Racoon en Ilse DeLange naar Bevrijdingsfestival Zwolle

Zwolle – Zaterdagavond zijn bij een perspresentatie in theater De Spiegel door het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) de namen van de meeste artiesten bekend gemaakt. De meest aansprekende namen zijn Jacqueline Govaert, Racoon en Ilse DeLange. De namen van Destine, Katzenjammer en Moke werden al eerder bekend gemaakt.

bo_1-1.jpg
Presentator Jan Douwe Kroeske interviewt de Zwolse DJ Henk Kanning van Kink FM…

Na een inleiding van programmeur Laura van der Meijden en de vice voorzitter van het Bevrijdingsfestival was het de bekende presentator Jan Douwe Kroeske die het programma voor het BFO van 2011 bekend maakte aan de aanwezige sponsoren en pers. In de line-up van de diverse podia valt op dat het festival start met klinkende namen, zodat het bevrijdingsfeest op Park de Wezenlanden gelijk goed van start kan gaan. In het Abbot Theater treedt de bekende Gabriël Rios op. Nu er dit jaar geen dance op het Bevrijdingsfestival zal zijn is het eiland in het stadpark familieplein. In het oog springt daar, dat de Zwolse Theatergroep De Jonge Honden een voorstelling op het water rond het eiland verzorgt over ondergedoken kinderen in de oorlog. Volgens Van der Meijden een aanrader. Verder maakte de organisatie bekend dat het BFO volgende week een vernieuwde website krijgt.

bo_2-1.jpg
Een preview van de nieuwe website van het BFO…

bo_4-1.jpg
Niek van der Sprong (links) ook dit jaar weer trots op ‘zijn festival’…

Hoofdpodium Line-up:

11.00 – 12.00: Kon. Militaire Kapel met Danny de Munk

12.30 – 13.30: Jacqueline Govaert

14.00 – 14.45: Handsome Poets

15.15 – 16.05: Destine

16.35 – 17.35: Racoon

18.05 – 18.50: Nog vacant

19.20 – 20.10: Katzenjammer

20.40 – 21.40: Ilse DeLange

23.00 – 23.45: Moke

Presentatie Willem Alkema

bo_3-1.jpg
Burgemeester H.J. Meijer hoopt dat er volgend jaar weer dance op het BFO is…

Podium Kink FM (zover bekend):

12.45 – 13.30: Paceshifters
14.00 – 14.45: Pop Up Animal Kids
15.15 – 16.05: The Medics
Pien Feith
19.15 – 20.05: NNeka
20.35 – 21.25: Balthazar

Abbott Theater (zover bekend:

11.30 – 12.30: Dirk Scheele
16.35 – 17.25: Gabriel Rios
Gabby Young & Other Animals (UK)
20.40 – 21.25: Schradinova
23.00 – 00.00: Scrum

Presentatie: Cobus en Ilona

Podium Popfront (zover bekend):

A.I.
Capitol
Midnight Menace
De Alliantie

Podium De Doorbraak (zover bekend):

12.30 – 13.00: Make it Count
13.20 – 14.00: Birth of Joy
14.30 – 15.00: Proper Outfit
15.25 – 16.05: Face The Fact
16.25 – 17.05: Stefany June
17.40 – 18.20: My Propane
18.50 – 19.30: Sideditch
19.55 – 20.35: Are You A Lion
21.05 – 21.45: Colinn
22.20 – 22.50: Lick
23.20 – 00.00: A La Din
                      

Ieder jaar wordt er vanuit Het Nationaal Comité een jaarthema gekozen die te maken heeft met het overkoepelend thema Vrijheid Wereldwijd. Dit jaar is wederom een jaarthema gekozen, waar alle bevrijdingsfestivals in het land iets mee zullen doen. Ook het Bevrijdingsfestival Overijssel laat deze thematiek in haar programmering duidelijk naar voren komen. Hieronder staat de tekst die Het Nationaal Comité over het thema heeft opgesteld.

