Carnavalskeet P 10 van Sassendonk

Zwolle – Menig Sassendonker zal zich wel eens afgevraagd hebben wat die keet daar voor De Tent op het Grote Kerkplein doet, en van wie dat toch is? De met graffiti bespoten keet is eigendom van het 9 man sterk Gebruikerscollectief P 10 en staat alweer 10 jaar voor de carnavalstent. P 10? Dat was bij de aankoop het kenmerk voor de keet, en staat nog altijd op de voorzijde van de keet.

aac_42-1.jpg

Het initiatief ontstond alweer 10 jaar geleden, toen een aantal bevriende Sassendonkers een onderkomen bedachten voor vertier tijdens het carnaval in het hart van de stad. Het collectief startte met de naam de Bibberlipp’n en kreeg daarna nog de naam B.V. Feest en Bezinning. We hebben het over Joop Nieuwland, Corné Tamarinof, Hans Hubbers, Anja Slecht, Marieke Bosch, Elly en René van Meeghel en Peter en Liesbeth Weyzig. De vrienden kregen medewerking van de toenmalige uitbater van De Tent om op zijn vergunninggebied de keet te plaatsen. En dat is nog altijd zo gebleven. Buiten het carnavalsseizoen staat de keet op een erf in Herfte. Op de vrijdagmorgen voor het carnavalsweekend wordt de kar opgehaald. Om alles te installeren is men een volle dag bezig, maar dan heb je ook wat!

aac_44-1.jpg  

aac_43-1.jpg

carnavalskeet_grote_kerkplein_5213_470.jpg 

De vrienden, die nu niet allemaal meer in Zwolle wonen slapen in de directe nabijheid van het Grote Kerkplein in een huis van een zoon van een bevriende relatie. De sfeer in het huis en ook in de keet is bijzonder te noemen, en laat zich het best omschrijven als een losbandige ‘vrijheid blijheid’. De vrienden weten dat van elkaar. Grof taalgebruik is bijvoorbeeld normaal binnen de vriendengroep, maar altijd met een knipoog. Alles kan gezegd worden, al zal dit nooit kwetsend zijn. Ruzie komt er niet van.

aac_41-1.jpg

Lang voordat het carnaval begint komen de vrienden bijeen om te vergaderen. Over een nieuwe look voor de keet bijvoorbeeld, te beoordelen of de verwarming nog in orde is of om de geluidsinstallatie te vervangen. “Je wilt het tijdens de koude avonden toch een beetje comfortabel hebben.” Dit jaar kreeg de keet nieuwe banden. De vrienden investeren daar dan zelf in. Vanwege de (hoge-) kosten werden de banden uit België gehaald. Loopt alles altijd goed? Nou nee, één keer was het geval dat het bier voortijdig op was. Dat zal niet weer gebeuren. Tijdens het carnavalsweekend komen veel oud bekenden even bij de keet langs om even bij te kletsen, te dollen of een drankje te drinken. Dinsdag vertrekt de keet weer, om volgend jaar weer op het stadsplein terug te keren. Eén van de vriendinnen zal dan ook dit jaar weer zeggen ‘weer nix an’ (zie opschrift op de keet). P 10, een bijzonder stukje carnaval in Sassendonk.

aac_45-1.jpg
Joop Nieuwland 

aac_47-1.jpg

aac_46-1.jpg

aac_40-1.jpg
P 10 ook bij het Carnavalsconcert aanwezig natuurlijk… 

carnavalskeet_grote_kerkplein_5210_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Dank je wel WeblogZwolle, voor deze leuke aandacht.
    IJs en weder dienende zijn we er inderdaad volgend jaar weer bij.

    Groet,
    Corné


    Maak melding

Reageer