Studenten in Zwolle kunnen wonen bij senioren

Zwolle – Wijz en SOlink zijn in Zwolle een samenwerking aangegaan. Dat betekent dat WijZ de activiteiten van SOlink in Zwolle zal ondersteunen. SOlink stelt zich ten doel om senioren en studenten bij elkaar te brengen. Dat doet SOlink door te bemiddelen bij het beschikbaar stellen van woonruimte van senioren aan studenten.

Zwolle is met enkele grote onderwijsinstelling een studentenstad. Dat betekent dat studentenhuisvesting een belangrijk onderwerp is. Tegelijkertijd is in Zwolle –net als elders in het land- sprake van vergrijzing en toenemende eenzaamheid onder senioren. De landelijk opererende Stichting SOlink heeft deze beide onderwerpen op een eenvoudige maar inventieve manier aan elkaar verbonden. “Veel senioren hebben woonruimte over”, constateert Brian van der Graaf. Hij is projectleider van SOlink. “De kinderen zijn het huis uit en dan staan er kamers leeg.” Tegelijkertijd is er gebrek aan woonruimte voor studenten. Eigenlijk grijpt SOlink terug naar een klassieke concept van studentenhuisvesting, maar dan goed begeleid en voorzien van formele en administratieve service.

“We begrijpen dat senioren en studenten elkaar niet automatisch vinden”, weet Van der Graaf. “Ze kennen elkaar niet en zijn soms bang voor rompslomp en verplichtingen.” Voor deze obstakels biedt SOlink een oplossing. Allereerst door senioren en studenten over elkaar te informeren, door middel van folders, internet en bijeenkomsten. Daarnaast begeleidt SOlink de match tussen de aanbieder en huurder van woonruimte. Dat betekent dat zij kijken of de mensen bij elkaar passen en zij bieden tips om deze manier van ‘woningdelen’ in goede banen te leiden.

Ook op papier moet een en ander goed geregeld worden. “Als je de zaken meteen goed vastlegt, dan heb je stevige basis voor gezamenlijk woonplezier”, verzekert Van der Graaf. SOlink heeft de juridische en administratieve haken en ogen goed uitgeplozen. Dat betekent dat de contracten en afspraken die er worden gemaakt voor beide partijen duidelijk zijn en veilig.

WijZ ziet in de samenwerking met SOlink voordeel voor Zwolle. De welzijnsorganisatie is bekend met eenzaamheidsproblematiek, maar weet ook dat senioren veel te bieden hebben. In de opvatting van WijZ hebben senioren niet alleen woonruimte, maar ook de nodige levenservaring. WijZ vindt het belangrijk dat generaties elkaar ontmoeten, samenwerken en elkaars talent benutten.

Daarom ondersteunt WijZ de Stichting SOlink, onder meer door informeren van senioren over de mogelijkheden van SOlink  ruimten voor voorlichtingsbijeenkomsten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met WijZ: 038 8 515 700 / www.wijz.nu of met SOlink via www.solink.nl.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Toen ik als 17-jarige op kamers ging, was dit bij een hospita. Zij wilde heel graag gezellige kopjes koffie drinken en haar levenservaring (je moet wel je kamer opruimen en elke dag de was doen. Damesbezoek?? Niet voor het huwelijk!) met mij delen. Voor mij lag de hele wereld nog open die ik zelf wilde en nog moest ontdekken. Ik was heeeeeeel blij met m’n eerste studentenkamer zonder hospita. 😉


    Maak melding

  2. Pfff klinkt leuk in THEORIE… Volgens mij zit de gemiddelde student er niet op te wachten om bij opoe op kamers te gaan en zit de gemiddelde opoe ook niet op studenten in d’r huisje te wachten…


    Maak melding

Reageer