Christenunie bezorgd over colportage/flyeren binnenstad

Zwolle – Met een viertal vragen aan het college heeft fractievoorzitter John van Boven de bezorgdheid van de Christenunie uitgesproken m.b.t. het colporteren en flyeren in de binnenstad.

De ervaring leert, dat niet alleen het winkelend publiek, maar ook de winkeliers zelf last hebben van colporteurs/flyeraars, aldus de fractievoorzitter. Het instrument om colporteren te reguleren, is de APV. In de APV (algemene plaatselijke verordening) worden zaken geregeld die moeten helpen het samenleven in Zwolle aantrekkelijk te houden (te maken). Onze fractie heeft niet de indruk, dat het onder een bestaand artikel is te ‘vangen’. Of het zouden de artikelen 2.4.6 (hinderlijk gedrag op of aan de weg) en 2.4.8 (hinderlijk gedrag bij of in gebouwen) moeten zijn. Onze indruk is, dat deze artikelen niet specifiek genoeg zijn. We vragen ons vervolgens af of artikel 426bis van het wetboek van Strafrecht soelaas biedt?

Citaat: "Hij die wederrechtelijk op de openbare weg een ander in zijn vrijheid van bewegen belemmert of met een of meer anderen zich aan een ander tegen diens uitdrukkelijk verklaarde wil blijft opdringen of hem op hinderlijke wijze blijft volgen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie". Onze fractie denkt dat dit artikel ook onvoldoende uitkomst biedt. Blijkbaar mag je je wel opdringen, maar mag je dat niet blijven doen.

In Groningen hebben ze een artikel in de APV opgenomen. Het gaat om het volgende artikel:

"Artikel 2.1.3.1
Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken /afbeeldingen of het uitdelen van goederen om niet.
1 Het is verboden gedrukte of geschreven stukken dan wel afbeeldingen of voor handelsdoeleinden goederen om niet onder het publiek te verspreiden dan wel openlijk aan te bieden, aan te bevelen of bekend te maken op of aan een beperkt aantal door het college aangewezen wegen of gedeelten daarvan.
2 Het college kan de werking van het verbod beperken tot bepaalde dagen en uren.
3 Het verbod geldt niet voor het huis-aan-huis verspreiden of het aan huis bezorgen van gedrukte of geschreven stukken en afbeeldingen.
4 Het college kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

Vervolgens stelt de fractie van de Christenunie de volgende vragen:

1. bent u met ons van mening dat het colporteren/flyeren in de binnenstad beter gereguleerd kan worden?
2. Deelt u onze opvatting, dat de bestaande regelgeving in de APV dan niet toereikend is, evenmin als terugvallen op het wetboek van strafrecht?
3. Wat is uw oordeel over de oplossing die de gemeente Groningen gevonden heeft?
4. Bent u bereid deze oplossing over te nemen?

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Christenunie bezorgd over colportage/flyeren binnenstad”

  1. colporteren/flyeren/elke vorm van lastig vallen/mogen wij u iets vragen/

    dit alles moet compleet verboden worden; dus een eenduidige APV.

  2. Een keertje een bon voor een gratis kop koffie (drink ik overigens niet) vind ik niet zo heel bezwaarlijk. Maar al die krantenfiguren, die goededoelenfiguren en die figuren die je een abonnement willen aansmeren…..

  3. Tja en wat te zeggen van de mensen die op alle hoeken de straat krant proberen te sluiten, ook en vorm van toch? Alleen deze mensen worden op een schandelijke aan het werk gezet.

  4. Ik moet zeggen dat ik de Diezerstraat op zaterdag precies om die reden mijd. Ik heb al tijden het idee om een NEE NEE sticker op een pet te plakken en met die pet op te gaan winkelen….

  5. Ik ontwijk ook vaak de supermarkten omdat al dat oost-europese spul op accordeons zitten te spelen, en der geen hout van kunnen .Laten ze daar maar eens wat aan doen.>:(

  6. Jaap, ik heb een goed luisterend oor en weet dat velen goed spelen. Uitzonderingen daar gelaten.
    Mensen die daar geld voor geven zijn niet goed, zo houd je die mensen bij de supermarkt want ze krijgen toch wel geld.
    Niets geven noopt ze toch zinniger dingen doen.

  7. Vaak geef ik (in alle eerlijkheid overigens) aan, dat we al aan genoeg goede doelen geven.
    Daarnaast wordt namens mij door de postcode loterij ook nog eens bakken met geld aan het goede doel gegeven!

Reacties zijn gesloten.