Gooody Foods wint Groene Prijs 2010

Zwolle – Vrijdagmiddag reikte GroenLinks voor de 15e keer de Groene Prijs uit. Ger en Anita Fleuren en Koos Mosterman van Gooody Fooods zijn de winnaar van dit jaar. Het bedrijf opende in 2010 een splinternieuwe winkel in het centrum van Zwolle als opvolger van de Natuurwinkel in de van Karnebeekstraat en begon daarmee aan een nieuw tijdperk. Bij de uitereiking waren de Zwolse GL kandidaat statenleden Patrick Pelman en Herman Reuvekamp aanwezig.

herman_reuvekamp_patrick_pelman_ger_fleuren_en_rana_berends.jpg
Eigen foto … V.l.n.r. Patrick Pelman, Ger Fleuren en Rana Berends

 De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. Hij wordt uitgereikt aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu én die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichter bij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving. De prijs bestaat uit een ingelijst certificaat, maar natuurlijk vooral heel veel erkenning. De prijs, oorspronkelijk ingesteld door De Groenen afdeling Zwolle, wordt toegekend door de politieke partij GroenLinks.

rana_berends_en_koos_mosterman.jpg
Eigen foto … Rana Berends en Koos Mosterman


Het is de vijftiende keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren Haiko Natuurlijk (2009), Chris Gouma (2008), Weblog Zwolle natuurfotografe Ank Pot (natuurfoto’s, 2007). Henk van Blitterswijk (millieuvriendelijk tuinieren, 2006), ing. Willem Breemer (Zwolle Groenstad, 2005), Anninga (Beeldenpark Anningahof, 2004), Angelique Kraandijk (Villa Tovertoren, 2003), Eddy te Rietstap (eigenaar Cycloon Fietskoeriers, 2002), Gerard Mostert (voorzitter Stichting Milieuraad Zwolle, 2001), Henk Huppelschoten (Splinter Natuurlijk Wonen, 2000), Harry Pierik (stadstuin, 1999), Ton Hofstede (milieuvriendelijke kapper, 1998), Rijwielhandel De Wolwever (1997), en Jaap Mikkers (Afvalmuseum, 1996).

Juryrapport Groene Prijs 2010

Nooit eerder hadden we zoveel keuze in groene en duurzame initiatieven in onze stad dan het afgelopen jaar. GroenLinks is daar blij mee en trots op. Het maakte de keuze er alleen niet gemakkelijk op. Toch sprong er duidelijk één initiatief uit. Wat ooit begon als een klein vrijwilligersinitiatief in het oude Hedon groeide in bijna 35 jaar uit tot een modern winkelconcept zoals dat in 2010 hier aan de Potgieterssingel werd geopend. In al die jaren bleven de idealen overeind en is het doel nog steeds om gezond, duurzaam en eerlijk voedsel verkopen. De winnaar van de Groene Prijs 2010 is natuurlijk Gooody Fooods, de voormalige Natuurwinkel en ooit gestart als eco-winkel Pastinakel.

De geschiedenis van de voorlopers van Gooody Fooods is een belangrijk onderdeel van de het bedrijf. Het maakt zelfs deel uit van een prachtig stukje historie van Zwolle zelf. Begin jaren ’70 groeide in Nederland en ook in Zwolle steeds meer het het ecologische besef dat de gekozen weg van de economie van massaconsumptie – en productie niet de goede weg was en dat dit kon leiden tot een ‘onleefbare wereld’ of in ieder geval een minder prettige wereld dan dat de initiatiefnemers voor ogen hadden. Dit leidde tot de oprichting van de Stichting tot bevordering van Gezonde Voeding en Leefwijze met als onderdeel de eco-winkel De Pastinakel in het oude Hedon. Het begon als een winkeltje dat volledig draaide op vrijwilligers. Later verhuisde men naar de eerste, kleine winkel met een eigen voordeur, aan de van Karnebeekstraat. Er werden discussies gevoerd over het al dan niet verkopen van producten als suiker, vlees en alcohol. Het paste bij de tijdsgeest en de idealen. Met enthousiasme werd gewerkt aan het aan de man brengen van duurzame en biologische producten.

