SP wil vaker kwijtschelding lokale lasten

Zwolle – Gemeenten krijgen van het Rijk de wettelijke ruimte om vaker de lokale belastingen zoals OZB en afvalstoffenheffing kwijt te schelden. De SP-fractie wil dat Zwolle van die mogelijkheid gebruik maakt.

Veel mensen met een minimuminkomen lopen kwijtschelding van lokale lasten mis, omdat ze een heel klein beetje geld gespaard hebben. Tot nu toe was landelijk bepaald dat die kwijtschelding alleen gegeven mocht worden als er heel weinig reserves waren. Dat wordt nu veranderd: gemeenten mogen kwijtschelding geven zolang het spaargeld niet uitkomt boven het bedrag dat mensen mogen hebben zonder hun recht op bijstand te verliezen.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius is daar heel blij mee, en vindt dat de gemeente Zwolle ook voor de aanslagen over 2011 van de nieuwe regels moet uitgaan. ‘Het was bezopen: van de sociale dienst krijg je te horen dat je moet sparen voor als je wasmachine kapot gaat, en doe je dat, dan moet je het geld weer inleveren omdat je geen kwijtschelding krijgt.’

Naast mensen met een klein beetje spaargeld komen nu ook kleine zelfstandigen gemakkelijker in aanmerking voor kwijtschelding. Siderius: ‘Terecht. Zo’n 40.000 kleine ondernemers kunnen volgens de Belastingdienst nu kwijtschelding krijgen. Eerder kon dat niet omdat kwijtschelding gezien werd als het bieden van een concurrentievoordeel. Maar het gaat niet om zakelijke lasten, maar om privélasten. En dan moet het inkomen tellen, en niet de vraag of men een eigen bedrijf heeft.’

De SP-fractie wil dat de gemeente meteen overschakelt op de nieuwe regels en een campagne start om mensen erop te wijzen dat ze nu meer recht hebben op kwijtschelding.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Waarom? Er wordt hier één keer “klein beetje” en één keer “een heel klein beetje” genoemd. Lijkt me stug, dat we op dat soort gronden kwijtschelding van lokale lasten gaan verlenen.

  Hier wordt het niet concreet gemaakt en dan zou ik moeten gaan Googelen?

 2. De SP-fractie wil dat de gemeente meteen overschakelt op de nieuwe regels en een campagne start om mensen erop te wijzen dat ze nu meer recht hebben op kwijtschelding.

  Op zich zeer sympathiek voorstel….

  Maar het probleem van het structurele miljoenentekort bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nog niet opgelost. Het lijkt mij dan verstandig dat je dan niet alvast nog meer geld gaat uitgeven dat er niet is.

  Meteen overschakelen

  is dan niet aan de orde.

  Martijn van der Veen
  Fractievoorzitter CDA

 3. Als het mag Martijn dan is er geld!

  Gemeenten krijgen van het Rijk de wettelijke ruimte om vaker de lokale belastingen zoals OZB en afvalstoffenheffing kwijt te schelden. De SP-fractie wil dat Zwolle van die mogelijkheid gebruik maakt.

  Er staat toch niet bij met ingang van wanneer?

 4. Ik vond het ook al zo raar. Ik maar proberen wat geld achter de hand te houden voor het geval ik het nodig heb. Krijg ik de mededeling dat ik teveel geld heb en dat ik dus geen kwijtschelding krijg. Kan ik mijn schamele spaarcentjes weer teruggeven aan de gemeente…….. Ook een bezwaarschrift was tevergeefs… Nou maar hopen dat wij binnenkort die 260 euro plus nog eens 60 voor het waterschap weer terug kunnen krijgen. Nou ja, de gemeente Zwolle zal wel geen haast maken met het naleven van deze nieuwe regeling.

 5. Er zijn mensen die voor het eerst geen kwijtschelding van gemeentelijke heffingen krijgen. Ofwel de regeling is al naar beneden bijgesteld.

  Een van de criteria was het inkomen; dat mocht iets boven de bijstandsnorm liggen (ik dacht 10%). Dat is teruggedraaid.

  Daarbij is de auto van een kennisje vorig jaar kennelijk meer waard geworden (??????) dan de jaren daarvoor..
  Dat is op zich al uniek, een auto die in waarde stijgt. De gemeente Zwolle mocht de auto kopen, maar ging er niet op in.

  Op diverse bezwaarschriften kwamen verschillende antwoorden, dat is ook zeer merkwaardig en oneenduidig!

Reageer