Duurste vondst Tussen Kunst en Kitsch uit Zwolle

Zwolle – De Avro is vorige week begonnen nieuw seizoen van Tussen Kunst en Kitsch. De omroep kan het niet laten te melden dat in de uitzending van 9 februari 2011 een bijzondere vondst wordt gedaan. Volgens presentatrice Nelleke van der Krogt ‘de duurste vondst ooit’ in de Nederlandse versie van het programma, dat voor de dag is gekomen in Zwole.

9_februari__kunst_en_kitsch_grote_ontdekking_in_zwolle.jpg

Een schilderij, waarvan het vermoeden bestond dat het werk van de 17de eeuwse meester Gabriël Metsu was, is volgens expert John Hoogsteder een werk van Joost van Geel, een leerling van Metsu. De eigenaresse bracht het schilderij van 31 bij 26 centimeter enkele maanden geleden al mee naar opnames voor het programma in Zwolle. Op dat moment kon Hoogsteder, expert oude meesters tot 1800 bij Tussen Kunst en Kitsch, geen oordeel vellen. De afgelopen maanden deed hij uitvoerig onderzoek naar het werk. Bij recente opnames in het Haagse museum Escher in het Paleis werd het resultaat van dat onderzoek aan de eigenaresse bekend gemaakt.

De familie die het werk van Van Geel had ingebracht ‘had al een klein vermoeden dat dit een waardevol schilderij zou zijn. "We zijn erg blij dat John Hoogsteder de tijd heeft genomen om het schilderij zorgvuldig te onderzoeken". Expert John Hoogsteder vindt het ‘geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780′. Het schilderij, met als titel Het Kantwerkstertje, toont een kantklostertje in een interieur. Een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.

Artikel delen:
Reacties 8

Reageer