Docent Windesheim zet antwoorden tentamen online

Zwolle – Een docent van Hogeschool Windesheim in Zwolle dacht de antwoorden van een economie tentamen alvast op de internetsite van de hogeschool te zetten, maar vergiste zich in de tijd, aldus de Telegraaf dinsdag. Studenten konden voordat de toets begon alle antwoorden snel uit hun hoofd leren, maar hun vreugde bleek van korte duur.

De leraar vergiste zich in tijdsaanduidingen ‘AM’ en ‘PM’ en publiceerde de antwoorden van het het economietentamen van de School of Business & Economics op het interne netwerk van de Zwolse instelling, terwijl de toets nog niet eens begonnen was. Verschillende studenten kregen de tweets snel in de smiezen leerden de antwoorden van het meerkeuze-tentamen uit hun hoofd. Na afloop werd de vreugde echter geuit op het microblog Twitter, wat argwaan wekte bij de afdeling communicatie van de school. "Via Twitter kwam onze communicatieafdeling erachter dat studenten er dankbaar gebruik van hadden gemaakt”, aldus een woordvoerster.

Leerlingen laten tegenover De Telegraaf weten bang te zijn dat zij de dupe worden van de blunder van de docent. "Wij hebben de antwoorden niet gezien en nu moeten we de toets waarschijnlijk opnieuw maken." Ook zeggen de studenten dat de docenten voor de aanvang van de toets al op de hoogte waren van de situatie, maar dat zij op dat moment niet ingrepen. Volgens de school ligt de zaak nu bij de examencommissie. "Die kijkt hoeveel studenten de voorkennis hebben gebruikt en wat de consequenties zijn voor de geldigheid van het tentamen."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Docent Windesheim zet antwoorden tentamen online”

  1. Duidelijk voorbeeld van dat Twitter voor domme mensen is:
    Als je gebruik maakt van die antwoorden moet je vooral slapende honden wakker maken 8)

  2. Hahaha, ja dat was precies wat ik ook dacht, Arie!
    Maar ik neem toch aan dat er niet tot in detail uitgezocht kan worden wie wel en wie niet de antwoorden heeft kunnen zien. Ik ga er dan nu wel van uit dat de antwoorden te printen waren, maar misschien heb ik dat fout?

  3. Ruim 700 eerstejaarsstudenten economie van de Hogeschool Windesheim moeten hun tentamen overmaken.

    Door een fout van een docent waren de antwoorden op de tentamenvragen al van tevoren op het intranet van de Hogeschool geplaatst. Een onbekend aantal studenten heeft dat gezien en de antwoorden gebruikt. Om rechtsongelijkheid te voorkomen, is de examencommissie van mening dat alle 700 studenten hun tentamen moeten overdoen. Normaal worden antwoorden direct na afloop van een tentamen intern gepubliceerd. De docent in kwestie betreurt zijn vergissing.

  4. Lekker snugger van die studenten om daar dan ook nog weer op Twitter over te hebben…
    Ik heb op de universiteit ook eens meegemaakt dat een deel vd studenten de antwoorden had v.e. tentamen (dat ooit eerder gebruikt was en achterover gedrukt was). Het was een heel moeilijk tentamen en de ene helft vd studenten had geweldig hoge cijfers (negens en tienen) en dan de andere helft een onvoldoende. Op zich al verdacht! Ik had de antwoorden niet en was een van de weinigen met een mager zesje, waarop mij door enkele andere studenten verweten werd dat ik de antwoorden gehad zou hebben (want anders had ik wel een onvoldoende gehad volgens hun redenering). Allemaal heel vervelend en heel gemeen tov de mensen die een onvoldoende hadden (wellicht was de norm omhoog getrokken door de fradeurs). Toch is dat tentamen niet ongeldig verklaard, terwijl iedereen kon ruiken dat ’t niet klopte!

  5. Studenten op Hogeschool Windesheim in Zwolle kunnen al jaren onopgemerkt een ander hun toets laten afleggen.

    Volgens een groep studenten deugt het ??onbetrouwbare passensysteem?? niet. Buitenstaanders kunnen zonder moeite in het tentamenlokaal plaatsnemen.

    De studenten hoefden slechts de pasfoto op hun studiepas te verwisselen en de ??nepstudent?? moest even oefenen met het vervalsen van de paraaf. ⤸Een simpele wisseltruc maakt de fraude mogelijk⤝, liet een van hen weten. ⤸Tijdens tentamens bekijkt een gepensioneerde toezichthouder de pas en vraagt niet om een identiteitsbewijs. Alleen het studentnummer wordt gecontroleerd. Hierna is een paraafje voldoende om het tentamen te maken.⤝

    Zusje deed examen

    De proefpersonen probeerden diverse malen, bij diverse opleidingen van Hogeschool Windesheim. Zo lieten ze bijvoorbeeld iemand die al zijn universitaire studie in Groningen had afgerond een willekeurige toets maken. Hij slaagde glansrijk voor de proef.

