Een nieuw hart voor Zwolle-Zuid

Stadsdeel Zwolle-Zuid (32.000 inwoners) krijgt een totaal vernieuwd winkelcentrum. Op woensdag 28 maart 2007 om 15.00 uur vindt de feestelijke start plaats van de herontwikkeling en uitbreiding van het winkelcentrum Zwolle-Zuid tot stadsdeelcentrum. De officiële handeling wordt verricht door wethouder Martin Knol. Dit integrale project (winkels, parkeren, woningen, openbare ruimte) wordt ontwikkeld door Provast in opdracht van Altera Vastgoed. De woningen worden door T&H Ontwikkeling gerealiseerd.

 

Winkelcentrum Zwolle-Zuid (uit eind jaren tachtig) zal met een complete metamorfose worden aangepast aan de eisen van deze tijd. Dit betekent dat de nieuwbouw om het bestaande gebouw heen wordt ‘gevouwen’. De huidige winkelstraat (Van der Capellenstraat) blijft bestaan, maar wordt versmald door nieuwbouw, waardoor een geheel nieuw architectonisch beeld ontstaat met een intieme sfeer. Het winkelcentrum, ontworpen door RPHS architecten, krijgt een complete nieuwe uitstraling met veel glas, hout en roodbruine bakstenen. Om het ook een echt hart van de wijk te maken zal er ook een groot aantal woningen op het centrum worden gebouwd. Tenslotte zal ook de complete openbare ruimte worden heringericht.

Als dit project begin 2009 wordt opgeleverd, is winkelcentrum Zuid uitgebreid met ca. 8.000 m2 en getransformeerd tot een volwaardig stadsdeelcentrum met een oppervlak van ca. 17.000 m2 winkels. Verder worden 132 woningen en een parkeergarage met 400 plaatsen toegevoegd. De Albert Heijn wordt uitgebreid met ruim 1.000 m2 en de EDAH omgevormd tot een Plus supermarkt. Belangrijke nieuwe huurders zijn o.a. Hema, DA, Vögele, Bonita, Vishandel Muys, Goudreinet, Beter Horen etc. Gezocht wordt nog in de volgende branches; lingerie, computer, bijous/accessoires, woondecoratie, reform en kleding. Om de bereikbaarheid te verbeteren, wordt de Oldeneelallee van een tweede rotonde voorzien. Zie ook http://www.winkelcentrumzwollezuid.nl

Bellevue

Wonen op het hoogste niveau? In de hoogste woontoren van Zwolle (45 m) genaamd Bellevue gelegen in het hart van het winkelcentrum is dit mogelijk. Inmiddels is de verkoop van de woningen (prijzen van € 252.000-334.000) op zaterdag 10 maart jl. gestart. De belangstelling voor deze eerste 32 woningen was boven verwachting, getuige de inschrijvingen. Bellevue biedt luxe, comfort, ruimte en een geweldig uitzicht over de Veluwe. Verkoop via Bramer Woningmakelaars.

Zie ook http://www.bellevuewonen.nl

Samenwerking

Deze complexe integrale herstructurering van winkelcentrum Zwolle-Zuid is in handen van Provast. In nauwe samenwerking gedurende de afgelopen vijf jaar is door Provast samen met de gemeente Zwolle, de eigenaar Altera, de winkeliers en omwonenden een prachtig plan tot stand gebracht. Voor de woningen is samengewerkt met T&H Ontwikkeling (een ontwikkelingscombinatie van DLH Ontwikkeling en Trebbe Bouw).
De architect van Zwolle-Zuid is RPHS Architecten uit Voorburg. Aannemer Trebbe Bouw Oost & Noord zal het project realiseren. De verhuur van de winkels is in handen van Bramer Bedrijfsmakelaars.

De belegger in Winkelcentrum Zwolle-Zuid blijft ook na de herontwikkeling Altera Vastgoed N.V.

Eerste put in plaats van eerste paal

Het groeiend milieubewustzijn heeft ons ertoe gebracht Zwolle-Zuid te voorzien van een duurzaam energiesysteem (warmte/ koude opslag “WKO”). De officiële handeling voor de start bouw bestaat uit het slaan van de eerste WKO bron die voor een dergelijk systeem noodzakelijk is en staat zodoende in het teken van water en duurzaamheid. Naast het slaan van de eerste WKO put/bron, wordt door de betrokken partijen een aantal duurzame waterbronnen in Ghana aangeboden. Dit is tevens de basis voor de puttenspaaractie voor Ghana, die samen met de winkeliers van Zwolle-Zuid wordt georganiseerd om ook de inwoners van Zwolle-Zuid mee te laten sparen voor nog een paar extra bronnen. De uitvoering van dit “putten in Ghana programma” wordt verzorgd door Aqua for All (“A4A”), die het bij elkaar gespaarde bedrag verdubbeld. De spaaractie duurt een maand. Hierna wordt het totaal aantal waterputten voor Ghana bekendgemaakt.

Zie ook http://www.aquaforall.nl/

Aqua for All

Stichting Aqua for All (A4A) stelt zich ten doel met geld en kennis uit de watersector een duurzame ontwikkeling te bevorderen van de drinkwatervoorziening, sanitair en waterbeheer in ontwikkelingslanden. Uit hun huidige projectenportefeuille is door ons geselecteerd het puttenprogramma van de stichting “Pumping = Life” uit Bennekom, actief in Noord Ghana, rondom Tamale.

