Studenten Zwolle nemen deel aan Euregioproject

“Leer je buren beter kennen en laat je inspireren door de verschillen.” Afgelopen najaar kregen studenten van een aantal kunstopleidingen in de grensstreek deze opdracht, in het kunstproject Kunst-Naober-Shop. Windesheim levert in samenwerking met de universiteit van Osnabrück een grote bijdrage bij de opzet en organisatie van dit Euregioproject. Daarnaast werken verschillende culturele instellingen uit Nederland en Duitsland mee aan het project.

Studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Windesheim, de ARTEZ-vestigingen, de hogeschool van Münster en de universiteit van Osnabrück kregen €100,- om iets over de grens te kopen en daar vervolgens een kunstwerk van te maken. Artikelen als klompen, worst, tulpen en bier gaven voldoende stof tot inspiratie. Ook de eigen ervaringen van studenten met de ‘buren’ en het verschil in taal waren inspiratiebronnen voor het ontwerpen en het creëren van de kunstwerken. De jury was vol lof over de essentiële bijdrage van Windesheim aan de kwaliteit van de reizende tentoonstelling Kunst-Naober-Shop, waar de kunstwerken te zien zijn.

Reizende tentoonstelling

De reizende kunsttentoonstelling Kunst-Naober-Shop is begin maart vertrokken vanuit Borke in Duitsland aan een reis van acht maanden langs centra voor beeldende kunst en kunst en cultuur in de grensstreek Nederland-Duitsland. In het kader van verschil en overeenkomst in de traditie is er op de tentoonstelling bijvoorbeeld een tasobject te zien, gemaakt van zware stof uit de textielindustrie van Nordhorn, gecombineerd met stof uit Staphorst. De tentoonstelling met begeleidende catalogus is het laatste onderdeel van het kunstproject Kunst-Naober-Shop.

Blijvende contacten met Osnabrück

Vanwege de succesvolle samenwerking in het Euregioproject tussen de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Windesheim en de opleiding kunst/kunstpedagogiek van de universiteit van Osnabrück hebben beide onderwijsinstellingen afspraken gemaakt over gezamenlijke vervolgprojecten, zoals het initiëren van nieuwe Euregioprojecten en het uitwisselen van informatie over de onderwijsprogramma’s .

Artikel delen:

Reageer