Vrijwilligers maken takkenwal op Park Nooterhof

Met vijftig mensen is zaterdag op Park Nooterhof in Zwolle in vier uur tijd een enorme takkenwal gebouwd. De wal is meer dan 100 meter lang met een breedte van 1 meter. De klus is geklaard door een grote groep vrijwilligers van de werkgroep Vrijwillig Landschapsonderhoud (VLO), samen met vrijwilligers van de werkgroep Tuinen Nooterhof, de Roofvogelwerkgroep, en enkele andere bij de Milieuraad betrokkenen.

Door de storm van 27 januari kwam er opeens een grote hoeveelheid snoeihout ter beschikking in de Nooterhof. In de vaart van de ontwikkeling van het doepark Nooterhof, waarbij Landstede, Groene Welle  en de Milieuraad zijn betrokken, kon er een nieuw landschapselement worden aangelegd. Een takkenwal is een soort van schutting. Tussen twee rijen van palen zitten takken, stammetjes en snoeihout. Het mooie van zo’n takkenwal is dat er allerlei natuur, in en om de wal, zijn gang kan gaan. Zeg maar een “vinexwijkje” voor flora en fauna. Marterachtigen, egels, muizensoorten, insecten, amfibieën, vogels, kortom alles wat in een parkgebied leeft zal aangetrokken worden door die wal.


Eigen foto’s

Iedere tuinbezitter met elk jaar veel snoeihout in de tuin, kan zo’n wal heel simpel maken. Het beste is om ‘onbehandeld’ hout voor de stutpalen te gebruiken. Tamme kastanje en eiken worden het meest gebruikt.

Zo’n takkenwal moet af en toe wel worden bijgevuld, maar ieder jaar heeft een gemiddelde tuinbezitter ook weer nieuw snoeihout. De toegevoegde waarde voor de natuur is enorm. De takkenwal kan vanaf nu bezichtigd worden. Heel eenvoudig door een wandelingetje te maken over de Goertjesweg.

Artikel delen:

Reageer