Vragen uitstel nieuwbouw Isala

De Raad van Bestuur van de Isala klinieken heeft na overleg met het bestuur van de Medische Staf besloten de nieuwbouw van de Isala klinieken tot het eind van dit jaar uit te stellen. Het ziekenhuis wil eerst beter inzicht krijgen in de toekomstverwachtingen en de financiële consequenties. De regelgeving gaat in de nabije toekomst veranderen waardoor ziekenhuizen hun bouwkosten moeten doorberekenen in de prijs van hun dienstverlening. Bovendien leren ervaringen van andere ziekenhuizen die met nieuwbouw bezig zijn dat de bouwkosten aanmerkelijk hoger zijn dat tot voor kort werd aangenomen. De Isala klinieken hebben de afgelopen periode weliswaar een positief resultaat geboekt, maar de lasten van de nieuwbouw zijn dusdanig hoog dat ze op dit moment niet kunnen worden gedekt vanuit de exploitatie.

De politiek in Zwolle reageert onthutst op het uitstel van de nieuwbouw van de Isala-klinieken.

Onder meer de PvdA en de VVD willen zo snel mogelijk opheldering over de oorzaken van de vertraging. De fracties vrezen grote gevolgen voor de zorg en voor het gebruik van de bestaande onderkomens van de Zwolse ziekenhuizen. Volgens het ziekenhuisbestuur drukken de investeringen nu te zwaar op de exploitatie. De politieke partijen vinden dat vreemd. Het bestuur gaat het uitstel van de bouw gebruiken om de financiën te onderzoeken. De totale nieuwbouwkosten bedragen 300 miljoen euro.

Bron: RTV Oost

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Vragen uitstel nieuwbouw Isala”

  1. Je gaat er van uit dat door de jaren heen, want de plannen zijn natuurlijk niet van gisteren, hierover is nagedacht.
    We blijven dus “nog even” op onze oude locaties. :'(

  2. Weet u, mevrouw Sint (voorzitter ziekenhuisbestuur) wat tegenwoordig ook allemachtig drukt op het totale ziekenhuis-budget dat zijn de salarissen van die bovenlaag van managers gespeend van iedere medische kennis, voor dergelijke lui kan die bouw niet genoeg uitgesteld worden want dan is er zogenaamd nog werk aan de winkel. Ik heb nog de tijd meegemaakt dat de geneesheer-directeur als bouwheer aanschoof aan de vergadertafel, midden jaren tachtig, tijdelijk vrijgemaakt voor de bouw van een (groot) ziekenhuis. De tendens voor de toekomst werd ook zichtbaar, want de feitelijke macht lag bij de organisatiedeskundige van Twijnstra en Gudde die namens de overheid de kosten bewaakte.

  3. @walter volentelling:

    ik snap je punt niet. (alle managers maar ontslaan of zo??de Gyneacoloog aan de tekentafel??)

    Volgens mij getuigt het juist van moed om even een pas op de plaats te maken.
    De meeste managers zouden het lef niet meer hebben in dit stadium. Toestanden zoals in Emmeloord of Lelystad willen we hier toch ook niet?
    Hierdoor blijkt wel dat de voorganger van Sint er financieel een potje van heeft gemaakt.

  4. Erg verstandig van de directie. Wat heeft de burger er aan dat 300 miljoen euro in de zakken van architecten en aannemers verdwijnen.
    Blijf zitten waar je zit, breidt het bestaande uit en steek het geld in medische apparatuur, meer budget voor de nieuwste medicijnen, meer personeel, ed.
    Dames en Heren managers laat U door de combine van adviesburo’s, projectontwikkelaars,architecten en aannemers niet wijsmaken dat nieuwbouw goedkoper is dan verbouw en uitbreiding. Wees creatiever en laat bv. aannemers uit andere EU landen een offerte uitbrengen. Scheelt waarschijnlijk miljoenen. En we weten toch ook dat nieuwbouw veel problemen geeft. Bovendien betekent nieuwbouw ook altijd minder ruimte voor veel meer kosten. Het nieuwe Deltion gebouw bewijst dit. Elke afdeling heeft in de nieuwbouw aanzienlijk minder ruimte. De oplossing van dit probleem is dat leerlingen veel meer op stage moeten. Denk aan de ABN toren waar bij windkracht 10 al de bovenste verdiepingen ontruimt moesten worden.
    Investering in nieuwbouw is veel te duur tegen een veel te lage kwaliteit.

Reacties zijn gesloten.