‘ikkenalcohol-estafette’ ook langs Zwolle

De ‘ikkenalcohol-estafette’ bezoekt de komende tijd vijftien scholen in Twente, de Stedendriehoek en de regio Zwolle. Met de estafette wil TACTUS jongeren tussen twaalf en negentien jaar bewust maken van hun alcoholgebruik en hun kennis over de gevolgen van gebruik vergroten.

Vanuit een informatiestand centraal in school worden de jongeren uitgedaagd stil te staan bij alcohol. Met behulp van een quiz, een zelftest, posters met uitdagende vragen en een prijsvraag worden de jongeren aangespoord tot zelfreflectie. In Zwolle doet het Greijdanus College mee aan de estafette. Het motto van de ikkenalcohol-estafette is tweeledig: enerzijds komt het gebruik van alcohol aan bod en anderzijds verwijst het naar kennis over risico’s en effecten van alcohol.

Jongeren drinken meer dan ooit en zijn zich nauwelijks bewust van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Ze denken dat het allemaal wel meevalt. Het effect van alcohol op hersenen in ontwikkeling wordt onderschat. Bovendien is er verband tussen jonge drinkers en alcoholverslaving op latere leeftijd. Ook bij het uitgaan is alcohol prominent aanwezig: jongeren die drinken zijn vaker dader óf slachtoffer van geweld en vaker betrokken bij verkeersongelukken.

De leeftijd waarop jongeren voor het eerst drinken is de laatste jaren sterk gedaald. De meeste jongeren drinken tussen hun 11e en 13e jaar voor het eerst alcohol; jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar drinken gemiddeld al zeven glazen alcohol per week. Dit wordt snel meer naarmate de jongeren ouder worden. De richtlijn voor verantwoord alcoholgebruik wordt dan ook vaak overschreden. Deze richtlijn is maximaal 14 glazen voor vrouwen en 21 glazen voor mannen met meerdere alcoholvrije dagen per week.

Artikel delen:

Reageer