Wachten op geld…

Zwolle – Is de gemeentelijke wachtgeldregeling nog wel van deze tijd? Waar menig ontslagen particulier werknemer met een paar weken salaris wordt afgekocht en zich bij de W.W. kan gaan melden hanteren de gemeentelijke en landelijke wettenmakers voor zichzelf heel andere normen.

leugenbank10.jpg

Na slechts 3 maanden in actieve dienst te zijn geweest krijgen zelfs vrijwillig opgestapte wethouders grote sommen geld aan wachtgeld mee, wachten waarop??? Zo is de gemeente Zwolle jaarlijks meer geld kwijt aan opgestapte wethouders als aan "zittende" stadsbestuurders. Op de leugenbank op de Grote Markt spreken de oude mannetjes er reeds schande van.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

37 gedachten over “Wachten op geld…”

  1. Dit is toch niets nieuws? Helaas zijn er nog steeds veel mensen die denken dat ze moeten werken voor hun geld, terwijl je geld ook gewoon kunt “ophalen” bij de gemeente…

    Zolang er dit soort zaken blijven gebeuren zal er steeds een grotere kloof komen tussen de burger en politiek. Gelukkig kan een onderzoeksburo (vrijwel altijd een vriendje vanuit de politiek) dat voor 750.000,00 wel even onderzoeken…

    O ja en als dit jaar de heffingen weer omhoog moet de burger zijn mond maar weer dichthouden en gewoon betalen. Want er het voetvolk moet maar betalen voor de mensen boven het voetvolk staan.

  2. ik heb dit stuk gelezen Vooral de ex-pvda wethouders zijn de koning in wachtgeld regelingen in Zwolle .en het gaat hier niet om een paar duizend euro maar om tonnen wachtgeld wat wij weer met zijn allen kunnen opbrengen.Schandalig wat er met het gemeensschapsgeld gebeurt.

  3. @Derk Jaap heeft een punt. Volgens een lijst die de Stentor laatst publiceerde ontving in 2009 Hans Dijkstra (PvdA) ?? 61.845, Peter Pot (DGGL) ?? 67.498, Jaap Hagedoorn (PvdA) ?? 41.059, Erick den Bult (VVD) ?? 73.179 en Emmy Witbraad (PvdA) ?? 52.027.
    In meende eigenlijk dat een aantal van deze mensen al een nieuwe baan had. De inkomsten daaruit worden dan verrekend met het wachtgeld. Maar kennelijk was dat in 2009 dus (nog) niet het geval.

  4. Daar sta je dan met een hongerloontje van net 900 euro p/m.
    Per jaar is dat dus net 10.000, en die lui krijgen het 5 voudige voor gewoon helemaal niets doen. En er zijn er nog veel meer, maar daar hoor je niet zoveel over. Wat is het toch oneerlijk verdeeld.

  5. @Derk Het is dus wel gepubliceerd, want dat ‘bis’ staat voor iets als ‘bestuursinformatiesysteem’, maar ik kan ook zelden iets vinden op de site van de gemeente. De zoekmachine werkt niet goed.

  6. @dame – of die bedragen zijn al met aftrek van genoten inkomsten – dat kan ook maar staat natuurlijk nergens in vermeld…
    Aangezien het “ontvangen inkomsten” zijn voor de betrokkenen, is het vast een aanvulling op het inkomen.

    Een tegemoetkoming in de kosten vind ik voor dergelijke publieke functionarissen nog niet zo gek (probeer maar eens als publiek figuur een “normale” baan te vinden). De mate waarin slaat zoals gebruikelijk alles.
    Stel voor iig een verplichte sollicitatieplicht, en na x-periode verplichte acceptatie van een functie ofzo.

  7. Da’s dus de grap. Ik werk er al twee jaar, net een nieuw jaarcontract getekend, dus drie jaar lang voor een beetje meer dan een uitkering.

  8. @Me Dat vermoedde ik ook al, maar het verbaasde me omdat ik dacht dat een aantal (Bv Jaap hagedoorn) al een andere baan had. Dat is ook zo, leer Googlen.
    Volgens de wachtgeldregeling voor bestuurders is het wachtgeld in het eerste jaar 80%, en in het tweede jaar en daarna 70% van laatste het salaris als politicus. Latere inkomsten, dus na beëindiging mandaat als politicus/bestuurder, worden wel gekort op het ontvangen wachtgeld. In het algemeen moet men alles boven de 100% teruggeven, dus in het eerste jaar kan men tot 20% en in tweede en volgende jaren tot 30% ‘bijverdienen’ zonder problemen.

