PvdA bezorgd om veiligheid rond bouwkranen

Zwolle – De fractie van de PvdA in Zwolle maakt zich zorgen over de veiligheid op bouwplaatsen waar bouwkranen staan en heeft hierover vragen gesteld aan de Gemeente Zwolle.

01-02-2011_onderzoek_veiligheid_hijskranen_isala_3.jpg

Op dit moment staan er ongeveer zes torenkranen op de locatie Sophia bij de bouw van de nieuwe Isala-klinieken, twee op de bouwlocatie van de nieuwe Rechtbank en één bouwkraan op de bouwplaats van de Twaalf Apostelen. Recent hebben er grote torenkranen gestaan op de bouwlocatie van Electrabel en bij de ABN-Amro toren. In de afgelopen tijd hebben op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland ongelukken plaatsgevonden met bouwkranen c.q. torenkranen. Onlangs was er nog een dodelijk ongeval in Hardenberg. Al eerder een zwaar ongeluk in Rotterdam. De fractie van de PvdA wil van het college graag antwoord op vragen als: hoe is vooraf aan het bouwproces het toezicht gereguleerd op het plaatsen en het gebruik van dergelijke bouw- of torenkranen en wat is hierbij de verantwoordelijkheid van de Gemeente Zwolle en/of andere diensten? Wie beoordeelt de technische kwaliteit ervan? En wat als er onverhoopt een ongeluk plaats vindt, wie is dan verantwoordelijk voor het onderzoek dat dan plaats moet vinden?

01-02-2011_onderzoek_veiligheid_hijskranen_isala_2.jpg

01-02-2011_onderzoek_veiligheid_hijskranen_isala_4.jpg

Toelichting:

Eens in de anderhalf jaar vindt een voorval plaats met een torenkraan, waarbij meerdere doden en gewonden vallen. Niet alleen mensen op de bouwplaats lopen gevaar, maar ook toevallige voorbijgangers en mensen die in de omgeving wonen, werken en recreëren. In Rotterdam is, in 2003, een torenkraan op een gebouw aan de overkant van de straat terecht gekomen. Dit gebouw stortte gedeeltelijk in. Eén persoon kwam om het leven en één persoon werd zwaar gewond. In 2007 is in Utrecht een torenkraan omgevallen, die stond opgesteld tussen verschillende universiteits gebouwen. De kraan is op één van deze gebouwen beland. Zes medewerkers van de universiteit zijn gewond geraakt door vallend puin. In beide gevallen was de ravage groot.

De grootte van torenkranen maakt de straal van het gebied, waar een vallende kraan terecht komt, vaak groter dan 100 meter. De Onderzoekraad acht de kans op slachtoffers bij het bezwijken van een torenkraan daarom reëel, vooral als deze staat opgesteld in de buurt van plaatsen waar veel mensen komen. Vanwege het grote risico dat mensen letterlijk boven het hoofd hangt, verwachtte de Onderzoekraad dat de betrokken partijen er alles aan doen om de kraan correct te laten functioneren. De Onderzoekraad verwachtte dat risicobeheersing en veiligheidsmanagement op het gebied van het (Bron: Onderzoeksraad voor de Veiligheid).

Artikel delen:
Reacties 17
 1. heeft de pvda niets anders te doen? gelul over bouwkranen,die overigens veilig zijn. in het verkeer vallen veer meer doden, je moet je afvragen of je die partij nog serieus neemt,overigens neem ik geen enkele partij nog serieus,stem al dertig jaar niet meer.


  Maak melding

 2. Wat een tijdverspilling! Men gaat me toch niet zeggen dat de PvdA gedurende de gehele college-periode gaat vragen wat er allemaal WEL mis kan gaan???? Straks verwachten ze nog een aanslag met één of ander vliegtuig op de ABN toren….. Zand in de machine en voor het overige ZELFPROPAGANDA ?n gezeur om niets!


  Maak melding

 3. De fractie van de PvdA wil van het college graag antwoord op vragen als: hoe is vooraf aan het bouwproces het toezicht gereguleerd op het plaatsen en het gebruik van dergelijke bouw- of torenkranen en wat is hierbij de verantwoordelijkheid van de Gemeente Zwolle en/of andere diensten? Wie beoordeelt de technische kwaliteit ervan? En wat als er onverhoopt een ongeluk plaats vindt, wie is dan verantwoordelijk voor het onderzoek dat dan plaats moet vinden?
  ->Kunnen ze dat zelf niet uitzoeken?  Maak melding

 4. Dat kost heel veel geld pvda dat jullie zitting hebben in de raad. Burgers kunnen deze vragen ook stellen en dat kost niks. Die eeuwige Komkommertijd daar in de raad?


  Maak melding

 5. Als politieke partij moet je – openbaar – vragen stellen op het moment dat je denkt dat er iets niet goed geregeld is (bijv. aanwijzingen hebt dat het toezicht onvoldoende is). Maar afgaande op de vragen vd PvdA weten ze nog helemaal niet hoe het in elkaar steekt. Dat lijkt me iet wat je eerst zelf uitzoekt. Dit komt nogal dom over…


  Maak melding

 6. Woon zelf op circa 10 meter van zo’n hijskraan. En dan ben je wel blij
  met deze vragen. Er wordt eind deze week windkracht 8 a 9 verwacht.
  En dan heb je het over een ander risico dan dat een vliegtuig zou kunnen neerstorten, lijkt mij.
  Bravo PvdA


  Maak melding

 7. Bericht door haas, op 2 februari 2011 om 17:59
  Woon zelf op circa 10 meter van zo’n hijskraan. En dan ben je wel blij
  met deze vragen. Er wordt eind deze week windkracht 8 a 9 verwacht.
  En dan heb je het over een ander risico dan dat een vliegtuig zou kunnen neerstorten, lijkt mij.
  Bravo PvdA

  Echt niet.
  Verdiep je eens in de problematiek. De kranen zijn echt veilig.

  Misschien dat de pvda zich eens kan verdiepen in hoogwerkers (dat is dus iets anders dan kranen)  Maak melding

 8. juist Edwin die hoogwerkers worden maar gehuurd door jan allemaal en gaan ook 20 meter omhoog. Op een kraan zit een gediplomeerd iemand.


  Maak melding

 9. Zo, ff wat rondgevraagd bij een keuringsinstantie (T?V) wat de regels zijn mbt een torenkraan.
  En wat blijkt; er is geen wettelijk regel mbt de veiligheid. Dus pvda, bel eens met de T?V of Aboma en zorg dat er wettelijke regels komen voor torenkranen.  Maak melding

Reageer