    Ook het zusje van deze nepstudent nam plaats in de examenbankjes. Zij haalde dan wel geen voldoende voor het tentamen dat zij voor een echte studente maakte, maar ze werd niet opgemerkt.

    De studenten zijn verbijsterd. Zij stellen de fraude aan de kaak omdat ze weten dat dit in het verleden al diverse malen is gebeurd. ⤸Mensen kunnen zonder de vereiste vaardigheden een diploma binnenslepen.⤝

    Het College van Bestuur van de hogeschool is geschrokken. ⤸Als het waar is – wij kunnen het niet verifiëren – dan gaat het hier om fraude. Het enige dat wij kunnen doen is het beleid en de organisatie voor de volgende tentamenronde aanscherpen.⤝ Het bestuur betreurt het dat de studenten zich niet bij de klachtencommissie hebben gemeld.

    Aan de hogeschool in Zwolle studeren 20.000 studenten. De instelling, die ook in Almere, Amsterdam, Lelystad, Utrecht en Hardenberg vestigingen heeft, biedt tientallen opleidingen aan.

  6. Aansluitend bij het bericht van Henk:
    De verplichte groepsopdrachten (met 1 gezamenlijk cijfer) die tegenwoordig erg populair zijn bij hogescholen en universiteiten dragen ook bij aan het halen van diploma’s door mensen die de vereiste vaardigheden niet hebben. In elke groep zijn er klaplopers die niks uitvoeren en mensen die het niveau niet aan kunnen en meeliften op het werk van anderen die graag willen slagen en dan weinig keuze hebben dan het werk vd ander ook maar uit te voeren. Zo had ik op de universiteit een groepsgenote die de helft vd tijd op de tennisbaan zat. De andere helf vd tijd wenste je haar op de tennisbaan vanwege haar bijzondere onsnuggere opmerkingen en het slechte werk dat ze afleverde (je kon het beter en sneller gelijk zelf doen…) Door haar opmerkingen, die blijk gaven van weinig intelligentie, vroeg ik me af hoe ze in vredesnaam haar tentamens haalde. Toen ik er daardoor op ging letten zag ik dat ze (in de grote tentamenhal) altijd achterin naast haar vriendin zat en regelmatig bij haar spiekte, iets wat door de inhuursurveillanten nooit werd opgemerkt. Ook ging ze elk tentamen naar het toilet (ook bij tentamens die een korte tijdsduur hadden). Omdat de surveillanten iedere keer wisselden kon dit patroon door hen niet opgemerkt worden. Je werd begeleid TOT het toilet, maar natuurlijk niet IN het toilet en ik durf te wedden dat ze daar haar spiekbriefjes nog eens nakeek. En dan haar scriptie… Tja ik weet natuurlijk niet OF ze hem zelf geschreven heeft, maar haar ouders zaten ook in het vak …
    En zo kreeg Nederland er weer een afgestudeerd academicus bij…

  7. nou geweldig wat een scoop…

    wat is de oplossing? Lui die kwaad willen omzeilen de boel toch wel. Strakkere regels betekent ook weer minder gebruikersgemak. Je opleiding haal je niet alleen door de tentamens, maar ook door de opdrachten die gedaan moeten worden. Je haalt dus niet zo even je HBO door een beetje te hosselen.

  8. stellingen verdedigen? onderzoek doen?presentaties houden? stage lopen? Dat allemaal ook door een huiswerkpool? Feit blijft dat er een groot deel te omzeilen valt, maar dat je alles door een ander kan laten doen om zo je diploma te halen is natuurlijk kolder!
    De volgende stap is valse paspoorten, gaan we dat het windesheim dan ook kwalijk nemen als er een undercover journalist dit voor elkaar krijgt? ik vind het goed dat er toezicht gehouden wordt, maar als jij uiteindelijk je diploma bij elkaar gehosselt hebt dan heb je waarschijnlijk meer moeite gedaandan wanneer je gewoon je huiswerk bijhoudt en voor de toets studeert, want kom op. Zo zwaar is het HBO toch niet?

  9. Ah ik begrijp dat John eigenlijk naar de universiteit had gewild maar daar geen zin in had (teveel werk?) en toen het HBO ging doen en dat te makkelijk vond? Kom op zeg!

  10. nee, marrianne, zo zie ik het niet hoor. ik denk dat wanneer je als student aangenomen op het HBO en je aan de toelatingseisen voldoet je het HBO wel kan halen door hard te werken.

  11. Is ook wel moeilijk hoor, om het onderscheid te maken tussen AM en PM.
    En vervolgens zegt dit ook wel wat over het intellectuele niveau van deze studenten; het is nou niet bepaald handig om via twitter na dat tentamen direct te gaan juichen.
    En trouwens dat valt mij wel vaker op als ik in zwolle weer eens wat Zwolsche HBO studenten zie.
    De meesten kunnen ondanks hun leeftijd en verwachte kennis attitude, nauwelijks tot 10 tellen.
    Ik bedoel maar !…

Reacties zijn gesloten.