  9. Ik zag inderdaad in de Stentor namen van wethouders die al lang weer elders aan het werk zijn.
    Dit profiteren van de gemeenschap is inderdaad schandalig voor mensen in een voorbeeldfunctie die ze onder eedsaflegging aanvaard hebben.
    Eigenlijk zou de politieke partij die zo iemand naar voren heeft geschoven schuift mee moeten betalen uit de partijkas

  10. Eh moet je iets kunnen om wethouder te worden?

    Ja, dat moet je zeker, Nijntje. Naast een aantal inhoudelijke competenties moet je op zijn minst beschikken over lef en een dikke huid. Lef, omdat je je baan moet opzeggen terwijl je een onzekere toekomst tegemoet gaat. Ook als ambtenaar heb je weliswaar baangarantie (2 termijnen), maar niet het recht op je oude baan. Als ex-wethouder ben je niet zo’n aantrekkelijke kandidaat, blijkt uit het aantal werkzoekende ex-wethouders. En dikke huid, omdat gez*k zoals hier op het log vaak te lezen is over zakkenvullers en nietsnutten van je af te laten glijden.

  11. AMSTERDAM – Zes ex-wethouders hebben vorig jaar wachtgeld gehad. Dat kostte de gemeente in totaal 294.000 euro. Vier van de zes – de PvdA’ers Tjeerd Herrema, Duco Stadig, Hennah Buyne en GroenLinkser Marijke Vos – doen nog altijd een beroep op de regeling voor oud-stadsbestuurders.

    Dat blijkt uit gegevens van de gemeente. Vos kreeg na haar vertrek in mei vorig jaar 62.000 euro, Stadig ontving 45.000 euro in 2010. Buyne kreeg wegens ziekte 37.000 euro.

    Herrema, die op 27 maart 2009 vanwege de Noord/Zuidlijn aftrad, richtte eind 2009 zijn eigen bedrijf op en verwacht de in 2010 ontvangen 90.000 euro na verrekening terug te kunnen storten. Herrema: “Ik heb een goed jaar gedraaid, dus dat zal geen enkel probleem zijn.”

    In 2009 ontving Herrema 75.802 euro. Hester Maij (CDA) en Hannah Belliot (PvdA) ontvingen in 2010 hun laatste 30.000 euro sinds hun vertrek na de verkiezingen in 2006. In totaal ontving Maij in de vier jaar na haar vertrek 322.207 euro en Belliot 346.133 euro.

    Duco Stadig, die ook in 2006 afzwaaide, ontvangt wel nog steeds wachtgeld, omdat hij langer dan tien jaar de stad diende als bestuurder. In totaal heeft hij sinds zijn ver- trek 254.530 euro ontvangen.

    Wethouder Eric van der Burg (Personeelszaken) heeft inmiddels een gesprek gehad met Vos om te bezien of de gemeente voor haar kan bemiddelen bij een baan. Daarvoor heeft Van der Burg drie bureaus in de aanbieding.

    Ook in Amsterdam is de pvda ruim vertegenwoordigd zoun dit nou toeval zijn of niet .Schandalig dat deze mensen zoveel geld opstrijken terwijl er mensen naar de voedselbank moeten.

  12. @Jaap Ga je het nu van alle gemeenten in Nederland uitzoeken? Ik voorspel je dat het beeld overal gelijk is en de ex-wethouders evenredig zijn verdeeld over de politieke partijen. Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam heeft bijvoorbeeld meer dan 2 ton aan wachtgeld ontvangen. Kijk je alleen naar de grote steden, ja, dan zal de PvdA de lijst wel aanvoeren want die is daar flink (:)) vertegenwoordigd in de colleges en de bedragen zijn hoger (afhankelijk van inwonertal).

  13. Ja, Ja, ik roep dit al jaren.
    De Dames, Heren politici zorgen vooral goed voor zich zelf.
    Van welke politieke kleur ze ook zijn.
    Ga de politiek in, dat levert altijd een goed betaalde baan op.
    Of je nu actief of niet-actief in de politiek werkzaam bent.

  14. @Zusenzo Dat artikel bevestigt het beeld dat het een onzeker en risicovol bestaan is. Ik zou tegen Fetse AlsVanOuds willen zeggen dat hij zich maar vooral moet opwerpen als potentieel wethouder aarbij hij natuurlijk wel afziet van wachtgeld, mocht dat onverhoopt aan de orde zijn. Zie je bij onverhoopt ontslag ook af van WW omdat je de samenleving niet op kosten wil jagen?

  15. Geachte dames en heren,

    Langs deze weg solliciteer ik naar de functie van wethouder. Mijn motivatie bestaat uit het feit dat ik een nieuw huis wil kopen, eh graag de stad wil dienen. Ik denk dat ik de functie toch zeker wel een paar maanden kan volhouden. Mocht mijn huid echter onverhoopt niet dik genoeg blijken dan wel mijn hoeveelheid lef onvoldoende zijn dan zal ik zo verstandig zijn om mijn conclusies te trekken en zal ik mijn functie met liefde neerleggen.
    Met vriendelijke groet,
    Nijntje

  16. Ik denk het niet Dame het is algemeen bekend dat de wethouders van de Pvda de boventoon voeren.Dus zal er toch wel iets structureels mis zijn binnen de Pvda.

  17. @Jaap Toch wel gek dan, dat 100% van de ex-wethouders van Leefbaar Rotterdam genieten van het wachtgeld, terwijl zij toch de Voice van de Moral Majority zijn. 😉

Reacties zijn gesloten.