PvdA vreest verdwijnen spoorwegpolitie in Zwolle

Zwolle – De fractie van de PvdA in Zwolle maakt zich grote zorgen over de veiligheid op en in de nabijheid van het stationsgebied door mogelijke sluiting van het bureau van de spoorwegpolitie op het Zwolse station. Maandag zal de fractie van de PvdA in de raad mondeling vragen stellen aan de portefeuillehouder Veiligheid de burgemeester Henk Jan Meijer over deze zorgelijke kwestie.

Via uitgelekte documenten van de Dienst Spoorwegpolitie blijkt dat op acht stations kantoren moeten sluiten wegens geldgebrek. De spoorwegpolitie wil terug naar vijf kantoren. Als deze plannen worden uitgevoerd, zal ook in Zwolle de spoorwegpolitie verdwijnen. En dat terwijl het bureau nog maar zeer onlangs vernieuwd en heropend is. Bovendien heeft het een centrale regionale functie voor de spoorwegpolitie in Noord-Oost Nederland. Raadslid Dirk Karst: "Ik begrijp best dat we in deze tijden van krapte keuzes moeten maken, ook bij de politie, maar wij vragen ons af of dit een goeie keuze is."

De kantoren zullen namelijk worden vervangen door loketten waar mensen meldingen kunnen doen over bijvoorbeeld agressie in het openbaar vervoer. De vraag is of dit volstaat. De spoorwegpolitie werkt samen met conducteurs om misstanden aan te pakken. Het is echter nog niet eens duidelijk of de nieuwe loketten wel op de betreffende stations komen. Hoe kan agressie in het openbaar vervoer adequaat worden aangepakt als de meldpunten zich niet in de buurt bevinden? En wat is precies de werkwijze van deze meldpunten? Doorverwijzen totdat je een ons weegt? Karst: “Het plan lijkt in de praktijk alles behalve doordacht. En lijkt ook tegenstrijdig met andere ontwikkelingen, zoals het aanstellen van extra toezichthouders in het busvervoer om de agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “PvdA vreest verdwijnen spoorwegpolitie in Zwolle”

  1. Volgens mij heb ik gelezen dat het voornamelijk het afstoten van de infrastructuur betreft. Mogelijk kunnen ze, indien ze ruimte nodig hebben, bij de NS/pro rail/politie terecht.
    Als dat nu niet lukt, dan komen ze onder de categorie “forensische politie” te vallen en komen ze met de trein naar het werk 😉

  2. Verslag Raadsplein:

    PvdA, dhr. Karst over het verdwijnen van het kantoor van de spoorwegpolitie uit Zwolle.

    De burgemeester antwoordt dat hij als korpsbeheerder geen bemoeienis heeft met de spoorwegpolitie. Het college is wel van mening dat het van belang is dat het kantoor van de spoorwegpolitie in Zwolle blijft. Inmiddels heeft hij, heet van de naald, van de KLPD vernomen dat het kantoor in Zwolle toch behouden blijft.
    De heer Karst zegt blij te zijn met dit bericht maar verzoekt de burgemeester de vinger aan de pols te houden omdat hij bang is dat het kantoor in uitgeklede vorm zal blijven bestaan. De burgemeester zegt toe de raad op de hoogte te zullen blijven houden.

Reacties zijn gesloten.