Studenten Deltion repareren stembussen voor Zwolle

Zwolle – Tweedejaars studenten van de opleiding Mechatronica van het Deltion College zijn bezig om de 90 stembussen van de gemeente Zwolle te repareren. De stembussen zullen op 2 maart a.s. maart weer dienst doen tijdens de verkiezing van de Provinciale Staten van de provincie Overijssel.

Eind vorig jaar vroeg de Gemeente Zwolle aan het team Mechatronica van het Deltion College of zij een oplossing kon bedenken voor de defecte sluitkleppen van de stembussen van de gemeente Zwolle. Een groot aantal sluitkleppen van de bekende stembussen was ná de verkiezing van de Tweede Kamer op 9 juni 2010 gesneuveld. Bij het vergrendelen van de kleppen na afloop van het stemmen raakte het veersysteem van veel kleppen defect. Een team van leraren en studenten heeft zich over het systeem gebogen en een ‘sluitende’ solide oplossing bedacht. De nieuwe grendeltjes, die het veersysteem vervangen, zijn door studenten zelf gemaakt in de werkplaats van het Deltion College.

Deze week worden de systemen door de studenten aangebracht op 20 stembussen in de gemeentewerf in Zwolle. De overige 70 stembussen worden na de verkiezingen onder handen genomen. De gemeente Zwolle geeft aan dat dit probleem in veel gemeentes in Nederland aan de orde is. Mogelijk kan het simpel aan te brengen en goedkope systeem van de Deltionstudenten voor deze gemeentes een oplossing bieden.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Vreemd verhaal.
    Ruim 20% van de sluitkleppen zijn, ná de afgelopen verkiezing, bij het vergrendelen gesneuveld…
    Heeft dit probleem zich dan niet eerder voorgedaan? Het probleem doet zich schijnbaar in veel gemeentes voor; zou het niet eenvoudiger zijn de leverancier hiervoor aansprakelijk te stellen en deze de reparaties te laten uitvoeren?


    Maak melding

Reageer