Egelsteunpunt Zwolle voorziet in behoefte

Zwolle – Tientallen telefoontjes en 55 egels kwamen in de afgelopen maanden binnen bij het Tijdelijk Egelsteunpunt Zwolle. Het steunpunt was, in overleg met de Egelbescherming, ingesteld door Anne Versteyne van ateliergalerie De kat z’n viool om in november en december hulp te kunnen bieden aan te laat geboren najaarsegeltjes.

Regio Zwolle heeft nog geen egel- of wilde dierenopvang. In gesprek met de Zwolse Dierenambulance, over een egeltje dat opvang nodig had, bleek dat ook zij nergens met hulpbehoevende egels naar toe konden. Sandra Lucas, ook op de bres voor egels, sloot zich meteen aan bij het Tijdelijk Egelsteunpunt en stelde naast haar inzet ook haar 06-nummer ook beschikbaar. Het steunpunt werd met nog twee mede-vrijwilligers versterkt met de spontane aanmelding van Renate Jansen en Marieke Dijkslag. Door hen zijn er bergen verzet en kon er aan elke oproep over een egel in nood gehoor gegeven worden.

Dankzij veel oplettende egelbewuste burgers kwamen 55 hulpbehoevende egels bij het steunpunt terecht.  Met de constante ondersteuning van Egelopvang ‘t Egelhuus in Hollandscheveld en de inzet van Zwolse dierenartsen konden ze geholpen worden. Vooral Dierenkliniek De Beer en Dierenarts Nanda hebben in de afgelopen maanden veel egelervaring opgedaan. Een tiental egels heeft het helaas niet gered. Van de overige 45 egels zijn er een aantal buiten de regio in drie verschillende opvangcentra opgevangen en de rest is lokaal, onder begeleiding, bij particulieren ondergebracht. Eind april of begin mei zullen de dieren weer worden uitgezet.

Uit de vele telefoontjes, gevonden egels, giften in goederen, geld en tijd blijkt dat veel stadsgenoten zich erg betrokken voelen bij de Zwolse egelpopulatie. Die betrokkenheid was vaak bijzonder en hartverwarmend. Veel inwoners van Zwolle hebben een egelvriendelijke tuin en voeren egels in voor- en najaar en bij aanhoudende droogte bij. Ze zetten zich graag voor de egel in. Voor een aantal van de opvangadressen is het niet de eerste keer dat ze een egeltje de winter doorhelpen.

Het Tijdelijk Egelsteunpunt heeft iets aan het licht gebracht en in beweging gezet. Het is te hopen dat het egelbewustzijn in Zwolle nu doorzet en dat de hulp aan Zwolse egels door particulieren en instanties wordt voortgezet.

Voor vragen over egels en egelvriendelijk tuinieren kunt u natuurlijk altijd terecht bij De kat z’n viool aan de Kastanjestraat 36, tel 038-4525496. Voor advies voor egels in nood zijn Zwollenaren aangewezen op een telefoonnummer buiten de regio: Egelbescherming te Naarden 035-6468669. Met een egel die medische hulp nodig heeft kunt u naar elke dierenarts in Zwolle gaan.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.