Sociale recherche Zwolle lost 26 fraudezaken op

De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft de afgelopen maanden verschillende fraudezaken aan het licht gebracht. Naar aanleiding van huisbezoeken zijn in de maanden januari en februari 2007 acht uitkeringen beëindigd wegens een onjuiste woonsituatie. Dit bespaart de gemeente ruim € 4.700,- per maand.

Door bestanden met elkaar te koppelen, zijn 26 zaken aan het licht gekomen van personen die naast hun uitkering inkomsten genoten. Zij fraudeerden voor totaal € 54.500,-. Aangezien het fraudebedrag per persoon onder de € 6.000,- ligt, wordt er geen proces-verbaal opgemaakt. De fraudeurs krijgen een maatregel opgelegd van de Sociale Dienst. Van januari tot en met half augustus 2006 kreeg een 34-jarige vrouw uit Zwolle een bijstandsuitkering. Zij verrichtte daarnaast echter ook betaald werk. Omdat deze inkomsten niet zijn opgegeven, is de gemeente benadeeld voor een bedrag van ruim € 6.700,- . Dit bedrag wordt teruggevorderd. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Een 24-jarige inwoonster van Zwolle ontving naast haar bijstandsuitkering studiefinanciering. Deze inkomsten had zij niet opgegeven. Hierdoor werd van juli 2005 tot augustus 2005 en van oktober 2005 tot november 2006 ruim € 19.700,- ten onrechte aan uitkering verstrekt. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Een 40-jarige man had de Sociale Dienst van Zwolle gemeld dat hij als kostganger ging wonen bij een 40-jarige vrouw. In werkelijkheid bleek hij met haar samen te wonen. Omdat de vrouw betaald werk had, ontving hij van 1997 tot juni 2005 ten onrechte een uitkering van in totaal bijna € 70.000,-. Dit bedrag wordt van beiden teruggevorderd. Een proces-verbaal is naar het Openbaar Ministerie verzonden.

Artikel delen:

Reageer