Het project is een drie jaar lang durend putten–boor programma met lokale boorteams die via handdrilling kleine putten boren voor domestic use tot stand brengen. De putten worden uitgevoerd met een lokaal gefabriceerde handpomp. De duurzaamheid is evident: lokaal geproduceerd, lokale werkgelegenheid, lokale service, low cost, toegankelijk voor de allerarmsten. En met mogelijkheden om zelfstandig als kleine ondernemer verder te gaan met handpompen fabricage en als boorfirma, dankzij de start opdracht via het programma. Tevens voorziet het programma in de constructie van latrines en septic tanks. Het project wordt door een Nederlander, die daar woont, begeleid, hetgeen de betrouwbaarheid en het volgen van het project aanzienlijk verbetert. Met de schenking van € 15.000,- kunnen 10 putten worden gerealiseerd met een waterlevering (voor huishoudelijk gebruik) voor circa 50 gezinnen per put. De trefwoorden zijn hier dus putten boren en duurzaamheid. 

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Wat moeten we in g$@#dsnaam nu met 3 drogisterijen?
  Kheb meer aan een schoenenwinkeltje, computer/electro, maar ik kan mij voorstellen dat die winkels er niet komen gezien de verkoopsprijzen van een woning in die doos (tot EUR 480.000 voor een penthouse) zullen de huren ook wel behoorlijk zijn, waardoor hoge verkoopprijzen, waardoor weinig omzet, waardoor……..?


  Maak melding

 2. Het zal straks allemaal wel een stuk mooier worden in het winkelcentrum maar vind tot nu toe de organisatie ten opzichte van de huidige bewoners zeer slecht geregeld.Veel met name oudere bewoners moeten met hun fiets en hun huisvuil ver van hun verblijf sjouwen plus dat ze straks ook bepaalde entree ,s niet meer kunnen gebruiken waar een lift aanwezig is dus veel ongemak waarvoor toch servicekosten worden betaald .Heb de ontwikkelaar mw ir post daarover gemeld en de beheerder maar krijg geen enkele reactie zeer droevig gesteld .


  Maak melding

 3. Ik ben best wel blij dat er een nieuw winkelcentrum komt, maar de organisatie is id een zooitje. De hoek van de Edah is bv met de fiets heen (gezien vanaf de spoorovergang) redelijk bereikbaar. Maar terug moet je een eind om. Een fatsoenlijke doorgang naar het fietspad aan de overkant van de weg zou fijn zijn.


  Maak melding

 4. Geen enkele grootschalige verbouwing gaat gepaard zonder overlast, zo ook niet het winkelcentrum in Zwolle-Zuid. Ik ben net als @pec blij dat er eindelijk wat gaat gebeuren. Tuurlijk kan ik me wel voorstellen dat dit voor een groep mensen problemen met zich meebrengt. Het informatiecentrum in de Pol is de juiste instantie om bij de wijkcontactpersoon dit aan te geven.
  Het leuke is wel dat de middenstanders (o.a. personeel van bakkerij Elderkamp) aangaf dat de werkzaamheden als normaal worden gezien. Kan ik me wel voorstellen want je zit per slot van rekening nog lang in de bouwzone.
  Over een aantal jaren zullen de meeste critici trots zijn over het vernieuwde winkelcentrum. Met een viszaak, schoenenzaak, Hema en ook maar ?©?©n Etos. Dus de tweede Etos komt in het plaatje niet meer terug.
  Voor Linda de tip: Misschien ambities om als coordinator van het nieuwe winkelcentrum Zwolle-Zuid aan het werk te gaan? ;D


  Maak melding

 5. Goh, Harrie ;D Biedt je mij een baan aan? Lijkt mij leuk 😉
  Maar goede tip, ik ga even bij de Pol langs om mijn vraag over het fietsen aan te geven. Want ik wil liever niet meer door het centrum fietsen om mijn kinderen het goede voorbeeld te geven, maar het word nu wel heel omslachtig om terug te komen. Terwijl het even een metertje bestrating tikken is om een goede doorgang te creeeren.
  In mijn ogen is het een zootje omdat je bijna elke dag weer voor verrassingen staat waar je wel/niet langs kan naar je favo winkels. En die parkeerplaats naast de sporthal ligt echt veel te ver om met je supermarktweekboodschappen heen te sjouwen.


  Maak melding

 6. Als ik het goed begrepen heb: wen maar vast aan dat omfietsen, aangezien het allemaal voetgangers zone is geworden (nu ook dus!).
  Het wachten is vermoedelijk op de eerste struikrover, maar door gebrek aan struikjes en mogelijk zanderige schoenen zal deze wel uitblijven. 😉


  Maak melding

 7. @linda: Aan een baan kan ik je niet helpen aangezien de Melkert banen allang afgeschaft zijn 😀 En ja, het is vervelend dat je moet omrijden. Ik moet wel zeggen dat het een dagelijkse verrassing is hoe de traten rondom het winkelcentrum eruit zien. Kun je dus geen peil op trekken.
  E?©n ding weet ik wel, het wordt een geweldig winkelcentrum….over een paar jaar! ;D
  Ik heb de 3D-annimatie op mijn pc staan hoe het nieuwe winkelcentrum eruit gaat zien en ik ben erg tevreden.


  Maak melding

 8. Een winkelcentrum zonder overkapping/dak is niet meer van deze tijd en zeker niet klantvriendelijk.
  Probeer in Zwolle nou eens voor ?©?©n keertje iets neer te zetten dat een beetje stijl of grandeur in zich draagt.
  Maar ja, stel je eens voor dat er plezier beleefd wordt in het dooie Zwolle.


  Maak melding

Reageer