Bibliotheek Zwolle Centrum wordt Ideale Bibliotheek

Zwolle – In het centrum van Zwolle gaat op 22 februari de vernieuwde bibliotheek van start. Bezoekers zijn ongetwijfeld verrast als na een verbouwing van drie weken de deuren weer open gaan. De vertrouwde bibliotheek aan de Diezerstraat onderging een extreme make-over, vergelijkbaar met de bibliotheken in Zwolle Zuid en de Aalanden. Niet helemaal gelijk, want de centrumbibliotheek heeft andere gebruikers en een bredere functie.

foto20herinrichting20centrum.jpg

Zo is de bibliotheek meer ingericht op het verblijf en op werken en studeren. Het aantal digitale werkplekken is zelfs verdubbeld. De bibliotheek heeft geleerd van de ombouw van de andere vestigingen en waar mogelijk zijn verbeteringen toegepast. Op zaterdag 12 maart, nadat alle kinderziektes zijn overwonnen, trakteert de bibliotheek haar bezoekers op een feestje.

Zwolle krijgt in het centrum van de stad een moderne en aantrekkelijke bibliotheek waar men verrast wordt en verleid om te lezen en te lenen. Meterslange rijen boekenruggen behoren tot het verleden. In de Ideale Bibliotheek zie je verdeeld over verschillende kleurrijke “werelden” vooral de aantrekkelijke voorkant van een boek of tijdschrift. De collectie is beter ingedeeld, onderwerpen en genres staan zoveel mogelijk bij elkaar. Bibliotheekbezoek is voortaan prettig winkelen en dat was te merken in Zwolle Zuid en de Aalanden, daar vlogen na de heropening de boeken en dvd’s de deur uit.

Om in de vraag naar populaire titels te voorzien koopt de bibliotheek voortaan scherper in. Er komen meer exemplaren van veelgevraagde titels en onderwerpen, zodat er geen nee verkocht hoeft te worden. Vrijwel alle andere titels kan men gratis via de catalogus of website met één druk op de knop bestellen en laten bezorgen in de bieb. Zo komt iedereen aan zijn trekken. Voor sommige klanten is de nieuwe “winkel” even wennen. Daarom staan de medewerkers klaar om met de klant de gewenste boeken, dvd’s of informatie te vinden.

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de nieuwe bibliotheek, krijgen alle niet-leden in de centrumwijken een actiekaart in de bus, waarmee ze een gratis proefpas kunnen ophalen. Voor alle bezoekers is het feest op zaterdag 12 maart met een verassend programma.

Deze nieuwe aanpak is het antwoord van de bibliotheek op de landelijke trend van minder lezen en lenen. De restyling van de bibliotheek in het centrum wordt in verband met de financiën in twee fases uitgevoerd. In 2011 de herinrichting en in 2012 verdere aanpassingen in het gebouw en het interieur. Uitstel was niet langer verantwoord ondermeer vanwege de vraag naar meer digitale werkplekken.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer