Oranje brievenbussen in straatbeeld Zwolle

Zwolle – In heel Nederland worden al een aantal jaren een nieuw model brievenbussen geplaatst. Een groot gedeelte van Zwolle is nu aan de beurt. Van 28 februari tot en met 11 maart 2011 zal dit plaatsvinden.

brievenbus.jpg

De rode brievenbussen worden oranje, en er komt TNT Post op te staan. In sommige gevallen zal ook sprake zijn van plaatsing op een beter bereikbare en zichtbare locatie (zoals bijvoorbeeld een winkelcentrum) en mogelijk verwijdering van brievenbussen op plekken, waar te weinig brieven worden gepost. Onder deze laatste categorie vallen alleen brievenbussen die aan het einde van de dag voor minder dan een kwart gevuld zijn. De wet (het Besluit algemene richtlijnen post) geeft regels over de plaatsing van de straatbrievenbussen door TPG Post. Zo moet in iedere woonkern met meer dan 5.000 inwoners binnen een straal van 500 meter een brievenbus staan; daarbuiten binnen een straal van 2.500 meter. Bij eventuele verplaatsingen wordt er uiteraard nauwlettend op toegezien, dat aan deze wettelijke eisen voldaan blijft worden.

De postmarkt is de afgelopen jaren veranderd in een markt waarin niet alleen TPG Post brieven bezorgt, maar waar inmiddels ook bedrijven als Sandd en Selekt Mail/Deutsche Post aktief zijn. Deze concurrentie speelt zich af in Nederland maar ook in andere Europese landen. Onze klanten willen steeds meer keuzes kunnen maken als het gaat om het kiezen van een postdistributiebedrijf en houden in hun keuzes meer en meer rekening met bedrijven die een Europees aanbod kunnen doen.

Op 16 oktober 2006 veranderde TPG Post haar naam in TNT Post, hiermee neemt TPG Post de naam aan van het wereldwijd gevoerde merk TNT. De naamswijziging komt tegemoet aan de behoefte en noodzaak om vanuit één sterk internationaal merk te opereren.TNT Post is in acht Europese landen actief. Met lokale partners in onder andere Italië, Duitsland, Engeland en België. TNT verleent wereldwijd een breed scala aan post, express een logistieke diensten.TNT heeft ruim 161.000 medewerkers in 63 landen en is in meer dan 200 landen actief. In alle landen is TNT te herkennen aan de naam én de kleur oranje. Ook in Nederland.

Waarom een oranje brievenbus?

De huiskleur van de Nederlandse multinational TNT is oranje,met de naamswijziging naar TNT Post verdwijnt ook de kleur rood van TPG Post uit het straatbeeld en wordt ook de kleur van de brievenbussen aangepast.

Hoogte brievenbus

Naar aanleiding van contacten met onder andere de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad is besloten om de hoogte van de brievenbus terug te brengen naar het oude niveau. Het plan was deze iets te verhogen, omdat dit betere arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers met zich mee bracht. Voorst zijn er verlaagde brievenbussen geplaatst op alle 500 locaties met een brievenbus, die pas om 19.00 uur wordt geleegd. Op de website van TPG Post zijn deze locaties te vinden, terwijl op iedere andere brievenbus is vermeld waar de dichtstbijzijnde locatie is. Er lopen landelijk nog gesprekken voor nog 500 locaties bij zorgcentra en dergelijke, waar een verlaagde bus zou kunnen worden geplaatst.

Hoe gaat de vervanging in zijn werk?

Wanneer het gebied op de planning staat om de brievenbussen te vervangen worden gemeentes per brief gevraagd of zij betrokken willen worden bij de plannen. Gemeenten wordt gevraagd een contactpersoon aan te wijzen voor bespreking van de voorgenomen plaatsing, de planningsdata etc. De plaatsing wordt uitgevoerd door het bedrijf Van Der Leegte. Dit bedrijf verricht ook de handmatige graafwerkzaamheden voor zowel oude als nieuw te plaatsen brievenbussen.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Wat een poen, die kale koen
  zie hem deftig doen.
  strak en statig, stapt en stevent hij de stal in,
  en daar neven ’t opgestapeld hooi
  maakt ie zich weer mooi


  Maak melding

Reageer