State of the Art Zwolle 2011

Zwolle – Van 6 februari 2011 t/m 10 april 2011 vindt de tentoonstelling "State of the Arts Zwolle 2011" plaats in het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt. Deze tentoonstelling werd zondagmiddag door wethouder Nelleke Vedelaar geopend en is een feest aan Zwols hedendaags toonaangevend en vernieuwend talent. Na de opening volgde een bezoek aan De Winkel, de nieuwe kunstwinkel in het oude Postkantoor aan de Nieuwe Markt.

img_8974_copy.jpg

Expositie van de stand van zaken in de producerende kunsten van Zwolle aan het begin van 2011. Wie is toonaangevend of vernieuwend als architect, vormgever, beeldend kunstenaar, illustrator, fotograaf of filmer. De selectie is samen met de netwerkorganisaties gemaakt. KIZ, KCO. ZAP, BZK, DOAS, Kunstuitleen Zwolle, R10, Palet en allerlei andere netwerken in de kunsten in Zwolle hadden op verzoek van het museum aan de Melkmarkt een longlist samengesteld van in hun ogen “toonaangevende en/of vernieuwende” kunstenaars. Uiteindelijk heeft de directeur van het Stedelijk Museum Zwolle de definitieve keuze gemaakt, daarbij geleid door de wens een mooie tentoonstelling te maken, die tevens interessant is voor de bezoekers van buiten Zwolle.

opening.jpg 
De openingshandeling werd verricht door met een gieter glinsterend stof over een kunstwerk beneden (ontluikende planten) te strooien. Symbolisch voor dat de kunst mag groeien en bloeien…

img_8942_copy.jpg

img_9067_copy.jpg 
In De Winkel zijn kunstwerken van kunstenaars van State of the Art te koop…

De huidige profilering van het Stedelijk Museum Zwolle is cultuurhistorie versus actualiteit. Hedendaagse kunst versus kunst uit voorbije eeuwen. Deze keuze is op verschillende manieren vorm gegeven de afgelopen maanden en ook nu weer met de tentoonstelling ‘State of the Arts Zwolle 2011’. In de eerste tentoonstellingen van 2011 worden de hedendaagse netwerken zoals Kreatieve Industrie Zwolle en bijvoorbeeld Zwols Architectuur Platvorm getoond naast de netwerken uit het verleden in ‘Met Duizend Banden. Een Zwols kunstenaarsnetwerk in de late 18de eeuw’. De Zwolse kunstenaars aan het eind van de 18de eeuw hadden zo hun eigen netwerken. Als een soort predigitaal Facebook verzamelden zij kunstenaarsvrienden om zich heen. Dat blijkt uit de albums amicorum van Rhijnvis Feith en Hendrik van Ulsen.

img_9022_copy.jpg

img_9050_copy.jpg

In State of the Arts Zwolle 2011 zijn de volgende kunstenaars te zien:
Op architectuurgebied twee indrukwekkende presentaties van Hanneke Rinkel en Bert Bulthuis, daarnaast fotowerk van Ben Vulkers, Corine Aalvanger, Michiel Knaven en Ingeborg Lukkien. Presentaties van vormgevers als Stunned, Gijs Dragt en Viesrood. Een multitalent als Kees Klaassen met sieraden en bewegende beelden naast Roni Katz en Hanne Ruiter. Gigantische schilderijen van Basic Donkey Health Care / Jerry Veldhuizen naast Ewoud Bakker, Emmy Bergsma en Jules van Hulst. Illustraties en strips van Aleks Deurloo, Eva Blaak, Githa Schrijver en STIK. Naast de beelden van Damian Kapajos, Jasper van den Burgh en de speelse grote hond van Sjoukje Gootjes, bloemsierkunst van Asselien Broekhuis. Tekeningen van Herman Zondag naast de tekeningen/schilderijen van Marcel Goossens en de grafiek van Jolanda van Harten. Keramiek van Ronald Meulman en papierkunst van Annet Vroom. De opblaasbare kunst van Danitsja van Dijk. De films en animaties in de filmzaal en op de voorgevel van Douwe Dijkstra met kompanen Jules van Hulst, Coen Huisman, Miquel Peres des Santos, Eleanor Kathleen Grootoonk en Jaap Groen. Els Mondt met neonobjecten en niet te vergeten de door Gert Jan Makaske nieuw vormgegeven Museumcoffeeshop, waarbij Jitske Makaske het ruimtelijk lichtobject boven de bar heeft vormgegeven.

img_9054_copy.jpg

img_9075_copy.jpg

Tijdens de tentoonstelling was er een veelvoud aan activiteiten die samen met bijvoorbeeld KIZ en R10 georganiseerd werden. Opvallend daarin is de winkel die R10 en SMZ samen organiseren in het oude Postkantoor aan de Nieuwe Markt in Zwolle, waar werk van de kunstenaars wordt verkocht. Sla uw slag want tot aan 2014 heeft u deze kans niet meer.

Elke vrijdagavond is het museum open met op de laatste vrijdag van de maand een jazzconcert. Kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkmuseumzwolle.nl en www.KIZ-Zwolle.nl

Tijdens de Finissage op vrijdagavond 8 april worden zowel de publieksprijs als de eerste prijs voor toonaangevend en vernieuwend talent “het Michaeltje” uitgereikt. De winnaar van “het Michaeltje” krijgt in ieder geval een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle.

Tentoonstelling: State of the Arts Zwolle 2011
Periode: 6 februari t/m 10 april 2011
Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle

Artikel delen:

Reageer