Vrijheid ligt niet op straat

Het jaarthema 2011 gaat over vrijheid op straat. Het gaat hierbij om de vrijheid in afwezigheid van oorlog en onderdrukking om je vrij te kunnen bewegen in de openbare ruimte. Om te kunnen gaan en staan waar je wilt zonder bang te hoeven zijn of over je schouder te hoeven kijken. De grote tegenhanger van onze dagelijkse vrijheid op straat is oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de straten onvrij, mensen konden worden opgepakt zonder vorm van proces. Ze werden niet beschermd door hun eigen overheid. Mensen konden zomaar van straat worden gehaald omdat ze niet in Duitsland wilden werken of omdat ze als Jood werden vervolgd en opgepakt. Razzia’s, wegblokkades, een avondklok en de borden met verboden voor Joden zijn slechts enkele voorbeelden van de aantasting van de vrijheid op straat in onze eigen geschiedenis.

En ook wereldwijd zijn er veel situaties bekend waar de dagelijkse vrijheid op straat werd en wordt geschonden. Snipers in voormalig Joegoslavië. Staatscontrole tijdens de Koude oorlog in Oost-Europa. Mijnen die nog dagelijks slachtoffers eisen omdat ze niet zijn opgeruimd. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Toch wordt niet alles wat ons een vrij gevoel op straat geeft behandeld. Dit thema gaat nadrukkelijk over het beleven van vrijheid in relatie tot oorlog en onderdrukking, niet zozeer om actuele politieke discussies. Het gaat dus niet over buurtveiligheid of criminaliteit, maar over de vrijheid om te kunnen gaan en staan waar je wilt. Want ‘Vrijheid ligt niet op straat’.

Project in het voortraject:

Basischolen in de provincie worden gevraagd om in alle klassen tekeningen en illustraties te maken over buitenspelen. Buitenspelen is immers een prachtige vertaling van het thema, vrijheid op straat, voor kinderen. In de lagere groepen kan de tekenopdracht simpel worden gehouden, in de hogere groepen kan ook worden nagedacht over hoe kinderen over de hele wereld op straat spelen en leven. De scholen ontvangen een begeleidende lesbrief en de voorwaarden waaraan de tekeningen moeten voldoen. De school mag uiteindelijk zelf een selectie maken en die opsturen voor de invulling van het bouwhekzeil. Door een kleine bijdrage van de schollen zijn we in staat van elke school twee exemplaren te laten uitprinten, een voor BFO en een voor de school zelf. De 66 exemplaren vormen het decor van de nieuwe locatie van het familieplein.

Onderwijsprojecten

Het Bevrijdingsfestival Overijssel heeft voorgaande jaren met vijf grote onderwijsorganisaties uit Zwolle samenwerkingsprojecten opgezet, waarbij studenten enerzijds massaal meewerkten als vrijwilliger maar ook inhoudelijk de betekenis van 5 mei mede vormgaven door initiatie en realisatie van diverse projecten. Ook in 2011 wil het festival weer samenwerken met zoveel mogelijk onderwijsinstellingen.

OOZ

Het Openbaar Onderwijs Zwolle vragen we bij te dragen aan het tekenproject: Vrijheid ligt niet / wel op straat.

Deltion College

Studenten Podiumtechniek helpen mee bij het hangen en aansluiten van de buitenverlichting op het festivalterrein en studenten Beveiliging worden ingezet voor de beveiliging van het festival. Daarnaast is Deltion aanwezig met de Deltion VIP Lounge, waarin o.a. Lucky Fonz III privéoptredens verzorgd. De Deltion VIP Lounge is toegankelijk voor Deltionstudenten en medewerkers, maar zeker ook voor andere geïnteresseerden. In de speciale VIP lounge, te bereiken via een VIP trip door de wateren van Park de Weezenlanden, is plek voor ongeveer 25 gasten per optreden. Naast Lucky Fonz III zullen er nog meer artiesten optreden. Wie dat zijn wordt binnenkort op de site www.deltion.nl/5mei en op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl bekend gemaakt.

Cibap, vakschool voor verbeelding

Het Cibap College wordt benaderd om te ondersteunen in het ontwerpen van diverse uitingen. Hierbij valt te denken aan de sponsortrailer, korte promofilms, reportages van diverse projecten en/of aankleding van de bloementuin/plein van de vrijheid.

Landstede

De Landstede ontwikkelt vooral projecten die een relatie hebben met de sportopleidingen. De afgelopen jaren heeft dat geresulteerd in de projectnaam: Free2move. Twee speciale projecten en/of area’s waar beweging en sport centraal staan. Bij de festivalboulevard zal er een sportieve activiteit zijn voor jongeren. Bij het familieplein zal Landstede TAK een sportactiviteit organiseren zodat ouders en kinderen op een ludieke wijze naar de overkant kunnen. Ook zullen studenten van de opleiding helpende en welzijn meehelpen bij de begeleiding van oudere bezoekers tijdens het Openingsconcert.

Windesheim

Naast de studenten die in het kader van de opleiding Eventmanagement zal Windesheim ook meewerken met een bijdrage leveren aan het debat programma “petje af voor vrijheid”.

Saxion

Saxion is een onderwijsinstelling waarmee het festival voor het eerst gaat samenwerken. Een speerpunt dit jaar is de ontwikkeling en aankleding van de festivalboulevard. Een student van de opleiding heeft de coördinatie van dit project. Verschillende studenten van Saxion zullen in de komende maanden aanhaken.

Debat, ofwel: Waar sta je voor?

Petje af voor vrijheid
De begrippen vrijheid en verantwoordelijkheid worden steeds meer en vaker door iedereen geclaimd. Partijen legitimeren zich zelfs daarmee: “Wij zijn dé partij van vrijheid; wij zijn dé partij van de democratie; wij zijn dé partij van de verantwoordelijkheid”. Kennelijk houdt ons dat behoorlijk bezig. Maar wat is vrijheid eigenlijk? Hoe vul je dat in? Wanneer komt het begrip verantwoordelijkheid om de hoek kijken? En hoe denkt het publiek hier eigenlijk over? Daarnaast is het thema dit jaar “Vrijheid ligt niet op straat”. Of misschien toch wel….maar dan ligt het niet voor het oprapen. Kortom………
Dát en nog veel meer gaan we uitzoeken op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel. D.m.v. de bekende formule van de quiz “petje op; petje af” onderzoeken we de meningen, standpunten van het publiek in de change-overs tussen de bands. We maken 5 blokjes van 10 minuten tussen elke band en bereiken daarmee duizenden mensen/jongeren; zij staan immers te wachten op de volgende band. De presentatie ligt in handen van Willem Alkema, al jarenlang presentator van het hoofdpodium.

Lezingen over vrijheid

Motiverende lezingen, prikkelende stellingen en nieuwe ideeën. Na de successen van de lezingen op Lowlands en TED, wil het BFO een podium bieden aan inspirerende sprekers die kunnen bijdrage aan ons denken over vrijheid. Geen “welles, nietes” debat, maar inspirerende ideeën die je uitdagen om eens uit je eigen denkpatroon te stappen en de wereld op nieuw te zien.

Kandidaten voor een lezing/spreekbeurt/college zijn:
Wubbo Ockels
Maarten van Rossem
Femke Halsema
Herman Wijffels
Bas Haring
Joris Luyendijk

Familieplein

Algemeen Het familieplein verhuist dit jaar naar een prachtige nieuwe locatie; het eiland achter het hoofdveld. Zoals de voorgaande jaren zal er in het Abbott Theater overdag een speciale kinderprogrammering zijn (met o.a. Dirk Scheele) en daarnaast een activiteitenprogramma dat gekoppeld is aan het thema. Het thema is dit jaar: Vrijheid ligt niet op straat. Voor het familieplein hebben we dit thema vertaald naar: Vrijheid ligt wel / niet op straat. 

Het idee is om buitenspelen over de hele wereld centaal te stellen. Bij buitenspelen ben je vrij om te doen wat je wilt. Maar er zijn ook regels en wat als het niet veilig is om buiten te spelen? Als inspiratie gebruiken we de DVD playtime, waar alle buitenspeelspelletjes van kinderen van over de hele wereld op staan.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Racoon, Ilse de Lange, Moke….ofcourse.

