Interim-manager SoZaWe kost 20.000 euro per maand

Zwolle – De gemeenteraadsfracties van de SP en GroenLinks zijn erg geschrokken van de hoge kosten van de interim-manager, die onlangs is begonnen bij de eenheid Sociale zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Zwolle (SOZAWE). De kosten bedragen namelijk voor 6 maanden 125.000 euro ( 4.800 euro per week, gemiddeld 32 uur per week à 150 euro). Wanneer de gemeente gebruik maakt van de mogelijkheid om het contract met 3 maanden te verlengen, komt daar nog eens ruim 60.000 euro bij.

De fracties van GroenLinks en SP vinden dit heel veel geld in een tijd, waarin de gemeente tegelijkertijd drastisch wil bezuinigen. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen om fors te bezuinigen op cultuur, die keihard kunnen aankomen bij allerlei organisaties in de stad. Daarnaast is er nog altijd het probleem van grote tekorten bij de eenheid SOZAWE, mede door de te hoge apparaatkosten. Daar komt dit salaris nu nog eens bovenop. Niet voor niets heeft een meerderheid van de raad via een motie het college gevraagd om voor 1 mei te komen met een helder overzicht van de opbouw van de overschrijding van deze kosten.

Hoe dan ook, zijn zij van mening, dat de situatie bij SOZAWE zo snel mogelijk in orde gebracht dient te worden en derhalve het contract met de interim-manager na 6 maanden niet verlengd wordt.

Verschillende fracties hebben in de afgelopen tijd aan het college gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over de mate, waarin de gemeente gebruik maakt van het inhuren van “externen”. Het college heeft daarop toegezegd een “Rapportage externe inhuur” aan de raad toe te sturen. Wij zijn erg benieuwd naar de inhoud van deze rapportage en wij zullen dan niet alleen de voor- en nadelen van externe inhuur beoordelen, maar zeker ook de hoge kosten daarvan.

Tenslotte, een uitkering in het kader van de Wet Werk en Bijstand bedraagt netto voor alleenstaande ouders 1182,47 euro per maand inclusief maximale toeslag en vakantiegeld. Het is misschien appels met peren vergelijken, maar hoe is het aan de minima in onze stad uit te leggen, dat de kosten voor een interim-manager bij SOZAWE voor de gemeente 20.000 euro per maand bedragen. Dit verschil is volgens beide partijen echt veel en veel te groot !

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Het wordt tijd dat de SP en GL zelf aan gaan geven hoe ze de situatie bij de SOZAWE zouden aanpakken, en HOEVEEL DAT DAN MAG KOSTEN!

 2. GL en de SP weten wel beter die 20.000 is bruto, zit een kantoor tussen en nog eens de belasting, als deze man het bedrijf weer in de lift kan krijgen is het toch mooi mee genomen?

  GL en de SP schreeuwen te snel naar de media

 3. Deze verhalen blijven om de zoveel tijd de kop op steken. Heb tijden geleefd van een basisuitkering van zo’n 600 euro. Van alle kanten krijg je daarvoor een schuldgevoel aangepraat. Gelukkig zijn de echte graaiers, zoals hierboven beschreven, degenen die zich zouden moeten schamen en niet de minimumlijers die afgescheept worden met een fooitje waar nauwelijks van rond te komen is.

 4. Ik sluit me helemaal aan bij Derk! Als deze man (of vrouw Derk…het gebeurt ook! 😉 ) het bedrijf weer in de lift kan helpen is er niets mis mee!
  En inderdaad…wat er voor iemand betaald wordt is heel wat anders dan wat iemand krijgt.

  Maximale minimus: jij kostte zelfs in de tijd van je basisuitkering van 600 euro ook meer dan 600 euro per maand. Dat zeg ik niet om je een schuldgevoel aan te praten, want daar heeft het niets mee te maken.

  Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat een interim manager waarvoor 20.000 bruto betaald wordt een graaier is!

  Voor mij wordt ook hier en daar behoorlijk wat geld gevraagd! Maakt dat mij tot een graaier?! Denk je echt dat ik dat geld allemaal krijg?!? Als dat zou kunnen!

 5. @minimus ; sluit je gauw aan bij de SP of GL; die weten ook altijd precies wie zich moeten schamen. En kom dan ook nog even met de oplossing voor de problemen met de SOZAWE….

 6. Een interim manager kost gewoon 150 euro per uur en heeft daarvoor een inspanningsverplichting, geen resultaatverplichting.
  In dat geval zou men wellicht 300 euro per uur rekenen of er niet aan beginnen.

  nb. Voor een Mercedes monteur rekent men ca. 100 euro per uur..

 7. Ze bestaan nog: politieke partijen die anno 2011 niet weten wat interim-management kost! Grappig, die amateur vriendenclubjes die zich hierover verbazen! 😀

  Natuurlijk is het belachelijk veel geld, met de nadruk op belachelijk. Het is voor de persoon in kwestie dan ook maar beter dat ‘ie zijn stinkende best doet er op een fatsoenlijke manier weer iets goeds voor te maken.

  En niet om bij wijze van eigen zakkenvullerij met een bezem door de porseleinkast te gaan en de scherven te laten liggen voor een ander…

  In deze dus het voordeel van de twijfel, waarbij een gewaarschuwd mens…

Reageer