Bedrijven maken Zwolle gezonder

Zwolle – Zeven bedrijven uit Zwolle verbinden zich vrijdag 15 april op symbolische wijze aan Zwolle Gezonde Stad.

checkteen.jpg

Zwolle Gezonde Stad wil de gezondheid bevorderen van de inwoners van Zwolle waarbij vooral ingezet wordt op 0-19 jarigen in de wijken Diezerpoort en Holtenbroek. De kracht van het programma is dat publieke en private organisaties samenwerken om gezond gewicht te bevorderen bij de jeugd. Tijdens een speciale themabijeenkomst bekrachtigen FC Zwolle, Rabobank, Zilveren Kruis Achmea, deltaWonen, Albert Heijn, Abbott en Novon de samenwerking met Zwolle Gezonde Stad. Hiermee wordt een belangrijke vervolgstap gezet in de aanpak van overgewicht in Zwolle.

Aanpak overgewicht

Overgewicht onder alle leeftijdsgroepen neemt nog steeds toe. De stijging in overgewicht en obesitas in de afgelopen dertig jaar was het sterkst bij kinderen en jongeren. In Zwolle komen overgewicht en obesitas het meest voor bij kinderen die wonen in de wijken Holtenbroek en Diezerpoort. Zo heeft in de wijk Holtenbroek één op de vijf kinderen last van overgewicht. In Diezerpoort is dat maarliefst één op de vier. De gemeente, een groot aantal maatschappelijke organisaties en dus ook het bedrijfsleven hebben de toename van overgewicht inmiddels als probleem onderkend. Via het gezin, de school, de wijk en via de zorg werken publieke en private organisaties samen op drie sporen: gezonde leefstijl, gezonde omgeving, gezonde zorg. Met gerichte activiteiten willen de partijen van Zwolle Gezonde Stad binnen deze drie sporen gezond gewicht bevorderen bij de jeugd.

JOGG

In het programma Zwolle Gezonde Stad staat de JOGG-aanpak centraal. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Het is een landelijke aanpak waarbij iedereen in stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Zwolle is in februari 2010 de eerste JOGG-stad van Nederland geworden, Paul Rosenmöller is de ambassadeur van JOGG.

Themabijeenkomst

Bij de themabijeenkomst zijn aanwezig de vijf wethouders van de gemeente Zwolle, afgevaardigden van de publieke partners die betrokken zijn bij Zwolle Gezonde Stad en de zeven bedrijven die gaan samenwerken met Zwolle Gezonde Stad. De themabijeenkomst markeert de start van de samenwerking met het Zwolse bedrijfsleven. Bovendien laten de betrokken publieke partners zien wat er tot nu toe in Zwolle wordt gedaan om de stad gezonder te maken, bijvoorbeeld lessen over voeding en bewegen zoals het programma IK Lekker Fit!?, gezonde lunches op scholen,  supermarktrondleidingen en de inzet van een gezondheidsmakelaar in de wijk.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Verzoekje: Willen de sportscholen zichzelf even flink wat goedkoper maken??? En dan niet voor een half jaartje, maar voor de gehele duur? 500 Euro per jaar vind ik nogal wat!

 2. Hartstikke mooi initiatief, leuk die smaaklessen en gezonde lunches op school. Maar hoe gaan we het hele gezin erbij betrekken?
  het ene project richt zich op jonge kinderen zelf, de ander weer op een ouder.
  Overgewicht onder kinderen bestrijd je alleen als je met het hele gezin aan de slag gaat. Alleen zo motiveer je het kind. Bewustwording en vergroten van zelfvertrouwen. Uiteraard op een vrolijke, uitdagende manier die bij het gezin aansluit.
  Bij de gezinnen in mijn praktijk werkt het!
  Als de supermarkten nu ook zorgen dat er duidelijker is voor de consument wat er echt gezond is en al die misleidende claims vermijdt; ben ik helemaal blij 🙂

  Vrolijke groet, Cornelie Vogtlander
  Obesitas Coach bij High5-Zwolle
  voor gezinnen met voedings- en gewichtsvragen

Reageer