Langzaamaan werd een begin gemaakt naar een nieuwe meer zakelijke en professionele organisatie. In 1993 kwamen Ger en Anita Fleuren naar Zwolle en namen de winkel over. Zij hadden al een eco-winkel in Almelo, maar deze was klein en het stel wilde graag wat meer mogelijkheden en dat vonden ze in Zwolle bij Pastinakel. De stap van kleine vrijwilligersorganisatie naar bedrijf werd voorzichtig gemaakt. Een vast gezicht en schakel tussen deze twee periodes was Wilma Bremmer. Zij was ten tijde van het inwonen bij Hedon al vrijwilliger, en werkt nu ook nog in Gooody Foods. (maar ook zij had wel even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe manier van werken) Door de nieuwe zakelijke aanpak, inclusief een ‘baas’ overleefde de winkel, waar veel anderen elders destijds moesten stoppen.

Twaalf jaar geleden werd de overstap gemaakt naar de Natuurwinkel in het tweede, grotere pand aan de Van Karnebeekstraat. Het was een volgende stap in het proces tot verdere professionalisering en het meer een echte winkel worden, maar zoals dat gaat bij een goedlopend concept; ook aan de van Karnebeekstraat groeide de winkel uit zijn jasje. Een nieuw concept werd ontwikkeld. Het moest frisser en moderner. De drempels voor klanten om eens binnen te stappen moesten volledig weg en dat is ook gelukt met een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl en een nieuw pand. De aanloop van nieuwe klanten is enorm. De verse producten, die 60% van het totaal assortiment beslaan, spreken veel mensen aan. Het ‘geitenwollensokken’ imago is afgeschud. Gooody Fooods maakt van gezond en eerlijk voedsel een trendy product dat iedereen wil hebben en is daarom de enige mogelijke winnaar van de Groene Prijs 2010.

De Groene Prijs is elk jaar bestemd voor een initiatief of een bedrijf dat zich in het voorgaande jaar op een opvallende manier heeft gemanifesteerd als een groen initiatief. De stap van de kleine vertrouwde Natuurwinkel aan de Van Karnebeekstraat naar het nieuwe moderne concept Gooody Fooods is gewaagd en opvallend. Het is een nieuwe manier om biologisch en eerlijk voedsel voor meer mensen aantrekkelijk te maken. Daarnaast is uitermate goed nagedacht over elk onderdeel van de winkel. Duurzaamheid stond bij de totstandkoming van de winkel bovenaan de eisenlijst van alle onderdelen. En dat hebben Ger, Anita en Koos op alle mogelijke manier doorgezet in de nieuwe supermarkt. Zo heeft Gooody Fooods veel meer koelingen dan in de oude winkel, maar het stroomverbruik is nu nog slechts een derde van toen. De helft van alle verlichting is nu led. Bijna alle inventaris in de winkel is van gerecycled materiaal. Denk daarbij aan de vloer en de schappen.

Met de nieuwe winkel is biologisch en eerlijk voedsel niet meer saai, maar modern, fris en bovenal gezonder en lekkerder. Met Gooody Fooods zijn de drempels voor de gewone klanten weggenomen om ook eens binnen te komen bij een biologische winkel en daar de dagelijkse boodschappen te doen. Daarom wordt de Groene Prijs 2010 toegekend aan Gooody Fooods en wensen wij ze een gezonde en duurzame toekomst . Van harte gefeliciteerd!

Namens de jury en de geinterviewden: Rana Berends, Michiel van Harten, Patrick Pelman, Herman Reuvekamp, Patrick Rijke, Dave Berends, Fenna Westers

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer