ever Known’.

Met het door Hans Dulfer geproduceerde album ‘Black Girl’ (1999) won Lils Mackintosh in 2000 een Edison. Naast optredens met haar bands en andere formaties verzorgt Lils ook masterclasses, o.a. op jazzfestivals en muziekscholen en cursussen (‘Zang in Uitvoering’).

All that jazz

‘All that jazz’ is een uniek concept waarbij Zwolse studenten van conservatorium ArtEZ de kans krijgen maandelijks een gerenommeerde gastsolist in de Statenzaal te begeleiden. De akoestiek van deze zaal leent zich bij uitstek voor concerten, waarbij versterking niet of nauwelijks nodig is. Bibliotheek Zwolle stelt het programma samen in samenwerking met Jacco van Santen. Jacco van Santen is een begenadigd saxofonist, die zelf regelmatig  jazzgrootheden  begeleidt.

‘All that jazz’ met Lils Mackintosh start vrijdag 4 februari om 20.30 uur in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Entree: 6,00 (voorverkoop) en 7,00 (aan de zaal). Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)