Onderwijsdebat met Alexander Pechtold in Zwolle

Zwolle – In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseerde Landstede vrijdagmiddag een goed bezocht onderwijsdebat in het Theater van de Sport van ROC Landstede. De debatleiding was in handen van Job Boot.

 

d66_2-1.jpg 
Job Boot in gesprek met Alexander Pechtold… 

Ruim 200 leerlingen, docenten, onderwijsbestuurders, ondernemers, politici en overige geïnteresseerden, volgden vanmiddag het onderwijsdebat met Alexander Pechtold. Het Theater van de Sport bij Landstede was het eerste station van zijn campagnetour door Nederland, die vanavond eindigt bij een studentenvereniging in Groningen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseerde Landstede het onderwijsdebat in het gloednieuwe Theater van de Sport. Landstedestudenten,-medewerkers, onderwijsbestuurders en ondernemers uit de regio, gemeente en Provinciale Statenleden debatteerden met partijleider Alexander Pechtold, Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, lijsttrekker Provinciale Staten Aart Karssen en Zwols gemeenteraadslid Hans de Vries, allen van D66. Het thema: “Onderwijs en de aansluiting met het bedrijfsleven”.

 

d66_8-1.jpg
De Topsporthal als debatzaal… 

 

11-02-2011_landstede_onderwijsdebat_met_alexander_pechtold_1.jpg

 

11-02-2011_landstede_onderwijsdebat_met_alexander_pechtold_4.jpg
Voormalig raadslid Jan Zelle (D66 Zwolle) luistert aandachtig… 

D66 is tegen bezuinigingen in het onderwijs en wil juist Nederlands onderwijs van wereldklasse, maar hoe wil de partij dat aanpakken? Hoe kijkt D66 naar de positie van het bedrijfsleven in het onderwijs? Krijgt het bedrijfsleven ook van overheidswege ondersteuning bij het verbeteren van het onderwijs? Hoe essentieel is leren in de praktijk volgens de partij, bij het tot stand brengen van onderwijs van wereldklasse? Over de praktijk gesproken: wat gaat de partij praktisch gezien daadwerkelijk doen als ze de kans krijgt? Op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau? Allemaal vragen die vrijdagmiddag beantwoord werden tijdens het debat in het Topsportcentrum.

11-02-2011_landstede_onderwijsdebat_met_alexander_pechtold_2.jpg

11-02-2011_landstede_onderwijsdebat_met_alexander_pechtold_3.jpg

11-02-2011_landstede_onderwijsdebat_met_alexander_pechtold_5.jpg

Brede discussie

Terwijl Pechtold’s regionale D66 aanhang was gemobiliseerd, maakten politici van andere partijen, leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-ers, van de gelegenheid gebruik om op de prikkelende stellingen te reageren. Debatleider Job Boot daagde alle partijen uit tot discussie. De onderwerpen varieerden van de roep vanuit het bedrijfsleven om meer studenten in stages, tot de wens om nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs te stimuleren. Christenunie raadslid John van Boven pleite voor een cultuurverandering in het onderwijs en Landstede docente Inge van den Oever wees op het schrijnende tekort aan verpleegkundig personeel in de zorginstellingen. Na een ietwat lange introductie kwam het debat goed op gang, zodanig zelfs dat er uiteindelijk te weinig tijd was om iedereen die dat wilde nog aan het woord te laten, voordat Pechtold zijn campagnetour vervolgde.

Winnaar

De jury bestond uit Henri van Werven, directeur Communicatie, Marketing & Strategie bij Landstede, Sharon de Goede, ambassadeur Landstede MBO en Lieke Poirot, leerling havo 5 Carolus Clusius College en lid van de Jongerenraad Overijssel. De 18-jarige VWO-6 leerling Bene Colenbrander uit Zwolle won het debat, onder andere vanwege zijn duidelijke stellingname en heldere presentatie van feiten.

d66_3-1.jpg 
d66_5-1.jpg

d66_9-1.jpg
John van Boven (CU Zwolle) in debat met Pechtold…

d66_10-1.jpg 

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Daar heb je wel eebn beetje gelijk aan Maarten maar als ze Job Cohen van de pvda zouden uitnodigen zouden ze er vannacht nog staan met zijn gehakkel.8)


  Maak melding

 2. @Maarten; Je hebt idd gelijk… Wordt hoog tijd om ook andere politici uit te nodigen om de verhouding weer wat gelijk te trekken 😉

  Maar voor de jeugd is dit een kanjer van een kans, zeg!!
  (als die tenminste ook waren uitgenodigd???)


  Maak melding

 3. De rode draad in dit evenement was onderwijs en de aansluiting hiervan op het bedrijfleven en de bezuinigingsplannen van het kabinet op het onderwijs.
  Voordat het kabinet de bezuinigingenplannen wilden doorvoeren heeft D66 samen met groenlinks een motie ingediend tegen de bezuinigingen op het onderwijs deze motie heeft de kamer destijds niet gehaald.

  D66 heeft samen met de Landstede het onderwijs onder de aandacht willen brengen en tevens hier het bedrijfleven en de voltallige plaatselijke politiek zowel op gemeentelijk als provinciaal niveau willen betrekken.

  Alle politieke partijen op gemeentelijk en provinciaal niveau hebben meerdere uitnodigingen gehad om aan dit debat deel te nemen.

  Met uitzondering van John van Boven ChristenUnie en een afgevaardigde van de PVDA was er geen andere politieke partij aanwezig.  Maak melding

 4. Sinds altijd. Vorig jaar was het Rutte, en dit jaar mag Verhagen naar Windesheim. Maar toch tof dat je het je afvraagt Maarten.

  Zoals Eva zei, echt een gave kans voor die Landsteders


  Maak melding

Reageer