Terreur van straatverkopers op de Diezerstraat

Zwolle – Het is een al jaren terugkerende ergernis van de winkelende bezoeker aan de binnenstad, het lastiggevallen worden door de vele straatverkopers op de Diezerstraat. John van Boven, fractievoorzitter van de plaatselijke ChristenUnie, stelt het op zijn weblog nog maar eens aan de kaak, en bereidt een motie voor om de terreur van de colporteur te stoppen.

Weblog Zwolle maakte van de aanwezigheid van de straatverkopers in 2006 ook al melding. Diverse reacties volgden op dat bericht, maar er is de afgelopen jaren niet veel veranderd. Vrijwel dagelijks staan de colporteurs op strategische posities je als bezoeker van de winkelstraat op te wachten, zoeken oogcontact met je en proberen hun waar aan je te verkopen of je te interesseren voor een goed doel. Bijkomende klacht is, dat door het verstrekken van folders of verpakkingen de Diezerstraat aan het einde van de dag bezaaid is met afval. Hier wil Van Boven iets aan doen.

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Simpel: de straat is openbaar gebied. Verbied hier alle soorten van colportage/indirecte verkoop: of het telefoontoestellen betreft of Jezus.


  Maak melding

 2. Hahaha ik heb er ook geen last van, ik zet mijn ”vrolijkste” gezicht op en dan laten ze me met rust!

  Wel 1 x een aanvaring gehad met zo’n gast. Hij was ”maar in Zwolle” aan het werk, heb hem toen gezegd dat ie dan maar moest opbokken naar een andere stad>:(


  Maak melding

 3. Ze mogen van mij best een plekje, de Diezerstraat heeft wel wat kale stukjes waar ze -liefst een beetje a/d zijkant kunnen staan. Maar ik wil dan zelf bepalen of ik op hun afstap i.p.v. andersom. Ik sla nu regelmatig een zijstraatje in om ze uit de weg te gaan. Ik grrrrrrom ook wel eens tegen ze als ik een rotdag heb. Dat lucht op. Dus helemaal weg hoeven ze niet.


  Maak melding

 4. hebben deze mensen geen vergunning nodig??? dan is het toch simpel geef geen vergunningen meer af en staan ze er wel geef ze een bekeuring, de straatkrant verkopers hebben ook een bewijs dat ze mogen verkopen dus waarom deze mensen niet????????
  maar dan geld deze regel ook voor de politieke partijen die staan nu ook op straat om hun partij te promoten!!!!!!!


  Maak melding

 5. Die verkopers ontwijk ik wel. Maar die vreselijke lui van de deur zijn inderdaad nog veel irritanter. Twee weken geleden liep ik in de stad en kwam twee vrouwen tegen, het leek alsof ze de weg wilden vragen of iets dergelijks. Maar nee hoor, voor ik het wist was ik in een hele discussie over het geloof terechtgekomen. Het kwam er op neer dat je of voor of tegen god was. Toen ik stelde dat dat wel erg zwart-wit was kwam dat natuurlijk door mijn zonden die tussen mij en de almachtige in staan. Laat ze daar ook maar eens wat aan doen, dat stelletje achterlijken. Of verplichten om een jas aan te doen waar heel groot ‘De deur’ op staat, dan kan ik ze ontwijken in het vervolg 😉


  Maak melding

 6. @Esthertje
  Ha ha……..Die lui van deze sekte zijn inderdaad verschrikkelijk irritant.

  De gemeente kan denk ik de verkoop van kranten, telefoon etc in de Diezerstraat wel een halt toe roepen. Maar kan de gemeente Zwolle de verkoop van god in de Diezerstraat wel aan banden leggen ?


  Maak melding

 7. Natascha ik heb er ook geen last van, ik kom er nooit.Die lui van de deur komt door Willy Oosterhuis .DE DEure,De Deure,wie stit er an de deure  Maak melding

 8. Ik heb er een tijdje geen last meer van gehad, maar het lijkt alsof al die lui opeens met zijn allen hebben besloten weer in Zwolle mensen lastig te vallen. Ik vind het zo verschrikkelijk irritant. En al helemaal die verkopers die hun target willen halen zodat ze gratis naar Afrika kunnen! Hoezo voor het goede doel? En die vrouwen van het geloof…argh!!! Ben er laatst weer in getrapt, maar nu zeg ik maar weer heel chagrijnig: NEE!!!!


  Maak melding

 9. Daar heb ik jou nooit over horen klagen, Drama. Kijk maar uit, want als die straatverkoop niet meer in de Diezerstraat mag, dan verspreidt het zich over de stad.:o


  Maak melding

 10. @Wichert, ik las dat Freddy weigerde te geloven dat mensen om dit soort dingen niet meer naar de binnenstad komen. Ik denk dat ie zich daar behoorlijk in vergist.

  Of verplichten om een jas aan te doen waar heel groot ‘De deur’ op staat,

  Hier krijg ik een beetje nare flashbacks van…. (uit films uiteraard)


  Maak melding

 11. Ik werd vroeger – als jongemeid – steevast aangeklampt in de winkelstraat van de grote stad waar ik toen veel kwam: door de Jesus Christ, SP, Hara Krisjna, Jehova Getuigen en meer van die zieltjeswinners. Ik moest er altijd wel om lachen. Ben nooit overstag gegaan, overigens, hoewel ik wel een stapeltje Tribunes thuis kreeg. Tegenwoordig is gewoon vriendelijk bedanken is vaak voldoende. Dus thuisblijven: nee.


  Maak melding

 12. Bericht door dick, op 25 februari 2011 om 17:28
  Vind het wel heel vreemd als je daarvoor thuisblijft of naar elder gaat, Natas.

  Dat is weer wat anders Dick, ik geloof wel dat die mensen er zijn. Ik vind dat ook raar en zou het zelf niet doen maar denk echt wel dat die er toch zijn.


  Maak melding

 13. De Jehova getuige hier laatst aan de deur, deed een stuk vriendelijker als vrogger……hoor ik net.

  Maar die straatverkopers gaan er natuurlijk mee door omdat het genoeg oplevert. Moeten we de mensen maar oproepen niet meer bij ze te kopen.


  Maak melding

 14. Kan ook zijn dat mensen niet meer naar de binnenstad gaan, omdat er te weinig leuke winkels zijn. Veel ramsj en dertien-in-een-dozijn- winkels. Dat was 20 jaar geleden wel anders.


  Maak melding

 15. //Bericht door Dame, op 25 februari 2011 om 17:32
  Ik werd vroeger – als jongemeid – steevast aangeklampt//

  Dame 20 jaar geleden ;):P
  Zijn daar nog foto’s van ??;)


  Maak melding

 16. Ik kreeg een keer een krant van zo’n Diezerstraatverkoper – DACHT ik. Maar nee, ik mocht de krant alleen houden als ik lid werd en anders terug geven. Ik liep gewoon door met krant en al en de verkoper rende achter mij aan. Daar werd ik zo chagrijnig van dat ik ‘m die krant naar z’n kop gesmeten heb… >:(


  Maak melding

 17. Wat ik nog irritanter vind dan die straatverkopers zijn de deurverkopers. Nu in korte tijd al Oxio en de rioleringsdienst ad deur gehad. Nou ja, de deur gaat bij mij altijd heeel snel weer dicht!


  Maak melding

 18. hihi, was eens bij een maat op bezoek en net toen ik weg wilde gaan stonden er twee mensen van “de deur” voor de deur. Ik heb ze toen maar even vriendelijk binnen gelaten met de boodschap dat mijn maat al lange tijd bij hun langs wilde gaan, maar dit niet durfde en met heel veel vragen zat. (die lag net lekker brak op de bank te chillen). Daarna ging ik er vandoor en liet hun achter. Duurde even voordat hij me dit had vergeven.hahaha


  Maak melding

 19. @Maike, dat je dit irritante werk wil gaan doen is een keuze. En dat ik er niets mee van doen wil hebben is mijn keuze.

  Net zoals ik aangesproken wodt op een beurs dag mevrouw vandaag de Telegraaf al gelezen. En ik zeg netjes, nee nog niet. Nou dan is dit Uw kans mevrouw. Ik zeg nou die kans laat ik graag aan mij voorbij gaan. En wil doorlopen Ze hadden toen kunnen aanvoelen dat ik bewust de keuze maak om de Telegraaf niet te lezen. Maar nee, de wedervraag van deze heren is dan, wat jammer Mw. waarom niet. Omdat ik het meestal een akelige roddelkrant vind, daarom niet. Wanneer blijkken konden doden dan……….

  Dus dit vak uitoefenen is een keuze, en wanneer er nee wordt gezegd accepteer dat dan.


  Maak melding

 20. Geloof best dat het irritant werk is. Ik zou het dus ook niet WILLEN doen.
  Het ‘sneue’ is dat vaak de zwakke broeders zich dingen laten aansmeren die ze eigenlijk niet hoeven te hebben of amper kunnen betalen. Zou me ook niet lekker zitten als ik zo m’n geld moest verdienen.
  Eergisteren de ‘rioleringsdienst’ ad deur. “We komen adressen NOTEREN van mensen die riolering hebben”. Hoezo NOTEREN?  Maak melding

 21. Ach, veel geklaag over die irritante gasten in de stad. Bij mij staat daar toch echt nog een beroep boven als het gaat om oneerzaam: de telemarketeer, je weet wel, die zeikerige stem rond etenstijd die je te horen krijgt als je de telefoon opneemt.
  De straatverkopers staan nog in in de branden de zon, on de stromende regen, in de snijdende kou hun werk te doen.

  Maar nee, die gasten verdienen aan mij niks. Ze klampen mij trouwens ook zelden aan. Misschien wel doordat ik bij het zien van zo’n gast vaak een zeer geïrriteerde tronie opzet 😀
  Bij hoge uitzondering word ik eens aangesproken door mooie blondines die denken hun vrouwelijke charmes effectief in de strijd te kunnen gooien. Kijk ik ze gewoon even lief recht in de ogen met een keiharde ‘nee’ uit m’n mond. klaaaaaaar.

  Die straatverkopers irritant? Ja. Die folders die overal rondslingeren slordig? Ja. Mogen ze van mij opzouten? Ja.


  Maak melding

 22. ps: Ik heb een ‘geheim’ nummer en bij geen enkele info-aanvraag, krantenabonnement of wat dan ook geef ik mijn tel.nr. op. Soms is het via internet verplicht je nummer op te geven (anders kun je niet verder) en dan is mijn nr: 038-1234567 😉 Ik heb echt nooit last van telemarketeers!


  Maak melding

 23. Bericht door Maike, op 25 februari 2011 om 21:13
  Wat een stoere verhalen hier zeg

  Try me;)

  Bericht door WFvN, op 25 februari 2011 om 23:39
  Ach, veel geklaag over die irritante gasten in de stad. Bij mij staat daar toch echt nog een beroep boven als het gaat om oneerzaam: de telemarketeer

  Hier heb ik gelukkig geen last van ;D


  Maak melding

 24. @WFvN:

  Ze klampen mij trouwens ook zelden aan. Misschien wel doordat ik bij het zien van zo’n gast vaak een zeer geïrriteerde tronie opzet

  Hadden we het toch andersom moeten doen: mijn chagrijnige tronie was niet voldoende om de Unicef-terrorist weg te jagen in winkelcentrum Stadshagen…. Een chagrijnige opmerking trouwens ook niet! Wat een asociale lui zijn dat zeg, die hier in Stadshagen Winkelcentrum stonden te bedelen vandaag! Ik heb wel zes keer of zo chagrijnig en daarna steeds chagrijniger moeten grommen en katten voordat ik eindelijk met rust gelaten werd! En ik had nota bene bij de laatste in de buurt tegen mijn dochter gezegd dat ik niet goed word van dit type mensen dat maar mensen blijven lastigvallen om maar geld los te troggelen!
  Heb je dan een bord voor je kop of niet?!?
  Ik denk dat die laatste het expres deed nadat ik dat had gezegd, zo van “die gaan we eens even lekker een hak zetten, want ik baal eigenlijk dat iedereen hier nu nee zegt” >:(


  Maak melding

 25. Als het even kan, mijd ik de Diezerstraat door al die irritante verkopers.
  Ze zijn tegenwoordig zelfs zo irritant je aan te spreken terwijl je duidelijk aan het telefoneren bent. Weg ermee!


  Maak melding

Reageer