Lunchconcert: liederencyclus voor zang en gitaar

Zwolle – Op vrijdag 11 februari zal een liederencyclus voor zang en gitaar van Mario Castelnuovo-Tedesco worden uitgevoerd tijdens het lunchconcert. 

De lunchconcerten in de Statenzaal worden georganiseerd door Bibliotheek Zwolle in nauwe samenwerking met het ArtEZ-Conservatorium van Zwolle. Sopraan Esther van Zijl en gitarist Tom Edskes vormen sinds begin 2010 een duo. Samengebracht door een liefde voor literatuur, poëzie, muziek en alles wat mooi is, besloten zij zich muzikaal aan elkaar te verbinden. De Italiaans-Joodse componist Mario Castelnuovo-Tedesco uit de 20e eeuw componeerde de liederencyclus “ The divan” op gedichten van Moses-Ibn-Ezra die leefde en werkte in de 12e eeuw. Zijn  cyclus reflecteert in pijn, verdiet, maar ook in liefde blijdschap en berusting. Het concert begint om 12.15 uur en de zaal is open vanaf 12.00 uur. De toegang is gratis en het eerstvolgende lunchconcert zal plaatsvinden op vrijdag 18 maart 2011.

De musici
Esther Johanna van Zijl en Tom Edskes vormen sinds begin 2010 een duo. Samengebracht door een liefde voor literatuur, poëzie, muziek en alles wat mooi is, besloten zij zich muzikaal aan elkaar te verbinden. Het eerste programma dat zij samen brengen is The Divan of Moses ibn Ezra. De weinig gehoorde liederencyclus van de Italiaanse componist Mario Castelnuovo-Tedesco.  

Esther Johanna van Zijl
De sopraan Esther Johanna van Zijl begon met zingen bij het Groninger Kinderkoor o.l.v. Loes Jeltes. Daarna volgde lessen bij Elselinde Buitenhuis en een jong talentjaar aan het Prins Claus Conservatorium bij Jan van Zelm. Sinds 2007 studeert Esther klassieke zang bij Riekje Bakker en Valerie Guillorit. Esther volgde masterclasses bij Alison Pearce, Barbara Hannigan, Barbara Schlick, David Barrell en Wiebke Goetjes. Esther is regelmatig solistisch te horen en zong rol len als Olympia in Les contes d’Hoffmann van Offenbach, Amahl in Amahl and the Nightvisitors van Menotti, Mieke in de boeren cantate en Lieschen in de coffee cantate van J.S. Bach en Galatea in Händels Acis and Galatea. Bij het Euregio Vocalisten Concours in 2008 behaalde Esther een tweede prijs en in 2010 werd ze laureaat van het operatraject Conserto. Esther werkt nauw samen met pianiste Ariadne Verstegen, gitarist Tom Edskes en met het mede opgerichte Alioth Ensemble voor divers en modern repertoire voor sopraan en houtblazers.

Tom Edskes
Tom Edskes (1984) begon met gitaarlessen bij Alex Timmerman aan de Muzerie te Zwolle. Hier ontving hij ook lessen van de gitarist Robby Faverey. Momenteel studeert hij aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle klassiek gitaar bij Jacob Vlijm. Masterclasses volgde hij o.a. bij Thomas Muller-Peering, Alvaro Pierri, Scott Tennant, Hopkinson Smith en Nigel North. Naast het solo-repertoire richt Tom zich ook op kamermuziek. Zo voerde hij o.a. het ‘Concerto pour deux guitares et douze instruments à cordes’ van de Nederlandse componist Ton de Leeuw uit en ‘Hieroglyphen’ van Daniel Ruyneman voor 2 mandolines, 2 gitaren, 3 fluiten, piano, harp, celesta en cup-bells. Vaste ensembles waarin Tom speelt zijn het fluit gitaar duo Duo Carpo met Barbara Merlijn, het sopraan gitaar duo met Esther Johanna van Zijl en het mandolinekamerorkest Hët CONSORT onder leiding van Alex Timmerman.

De componist, de poëet en het werk
Met de Divan of Moses ibn Ezra componeerde Castelnuovo-Tedesco zijn spiritueel testament. Gebruikmakend van de teksten van Moses ibn Ezra, de Hebreeuwse poëet waar hij zoveel gemeen mee had. Beiden verdreven van hun geboortegrond, verwijderd van datgene wat hun innerlijk gevormd had, ver verwijderd van familie. Zoals Moses ibn Ezra zijn gedichten schreef in de avond van zijn leven, ver verwijderd van zijn Cordoba, zo zette Mario Castelnuovo-Tedesco die gedichten op muziek, zijn levenseinde naderend, verwijderd van zijn geliefde Italië.  

Programma:  

1. Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968)  
* The Divan of Moses-Ibn-Ezra 
Liederencyclus voor sopraan en gitaar

dl.1: Songs of wandering
dl.2: Songs of Friendship
dl.3: Of wine, and the delights of the sons of men
dl.4: The world and its vicissitudes
dl.5: The transience of this world  

Esther van Zijl, sopraan
Tom Edskes, gitaar

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer