Eerste educatiebus op groen gas in de regio in gebruik

Zwolle – Basisschoolleerlingen werden opgehaald voor educatief programma over afval scheiden. Op woensdag 16 februari werd in Zwolle de eerste educatiebus op groen gas in de regio gebruik genomen.

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_1.jpg

Groep 8 van basisschool De Wieden uit Zwolle had de primeur. Zij stapten als eerste in de ROVA Groenbus voor een educatief programma ‘Afval scheiden is goud!’. De feestelijke handeling werd verricht door wethouder Dannenberg van de gemeente Zwolle. Het educatieve programma gaat over het belang van het scheiden van afval en recyclen. Het programma maakt duidelijk dat afval geen ‘wegwerpproduct’ is, maar grondstof en energie. Het aanbieden van educatieve programma’s  komt voort uit de doelstelling van ROVA om de hoeveelheid restafval bij huishoudens aanzienlijk te verminderen door het optimaal scheiden van afval.

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_2.jpg

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_6.jpg

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_4.jpg

Educatie alleen is niet voldoende. Ook worden nieuwe inzamelmethoden ontwikkeld en wordt intensiever gecommuniceerd met burgers over behaalde resultaten en effecten. Op deze manier werkt ROVA met haar gemeenten aan een duurzame en afvalloze samenleving. 

Scholen reageren met groot enthousiasme
Voor het educatieve programma zijn alle basisscholen uit het werkgebied van ROVA (o.a. een groot deel van Overijssel, gemeenten in Drenthe en Gelderland) benaderd. De scholen hebben met groot enthousiasme gereageerd en hebben zich massaal ingeschreven. De komende maanden staan er voor basisschoolleerlingen al circa 120 educatieve programma’s gepland. Om dit te kunnen organiseren heeft ROVA een groep voorlichters geworven, die speciaal zijn opgeleid om het programma op een leerzame en interactieve te verzorgen.

Interactief programma in de bus
De educatiebus, die als brandstof groen gas gebruikt gemaakt uit gft-afval uit de regio, is voorzien van interactieve media apparatuur. Onderweg maken de leerlingen al kennis met de ROVA organisatie en het belang van afval scheiden. Het educatieve programma op locatie bestaat uit onder andere uit een ‘Afvalscheidingspel’, een kennisquiz waarbij gebruikt gemaakt wordt van stemkastjes en een informatieve rondleiding over het bedrijfsterrein. Zo kunnen leerlingen met eigen ogen zien, hoe afvalscheiding in de praktijk werkt. De ROVA Groenbus wordt ook ingezet om andere doelgroepen te vervoeren (middelbare scholieren, wijkverenigingen e.d.). Maar gaat ook fungeren als voorlichtingsbus op markten en bij evenementen. Naast deze aardgasbus heeft ROVA nog ruim 20 voertuigen die op aardgas rijden en dit aantal zal  verder toenemen. Dit alles komt voort uit het project ‘Rijden op gft’. 

Afval scheiden is goud!
Onder het motto ‘Afval scheiden is goud!’ zetten ROVA en de aangesloten gemeenten zich de komende jaren verder in voor het verbeteren van de gescheiden afvalinzameling én het voorkomen dat afval ontstaat. Het doel is alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval, maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. Educatie en voorlichting spelen een grote rol bij het bereiken van dit doel. Door de leerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met het onderwerp afval scheiden, hoopt ROVA te bereiken dat de boodschap dat afval scheiden nuttig en noodzakelijk is overkomt bij de kinderen.

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_3.jpg

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_5.jpg

16-02-2011_rova_biobus_obs_de_wieden_7.jpg

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer