Herdenkingsplechtigheid monument Meppelerstraatweg

Leerlingen van basisschool Het Turfschip uit Zwolle verzorgden op vrijdag 30 maart 2007 een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Wethouder Emmy Witbraad was aanwezig namens de gemeente Zwolle.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Sommige scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Anderen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument.


Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel, die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Het monument is in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

De school herdenkt elk jaar op 31 maart de slachtoffers. Dit jaar op 30 maart. Kort voor tien uur werd er verzameld bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Vanaf tien uur volgen het welkomstwoord door schoolleiding, het spelen van ‘the Last Post’, 1 minuut stilte, het Wilhelmus, en bloemen leggen door wijkwethouder Witbraad namens de gemeente Zwolle, nabestaanden en leerlingen.

Na afloop van de plechtigheid vindt er een bijeenkomst plaats in ‘Het Turfschip’ aan de Turfmarkt.

De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april volgen plechtigheden in het Ter Pelkwijkpark en de Pilotenlaan, terwijl op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt. De dag daarop staat in het teken van Bevrijdingsdag.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer