‘Allochtone kinderen met ouders naar taalles’

Zwolle – De lokale politieke partij Swollwacht wil allochtone ouders met hun kinderen meesturen op taalles. Volgens de partij werkt dat stimulerend en wordt er dan bij de gezinnen thuis door beiden meer en vaker Nederlands geoefend en gesproken. Daarmee is dat ondersteunend voor het kind en zorgt het ervoor dat deze daarmee sneller de Nederlandse taal voldoende beheerst.

De taallessen zijn onderdeel van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) voor kinderen. Dat is een bijscholing, zodat kinderen met een niet al te grote achterstanden beginnen op school. Swollwacht constateert dat een adequate aanpak van de achterstanden de kans vergroot op het goed en vlot doorlopen van de schooljaren. De lokale partij wil dat het gemeentebestuur onderzoekt of het plan haalbaar is en zal daarvoor een motie indienen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “‘Allochtone kinderen met ouders naar taalles’”

  1. Is een prima idee, maar waarschijnlijk hadden we dat al 40 jaar geleden verplicht moeten stellen…

    Dit gaat nergens over, wie dit nu pas bedenkt moet zelf terug naar school!
    Dit bericht is waar en tevens volkomen belachelijk.

  2. Ingezonden:

    Tijdens het debat over de visienotitie “Van exclusief beleid naar inclusief beleid”, maar ook bij andere gelegenheden, onderstrepen veel fracties dat het belang van taalvaardigheid bij integratie en inburgering heel groot is. GroenLinks deelt die mening en daarom zijn we niet gelukkig met de signalen die we ontvangen van problemen die inburgeraars ondervinden bij hun taalcursus.

    Vanaf halverwege december hebben wij van meerdere personen vernomen dat er problemen spelen zoals die ook in de media geschetst worden: Contracten die getekend moeten in een taal die de deelnemer niet machtig is, het ontbreken van lesmateriaal, het ontbreken van een duidelijk opgebouwd lesprogramma, twijfels over de kundigheid van docenten. Het is een greep uit de waslijst van klachten. GroenLinks heeft hierover ook al verschillende keren ambtelijk navraag gedaan en betreurt het daarom des te meer dat de kwestie zich nog steeds voortsleept.

    Behalve de inburgeraars die hun weg naar de gemeente en zelfs naar de krant gevonden hebben, vrezen we dat er ook mensen zijn die met soortgelijke problemen rondlopen, die hierover niet durven te klagen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn. Mensen schamen zich voor hun gebrekkige Nederlands, komen uit een cultuur waar klagen niet gepast is of zijn bang dat het hun situatie nadelig kan beïnvloeden. We hebben aanwijzingen dat deze gevallen zich voordoen en dat deze verder strekken dan het instituut Capabel.
    Inburgeraars verliezen op deze manier hun motivatie om Nederlands te leren. Daarnaast hebben we nare verhalen gehoord over mensen die hun zelfvertrouwen kwijt raken en in een isolement terecht komen. Verplichte inburgeraars kunnen bovendien extra in de problemen komen, omdat ze niet binnen de gestelde termijn hun inburgeringexamen kunnen halen. Daarom vindt GroenLinks dat er heel snel een oplossing moet komen voor de klachten die bekend zijn en dat de gemeente daarnaast er alles aan moet doen om ook de zwijgende groep in beeld te krijgen.

    We hebben voor u de volgende vragen:

    Vragen
    1. Kunt u aangeven welke instellingen en/of instituten betrokken zijn bij welke inburger- en taaltrajecten?
    2. Hoe controleert de gemeente de kwaliteit van deze aanbieders en in hoeverre de contractuele afspraken nagekomen worden? Is hierbij sprake van een objectieve toetsing en wie voert die uit?
    3. Op welke wijze vindt de selectie of toewijzing van inburgeraars voor trajecten plaats?
    4. Hoeveel formele en informele klachten zijn er bij de gemeente en instituten zelf bekend en kent u de klachten van de inburgeraars die hiermee naar buiten zijn gekomen en zo ja, sinds wanneer?
    5. Er zijn inburgeraars die om hierboven geschetste redenen hun mond niet open doen. Hoe gaat u hen vinden en vragen wat hun ervaringen zijn?
    6. Deelt u onze mening dat de klachten ernstig zijn, ze nu al langere tijd voortslepen en er spoedig een bevredigende oplossing moet komen voor alle inburgeraars?
    7. Kunt u aangeven wanneer er een oplossing is, hoe die volgens u er uit ziet en hoe u hierbij alle inburgeraars betrekt?
    8. Welk alternatief gaat u aanbieden aan inburgeraars die geen vertrouwen meer hebben in het hun toegewezen instituut?
    9. Bent u met ons van mening dat inburgeraars hun eigen bijdrage pas hoeven te voldoen als datgene waarvoor ze betalen ook daadwerkelijk geboden wordt?
    10. Welke oplossing biedt u verplichte inburgeraars als zij, door tekortkomingen buiten hun schuld om, de verplichte termijnen niet halen?

    Namens de fractie van GroenLinks,

    Rana Berends

  3. Door de schriftelijke vragen van GroenLinks direct onder dit artikel te plaatsen wordt de suggestie gewekt dat het om hetzelfde onderwerp gaat. De motie die Swollwacht aanstaande maandag indient over taalles gelijktijdig met hun kinderen in de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) heeft inderdaad een link met de Schriftelijke vragen die wij stellen: Het gaat beide over taalonderwijs aan mensen die de Nederlandse taal niet goed (genoeg) beheersen.

    Maar verder zijn het twee verschillende onderwerpen. De motie van Swollwacht gaat over de VVE, die er voor alle kinderen in Zwolle is, niet uitsluitend allochtone. De schriftelijke vragen van GroenLinks gaan over inburgertrajecten, waar taalles een onderdeel van is, of in ieder geval zou moeten zijn. Voor de inhoud verwijs ik verder naar bovenstaande vragen.

  4. Ondanks de omvangrijke reacties blijf ik er bij dat we ca. 40 jaar te laat zijn en er helemaal geen nieuws is…
    De politiek op zichzelf kost handen vol geld met allerlei bezoeken aan gemeenten om zieltjes te winnen..
    Een beetje meedenkende burger laat zich niet meer belazeren met leuke tentjes en verhalen in winkelcentra.

  5. @Derk: Het gaat gewoon om twee verschillende onderwerpen en ik deed een poging om dat duidelijk te maken. Jammer dat je daar iets kinderachtigs achter zoekt. Overigens dient GroenLinks de Swollwacht motie ook mee in. Ik zou het heel mooi vinden als die het haalt.

Reacties zijn gesloten.