Waterschap: ‘Haal energie uit water!’

Zwolle – Vooral de energie die we thuis verbruiken voor het verwarmen van water in de vaatwasser, in de wasmachine en voor douche en bad, is bepalend voor het energieverbruik in de waterkringloop. Maar ook de energie die nodig is voor het zuiveren van afvalwater en het op druk houden van het drinkwaternet blijkt van invloed. Om de waterkringloop energieneutraal te maken is samenwerking noodzakelijk.Tot deze conclusies komen het Waterschap Groot Salland en Waterschap Regge en Dinkel in het Masterplan Water en Energie.

Beide waterschappen hebben in een masterplan meer dan honderd maatregelen benoemd die bijdragen aan het energieneutraal maken van de waterkringloop. Bijvoorbeeld door het benutten van de energie in maaisel uit beken, sloten en vijvers, het terugwinnen van de warmte uit afvalwater, maar ook het toepassen van andere technologieën voor het zuiveren van afvalwater. Op vrijdag 4 maart aanstaande houden Waterschap Groot Salland, Waterschap Regge en Dinkel én provincie Overijssel het symposium ‘Haal energie uit water!’, over energiebesparing en energiewinning uit de waterketen.

Dijkgraaf Herman Dijk van Groot Salland, watergraaf van Regge en Dinkel Stefan Kuks en gedeputeerde van de provincie Overijssel Theo Rietkerk, gaan vrijdag met de deelnemers aan het symposium in gesprek over mogelijkheden van energiebesparing en energiewinning uit de waterketen. Onder meer wordt men bijgepraat over samenwerkingsmogelijkheden, kansen en verantwoordelijkheden. Het symposium is bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers van overheden en voor organisaties en ondernemers die actief zijn in de waterketen of de energiebranche.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Waterschap: ‘Haal energie uit water!’”

  1. Wat kost dat aan subsidie en wat gaat het opleveren?
    Als techneut gok ik dat de aanlegkosten ver boven de baten uit zullen stijgen.

    Besparen cq. warmte terugwinnen op huishoudelijk niveau is lastig.
    De vaatwasser en de douche lozen beiden warm water.
    Maar de warmteinhoud en de hoeveelheid is m.i. veel te laag om er effectief iets meet te kunnen bereiken. Nog los van de benodigde installatie om deze warmte weer op een nuttige plek te krijgen.

  2. energie is altijd al een hot-issue geweest bij het waterschap. Het personeel wordt daarom ook gescreened om deze kwiekheid uit te stralen richting buitenwereld.

  3. @ DT34…goeie vraag! Heb zelf geen enkel zicht op subsidie-verstrekking. Ook is mijn specifieke technische kennis beperkt. Wil je je vraag niet posten via http://www.wgs.nl? Dan zorgen ze daar wel dat je vraag op het goede bordje komt.—Nee, dit is geen dooddoener—;)

Reacties zijn gesloten.