Paasconcerten in Hattem en Zwolle: ‘Dichtbij Mattheüs’

Zwolle – De klassieke uitvoeringen van de Matthäus Passion worden jaarlijks door duizenden liefhebbers bezocht. Op geheel nieuwe wijze heeft pianist en componist Henk Doest een eigentijdse Mattheüspassie ontwikkeld.

Een uitvoering waarin muziek en theater met elkaar worden gecombineerd met als zeer verassende insteek een bandbezetting, Nederlandse tekst en jazzy en kleinkunst muziek. "De titel ‘Dichtbij Mattheüs’ zegt al veel over het onderwerp van de voorstelling", aldus Henk Doest. Met zijn eigen bewerking wil hij de muziek en het verhaal dichtbij brengen en een breder publiek bereiken. De verteller van de voorstelling, gespeeld door bekend spreker en zanger Martin Brand, blijkt een familierelatie met één van de ooggetuigen te hebben. En hij staat als het ware voor de Nederlander uit de 21ste eeuw. Bijna iedereen heeft wel iets met het lijdensverhaal van Jezus of met de muziek van Bach. De één haalt er inspiratie uit, de ander geloof, of een soort ‘paasgevoel’.


De relatie van de verteller tot het verhaal blijkt nogal verassend te zijn. Hiermee leggen we bij het publiek de vraag neer: "wat is jouw relatie met het verhaal en met de muziek?" Henk Doest wil met deze voorstelling de Matthäus Passion voor iedereen begrijpelijk te maken. Het is namelijk onderdeel van onze geschiedenis en van onze cultuur. Hij hoopt hiermee de bezoeker te inspireren om ook eens de ‘klassieke versie’ te gaan beluisteren. De voorstelling is te zien in vijf plaatsen en in Hattem, Zwolle en in Andijk worden de zangers ondersteund door een gelegenheidskoor. Dit koor wordt voorafgaand aan de voorstellingen getraind door Martin Brand en Henk Doest. ‘Dichtbij Mattheüs’ is een indrukwekkende ervaring van breekbare, jazzachtige muziek en ingetogen teksten. De voorstelling wordt uitgevoerd door vier zangsolisten, een zevenkoppige band en een koor.

Dichtbij Mattheüs staat in Andijk, Barneveld, Best, Hattem en in Zwolle.

Zwolle: Zaterdag 9 april 2011, De Fontein, Sterrenkroos 56. Aanvang 20:00 uur

De kaarten zijn online verkrijgbaar voor € 15,- voor kinderen betaalt u €10,-.
Meer informatie en reservering: www.dichtbijmattheus.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)