Rechtbankportretten van Paul Blanca in Zwolle

Zwolle – Vanaf 18 februari toont Museum de Fundatie in Zwolle de serie Rechtbankportretten van Paul Blanca. Blanca maakte de portrettenreeks medio 2010 in de rechtbank van Zwolle. Hij legde er alle bij een rechtsgang betrokken personen in vast: rechters, officier, griffier, parketwacht, advocaat en verdachte. Voor de reeks een plek vindt in de nieuwe Zwolse rechtbank is deze tot en met 3 april 2011 te zien in het voormalige Paleis van Justitie aan de Blijmarkt te Zwolle, het huidige Museum De Fundatie.

mr_lm_stempher-2010.jpg

Paul Blanca (Amsterdam 1958) fotografeert sinds begin jaren 80 en staat te boek als een outsider in de kunstwereld. Een kleurrijk fotograaf die werkt en leeft aan de zelfkant van de samenleving en daarin zijn eigen weg volgt. Hij is autodidact en ziet fotografen Robert Mapplethorpe en Andres Serrano als zijn belangrijkste leermeesters. Dat het respect wederzijds is blijkt uit een citaat van Mapplethorpe die Blanca ooit ‘zijn enige rivaal’ noemde. Blanca verwierf faam met zijn keiharde zelfportretten. Hij maakte ook diverse portretreeksen, zoals onlangs in 2008 Mi Matties, waarvoor leden van Amsterdamse straatbendes model stonden in zijn studio. Voor de serie Rechtbankportretten heeft hij juist eens de tegenpool van deze zelfkant vastgelegd: zeer keurige magistraten. Rechters en Officieren in plaats van bendeleden of verslaafde speedball hoeren. Resultaat is een reeks klassieke portretten die nog het meest doet denken aan de schilderijen van Velazquez.

De technische realisatie van de portretten was in handen van Allard Bovenberg. De fine-artprints zijn gedrukt en afgewerkt door Eyes On Media te Amsterdam. Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema – kunstverzamelaar en oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen – en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Waanders, Rabobank IJsseldelta, Nysingh advocaten-notarissen en Baker Tilly Berk.

Tentoonstelling: Paul Blanca – Rechtbankportretten

Periode: 18 februari t/m 3 april 2011

Locatie: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uur

Informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer