Definitief geen Stad Als Theater in Zwolle

Na een spoeddebat in de lange raadsvergadering van maandagavond is dinsdagmorgen 00.30 uur door wethouder Witbraad het besluit bevestigd geen subsidie te verlenen aan de Stichting De Stad Als Theater. Na kritische debatrondes haalden twee moties om het Theater voor dit jaar alsnog te redden de stemming niet.

De wethouder gaf tekst en uitleg over de gevolgde procedure, de inzet van het college en de rol van betrokken partijen in een spoeddebat, dat door de raadsfracties van de VVD, de SP en Swollwacht aangevraagd was. Wethouder Witbraad zegt het besluit te betreuren, maar vindt dat nu de maat vol is. Ze ziet, na drie keer overleg te hebben gehad met de Stichting De Stad Als Theater, geen gevraagde verbeteringen voor 2007 en kreeg tevens geen voldoende beeld van de Stichting voor verbeteringen in het jaar 2008. Wel kan de Stichting het komend jaar weer meedingen naar een nieuwe subsidie. De twee moties die tegen het besluit waren ingediend haalden de stemronde niet. Het college heeft de Stichting aangeboden dit jaar een onderdeel van De Stad Als Theater, het populaire Buitenconcert, te steunen.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Vanmorgen hoorde ik op Radio Oost dat de stichting naar de rechter stapt om alsnog de subsidie te krijgen (vraag me niet welke argumenten ze aandragen; ik sliep nog half). Wat ik wel opving is dat ze wel overkomen alsof ze zeker zijn van hun zaak. Ze hadden het erover dat andere geldverstrekkers (sponsoren) zich steeds meer begonnen terug te trekken waarmee het bedrag voor de gemeente dan alleen maar hoger zou worden dan de eerder genoemde 120.000 euro.


  ⚠️ Meld

 2. Natuurlijk wordt er op aangedrongen om het buitenconcert door te laten gaan.
  Dan zie je in de restauratietent de door de bouwwereld betaalde champagne en oesters weer rijkelijk door de kelen van onze stadbestuurders glijden.


  ⚠️ Meld

 3. Tijdens een spoeddebat bleek er geen meerderheid om dit jaar alsnog een subsidie van 120.000 euro te verlenen. Volgens een meerderheid in de raad voldoet het festival niet aan de eis om uit te groeien tot een bovenregionaal theaterfestival. De organisatie van de stad als theater voelt zich belazerd door de gemeente en stapt naar de bestuursrechter. Geprobeerd wordt om de voorbereidingskosten van ruim een ton te verhalen op de gemeente Zwolle.
  Bron: RTV Oost


  ⚠️ Meld

 4. Ik moet zeggen dat ik het een rare gang van zaken vind. met de stad als theater is het nu al jaren hommeles telkens weer hangt het erom wel of geen subsidie.
  dat moet je toch aan het denken zetten.
  Laat duidelijk zijn dat ik het een teleurstelling vind dat het afgeblazen word maar het gaat hier wel om 120.000,- gemeenschapsgeld en ik ben van mening dat hier zeer kritische naar gekeken dient te worden.
  Echter wat ik niet begrijp is dat de gemeente met andere projecten het geld over de balk smijten zoals het voetbalstadion en over 120.000 euro gaan lopen kniezen.
  Het zou mij dan ook niets verbazen als hier ook plotseling een geheim stuk over opduikt en door de stentor gepubliceerd word.
  en er weer een klein (of groot) schandaaltje aan het licht komt.  ⚠️ Meld

 5. Wat een arrogante lui bij stad als theater. Jarenlang subsidie, waar al grote twijfels bij waren, en nu op kosten van de belastingbetaler een rechtzaak. Mochten ze die winnen, meteen vastleggen dat ze de komende 100 jaar daarna geen subsidie meer krijgen.


  ⚠️ Meld

 6. Het gaat de gemeente om een festival met een regionaal of veel liever nog een bovenregionale uitstraling, dat is Stad als Theater nooit geworden, jammer maar helaas. Er wordt door de gemeente waarschijnlijk stiekum gekeken naar b.v. een stad als Deventer met zijn Dickens Festijn (en z’n boekenmarkt, goed geen festival…) waar zolangzamerhand ‘half Nederland’ naar toereist en beide evenementen ook een vermelding hebben op de nationale evenementenkalender en b.v. ook in het NS spoorboekje een prominente vermelding scoren in een select gezelschap.
  Daar wil de gemeente naar toe, dit is duidelijk beleid en te billijken. Elke euro(cent) gestoken in weer een tevergeefse poging van Stad als Theater om dat te bereiken is er dan ?©?©n te veel en vergelijkingen met het stadion of de Spiegel ?©n geldsmijterij, die dan altijd maar weer tevoorschijn worden getoverd, overtuigen niet erg…
  Zal nog moeilijk worden een dergelijke plaats te veroveren , maar in ieder geval respecteer ik de ambities van de gemeente Zwolle.
  Dat de festivaldirectie nu naar de rechter stapt is onverstandig, dit maakt meer kapot dan u lief is waarde kunstbroeders!  ⚠️ Meld

 7. Misschien moet de gemeente Zwolle zich richten op de festivals zoals ”van Eigen Bodem”, het Bevrijdingsfestival en het Straatfestival. Dat zijn toch wel festivals die erg aan slaan. De stad als theater is gewoon mislukt. Dan is het toch niet zo gek dat ze daar geen geld meer aan uit geven


  ⚠️ Meld

 8. Hieruit blijkt maar weer eens te meer hoe bekrompen, en provinciaal de stad Zwolle is. Een dergelijk progressief festival is niet mogelijk maar er kunnen we wel weer kapitalen richting de bodemloze put dat de plaatselijke FC heet. Met in het achterhoofd dat hypocriete referendum over dit onderwerp (waarvan de uitslag weliswaar niet bindend was maar de vooraf gemaakte conclusies overduidelijk) vindt men het raar dat de bevolking geen vertrouwen meer heeft in bestuurders die wederom voor eigen gewin gaan en bewijzen niet de burger te vertegenwoordigen maar hun eigen portefeuille en hedonistisch vrijetijdspatroon (buitenconcert). Vooraf stond al vast waar de lokale belastingcenten naar toe gingen, helaas niet naar evenementen waar grote groepen (Zwolse) burgers ook van kunnen genieten. schande!


  ⚠️ Meld

 9. In lijn met jouw ongenuanceerde mening: Echte Kul, Haribo.
  Welk ‘eigen gewin’ doel je op?
  En hoezo progressief? Elk jaar een ietsiepietsie aangepast muziekstuk als buitenconcert presenteren en theatermakers in de openlucht laten spelen waar dat normaal in een theater gebeurd is nauwelijks progressief te noemen (in mijn ogen).
  Van de gemeente hoeft het Buitenconcert in 2007 overigens ook niet pers?©. De Stichting had echter kennelijk al verplichtingen aangegaan voor voornamelijk het buitenconcert. Om de bestuursleden nu niet in de financi?«le problemen te brengen (hoofdelijk aansprakelijk), is aangeboden daarvoor een regeling te zoeken door bijvoorbeeld toch het Buitenconcert te laten doorgaan als evenement. Da’s netjes. Maar de bestuurders van de Stichting (overigens allemaal ook oud-wethouders van deze stad!) kiezen wellicht (onder druk van directeur en dus de dans ontspringende In’t Veld) voor een zinloze procedure.
  Stad Als Theater kan overigens voor volgend jaar (2008) gewoon weer een subsidieaanvraag doen.


  ⚠️ Meld

 10. @Haribo:

  Bodemloze put dat de FC heet? Verklaar je nader.

  Volgens mij houdt “de FC” namelijk al jaren zijn eigen broek op. En dat met meer dan 100.000 bezoekers per jaar.


  ⚠️ Meld

 11. Ik ben het wel een beetje met haribo eens.
  De hele soap rond de stad als theater is een vorm van haantjes gedrag alhoewel wethouder Witbraad een vrouw is kan ik wel zeggen dat zij de grootse haan is in deze soap.

  Ik denk dat we als gemeente Zwolle te veel arrogantie hebben kijk heel even naar het FC Zwolle stadion en laten we nu eens heel eerlijk zijn.
  FC Zwolle is (hoe graag ik het ook anders wil zien ) een voetbalclub die nu niet echt bij de grote jongens hoort.
  Misschien is dit vergelijk wel mooi: laten we een jongen van 18 die net zijn rijbewijs heeft in een Rolls Rijden?.
  Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat hij vroeg of laat grote schade gaat veroorzaken.

  Wanneer we naar stad als theater kijken wat is dit een leuk festivalletje is voor de Zwolse bevolking niet meer en niet minder. Maar dit is voor de gemeente Zwolle niet genoeg zij hebben de arrogantie dat ze denken dit beter te kunnen.
  Maar wanneer we kijken naar het bevrijdingsfestival zien we dat een klein festival langzaam is uitgegroeid naar een groot en volwassen festival wat ik me dus afvraag is is hier destijds de zelfde criteria aan gesteld dan aan wat nu met de stad als theater is gebeurd.
  Of hadden we toen niet de arrogantie en hebben we dat festival wel de vrijheid gegeven om te groeien.
  De Jongen van 18 die we een opel geven om ervaring mee op te doen kunnen we over 10 jaar misschien wel een Rolls later rijden.
  Een voetbal club die zich al een eeuwigheid zich niet meer heeft kunnen meten met Clubs als AJAX, PSV, of een Feijenoord moeten we die een groot stadion gaan geven?
  Laat duidelijk zijn dat ik hoop ooit er helemaal naast te zitten en wil ik alle voetbal supporters van FC Zwolle met veel plezier mijn excuses aanbieden.

  Maar wat zal het pijnlijk zijn om te zien hoe een jongen van 18 die net zijn rijbewijs heeft schade te maken aan een Rolls  ⚠️ Meld

 12. pffff, ik word zo moe van die burgers in zwolle, altijd als er iets is moet meteen fc zwolle erbij gehaald worden.

  Mensen het is een MULTIFUNCTIONEEL complex, er word daar dus niet alleen gevoetbald!!!

  Er kunnen dus ook andere EVENEMENTEN worden georganiseerd.

  Haal lekker de spiegel eens aan als voorbeeld en niet altijd dat multifunctionele stadioncomplex. Het word een beetje eentonig zo.

  Jammer van DSAT en die mensen die graag naar de spiegel gaan, ik hoop dat u een leuke avond heeft in een met mijn belastingcenten betaald theater, dan heb ik een leuke avond in een met uw belastingcenten betaald stadion.

  En dan kunnen we op zaterdagmiddag gezellig allemaal! winkelen bij het multifunctionele stadioncomplex met winkels voor ALLE zwolse burgers.

  ZO, sorry als ik doorsla maar zoals ik al zei, ik word er zo moe van.


  ⚠️ Meld

 13. Beste Willem,
  Om maar even met jouw termen te spreken:

  Wat bedoel je met ervaring? Een club die incl rechtsvoorgangers al sinds 1930 meedraait kan je mijns inziens niet echt vergelijken met een jongen van 18. En dat nieuwe stadion is nu ook niet bepaald een rolls royce maar meer iets van een Volkswagen o.i.d. Weliswaar een nieuwe maar dat mag ook wel na zoveel jaar in die oude gereden te hebben. En daarbij betalen ze hem nog zelf ook. Hoe kan je het daar nu niet mee eens zijn?

  En nu de stad als theater. Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedereen dat festival en ben ook best bereid daar wat zuurverdiende centen aan mee te betalen, maar als je FC Zwolle vergelijkt met een jongen van 18, dan moet de stad als theater de pubertijd nog door. En je weet: Pubers denken vaak van zichzelf dat ze meer potentie hebben dan daadwerkelijk het geval is. Het duurt wat jaren voor ze daar achter komen. En dan die auto (ook niet bepaald een Lada) waar ze om vragen. Laat ze eerst maar eens bewijzen dat ze ook met een oude fiets om kunnen gaan, daarna zien we wel verder.

  Je hebt gelijk, het zou vervelend zijn om een puber met die dure auto te zien crashen.Dan hadden ze dat geld beter aan een arme Volkswagenbezitter kunnen geven.

  8)


  ⚠️ Meld

Reageer