Gordon: Dolly playbackte in Zwolle !

Dolly Parton ontkent het, maar concertbezoekers, onder wie zanger Gordon, vermoeden dat de zangeres zondag in Zwolle playbackte. Geen uitzondering in de popwereld, waar een live show bijna nooit helemaal live is.

Gordon, groot fan van Parton én zondag aanwezig bij haar show in Zwolle, weet het zeker: ,,Haar concert was honderd procent playback. Alleen bij het nummer Little Sparrow zong ze waarschijnlijk zelf mee.” Niet alleen de stem van de countryzangeres (61) kwam volgens Gordon van een tape. ,,Ze speelde ook niet zelf piano: dat kan toch niet met die lange nagels. Het orkestgeluid was eveneens tevoren opgenomen. Alleen het achtergrondkoor was live. Ik heb er goed op gelet.” Ontoelaatbaar, vindt Gordon. ,,Het is minachting van je publiek. Stel je voor dat wij dat met de Toppers zouden doen.” Het mogelijk valse spel van Parton is verre van uitzonderlijk in de hedendaagse popuziek. Van grote artiesten als Madonna, Britney Spears en Justin Timberlake is bekend dat zij grote delen van hun concerten playbacken om genoeg lucht over te houden voor hun dansjes. (Bron: AD)

Gordon geeft toe: ,,Ik gebruik heel soms een ondersteunende stemband. Maar alleen als noodgreep. Als ik ziek ben, maar het optreden toch moet doorgaan.” De zanger stelt dat nagenoeg alle Nederlandse en internationale artiesten ten minste gebruik maken van click tracks, een geluidsband met ingewikkelde schakelingen in het geluid, die de muzikant een basis geven bij een optreden. Ook speciale effecten staan op deze tape. Gordon: ,,Artiesten spelen dan live mee, iets wat in de theater- en musicalwereld ook op grote schaal gebeurt. Absoluut geen schande. Alleen bands als Bløf en De Dijk spelen volgens mij zonder click track. Bij de Toppers-concerten in de Arena gebruiken we ze ook, bijvoorbeeld bij ingewikkelde arrangementen met strijkers. Die zijn live nauwelijks synchroon te krijgen. Maar in zo’n show vocale banden mee laten lopen? Nooit.”

De vraag rijst in hoeverre artiesten verplicht zijn live te zingen. Volgens Mojo is dat geen zaak voor de concertorganisator. ,,De artiest gaat over de inhoud van het concert. Wij niet.” Maar betaalt Mojo artiesten dan ook als ze playbacken? ,,Wij organiseren live entertainment. Volledig playback accepteren we niet. Dat is ook nooit voorgekomen.” Volgens Gordon heeft de discussie zeker in het geval van Dolly Parton weinig zin. ,,Alles aan haar is nep, maar daar komt ze mee weg. Het was een geweldige show. Ik heb een enige avond gehad.” Dolly Parton ontkent dat ze in Zwolle heeft geplaybackt. Volgens haar manager zijn de berichten ‘grote onzin’. ,,Ze heeft het concert volledig live gezongen.” Ook Mojo zegt geen aanwijzingen te hebben voor een playbackshow. Mede-organisator Bold Brothers kreeg vier reacties van mensen die hun geld terugeisen. Bold Brothers weigert hieraan tegemoet te komen.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Geen uitzondering in de popwereld, waar een live show bijna nooit helemaal live is.

  Nogal een krasse uitspraak van het AD. Dat enkele grote namen zo werken, wil toch niet zeggen dat het bijna nooit anders is?!?


  Maak melding

 2. Och, die Gordon heeft niks te klagen. Die zat met zijn reet op een gratis stoel, terwijl de rest astronomische bedragen betaalde. Net als die mislukte goochelaar Hans K en og een handvol BNN-ers.
  Dat heeft me nog meer gergerd dan de sterrenplaybackshow van Dolly.


  Maak melding

 3. Als muziek “entertainment” wordt gebnoemd zul je er mij waarschijnlijk niet zien. Ik zie liever mensen die gepassioneerd muziek maken, dan mensen die mij willen vermaken. Ik vermaak mijzelf wel. Laten zij dan maar muziek maken.


  Maak melding

Reageer