  Lekker veelzijdig dit “Festival”. Het is maar net welke voorkeur de mensen op pluche hebben. Naast Dance is Hiphop ook het verbannen kind…


  Maak melding

 2. Soms lijkt het wel dat er hier gereageerd wordt door een stel drammende, stampende kinderen Freed2dance wordt het dit jaar niet meer op het BV zwolle. Leg je daar bij neer, en misschien kun je je aanmelden bij het BVO als vrijwilleger om te kijken hoe dit eventueel volgende jaar wel weer te organiseren valt.

  Vindt dat we trots mogen zijn op dit grote bevrijdingsfestival in Zwolle.
  En soms moet er iets gewijzigd worden, beter nu een verstandige beslissing nemen, dan wachten dat het mis gaat. Kan me Berlijn nog herrinneren, wat een commentaar was er toen.

  Nu is er een beslissing genomen om dit soort teferelen te voorkomen, is het weer niet goed.


  Maak melding

 3. Redelijke line-up. Niet groots. Racoon, Ilse – zeker 2 x – en Jacqueline (Krezip) waren eerder in Zwolle. Katzenjammer wordt gaaf!!


  Maak melding

 4. Pfff ingrid, natuurlijk omdat het in berlijn misging is er de kans dat het hier ook misgaat. Wat een domme vergelijking. Gaan we nu elk feest vergelijken met Berlijn? Of elk feest waar dance wordt gedraaid?
  Ik verwacht dit komend carnaval meer arrestaties dan op 5 mei. Zullen we die hoempapa muziek dan ook maar er uit gooien? De dweilorkesten aflasten?
  Ik hoop dat de organisatie eens goed gaat kijken hoe zaligmakend de verwachte verminderde politie inzet is omdat het dance gebeuren geschrapt is. Indien er net zo veel inzet geweest is als toen er nog wel een free2dance podium was moet er volgend jaar wel weer een free2 dance podium komen.


  Maak melding

 5. Had heel veel meer verwacht eigenlijk van dit jaar.. Katzenjammer leuk idd!

  Maar voor de rest, erg matig en erg jammer!! Misschien is de lat te hoog gelegd afgelopen jaren.


  Maak melding

 6. Ilse de Lange. Die was er ook in 2008 en 9 op BFO. Racoon 2006 en 2007 in ieder geval en volgens mij nog een keer van de laatste jaren.

  Dus binnen vijf jaar drie keer op BFO.

  Hiphop helemaal verdwenen.

  Erg jammer dit. Met een naam als BFO, had ik wel wat meer creativiteit verwacht.


  Maak melding

 7. Lekker makkelijk hoor… teveel mensen op BFO, dus schoppen we Free2Dance er maar uit.
  Misschien moet je als gemeente je meer gaan bezig houden met crowdcontrol ipv onderdelen schrappen om zo minder bezoekers te krijgen op het terrein…!  Maak melding

 8. dus schoppen we Free2Dance er maar uit.

  Komt de sfeer wel ten goede denk ik, trekt namelijk ook altijd een aantal “rotte appels” aan. Ik verwacht minder aggressie door minder harddrugs gebruik.


  Maak melding

 9. hahaha, agressie van drugsgebruik… juist alcohol zorgt voor agressie!!!
  Drugs gebruik zorgt juist voor het tegenovergestelde….
  Get your facts straight voor je zo’n losgeslagen opmerking maakt s.v.p….


  Maak melding

 10. 19.15 ?? 20.05: NNeka
  Zojuist even naar geluisterd op YpuTube: LEUK !

  De leukste bands staan meestal in de KinkFM tent en niet op het hoofdpodium.


  Maak melding

 11. Geen dance, geen hiphop. Tienduizenden bezoekers minder. Ik geloof dat ik maar weer eens een kijkje ga nemen. Lijkt me hardstikke gezellig.  Maak melding

Reageer