Project ‘De groene oase’ winnaar ‘Nacht van de Architectuur’

De meningen van de vakjury lagen dit jaar ver uit elkaar maar uiteindelijk is het project  ‘De Groene oase’ toch de grote winnaar geworden van ‘De Nacht van de Architectuur’ in Zwolle. Het project van  Feekes & Colijn architecten wist zowel de prijs van de vakjury als de publieksjury binnen te halen. Hiermee mag ‘De Groene Oase’ in Stadshagen zich het mooiste project in Zwolle noemen. 


De trotse winnaar met de prijs op de voorgrond

De voorzitter van de vakjury Hans Mulder was duidelijk: ‘De Groene Oase is een project van een grote intrinsieke schoonheid. Architectuur die verder kijkt en reikt. Een project dat als een oase ligt temidden van een bakstenen en betonnen woesternij het beeld van Zwolse stadsuitbreiding tot voor kort domineerde’.  ( Stadshagen )

 
Met Lois Lane

Kosten nog moeite werden gespaard vrijdagavond in de Broerenkerk tijdens De Nacht van de Architectuur. Met twee volle tribunes, een diner vooraf, een prachtige lichtshow en met een optreden van Lois Lane werd deze avond stijlvol aangekleed.


Veel show deze avond


De goudvissen in de te kleine kommetjes op de tafels werden door de meeste gasten niet erg gewaardeerd

Klik hier om de videoregistratie van De Stentor te zien

 

De Groene Oase dubbel in de prijzen tijdens de Nacht van de Architectuur 

Op vrijdagavond 30 maart heeft de Nacht van de Architectuur zijn tweede editie in Zwolle beleefd. Tijdens dit evenement is de Architectuurprijs Zwolle uitgereikt aan de architect die in de ogen van een vakjury en publieksjury de beste bijdrage leverde aan het ruimtelijk ontwerp van Zwolle. In aanmerking voor de Architectuurprijs Zwolle 2007 kwamen plannen in de categorieën woningbouw, utiliteitsbouw en een vrije categorie, zoals invulling van openbare ruimten. De objecten uit deze categorieën dienden tussen 1 juli 2005 en 1 juli 2006 gerealiseerd te zijn. In totaal werden er 33 objecten ingediend.

Vakjury

De kritische vakjury van de Architectuurprijs 2007 bestond uit voorzitter Hans Mulder, Marte Röling, Jeanne Dekkers, Indira van ’t Klooster, Haiko Meijer en Eerde Schippers.

Hans Mulder is een publicist, beeldend kunstenaar en oud-hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift BOUW. Daarvoor was hij uitgever van ARCHIS en hij schrijft voor boeken en tijdschriften kritische essays en interviews, vooral over architectuur en architecten. Marte Röling is een beeldend kunstenaar uit Uithuizen. Ze heeft bij een groot aantal architecten gewerkt. Indira van ’t Klooster is een architectuurhistoricus uit Hilversum. Zij publiceert veel artikelen in diverse architectuurtijdschriften en is projectleider bij Architectuur Lokaal. Haiko Meijer is de oprichter en architect bij het bureau ONIX in Groningen. Hun architectuur wijkt af van de platgetreden paden. Jeanne Dekker leidt het bureau Jeanne Dekkers Architectuur dat de essentie achter de alledaagsheid van de omgeving wil ontdekken. Zij is onder andere geïnteresseerd in poëzie en ingenieurschap. Eerde Schippers is architect partner bij Inbo in Drachten. Hij ontving de BNA prijs Gebouw van het jaar 2006 Regio Noord voor zijn ontwerp van het Museum Belvédère.

Vakprijs

Op 21 februari 2007 is de vakjury bijeen geweest om zich te beraden. De jury was op zoek naar projecten die een icoon zijn voor de diverse architectuuropvattingen en –stromingen die nu leven en manifest zijn in Zwolle. Het ochtendprogramma van deze dag bestond uit het beoordelen van de 33 ingezonden formulieren, plantoelichtingen en bijbehorend fotomateriaal. Op basis hiervan werd een selectie gemaakt van meerdere projecten die ’s middags bezocht werden. Hieruit koos de jury unaniem voor vijf genomineerden, te weten:

·          Zorgwoningen, Pieter van Bleyswijkstraat door Sitec Architecten

·          Historisch Centrum Overijssel door 19 Het Atelier

·          Muziekwijk door Made Architecten

·          Groene Oase door Feekes & Colijn

·          Woonhuis op de Vrouwenlaan door Theo Verburg Architecten

De juryleden hebben ’s avonds nog heftig gediscussieerd over de uiteindelijke winnaar. Een meerderheid van stemmen gaf uiteindelijk de doorslag waardoor de Groene Oase van Feekes & Colijn met de vakprijs naar huis kon. Deze bestaat uit een kunstwerk van de Zwolse kunstenaar Els Mondt. Daarnaast wordt op het gebouw een plaquette aangebracht. De reden dat dit project heeft gewonnen is dat de jury heeft gezocht naar een aanzet tot denken over architectuur dat een voorbeeld kan zijn voor nieuwe ontwikkelingen. De jury gunt de prijs aan dit project dat een minder uitbundige, maar wel grote intrinsieke schoonheid heeft. Een voorbeeld hoe woningbouw zich zou kunnen ontwikkelen. Een project dat door zijn ligging een icoon is. Een project dat als een oase ligt temidden van een bakstenen en betonnen woestenij die het beeld van de Zwolse stadsuitbreiding tot voor kort domineerde. Daarom heeft de Groene Oase de prijs meer dan verdiend.

Publieksprijs

Lezers van het regionale dagblad de Stentor hebben uit de inzendingen de winnaar van de publieksprijs gekozen. Uit alle inzendingen konden de lezers panden nomineren. Acht projecten werden genomineerd, te weten:

1.       De Groene Oase door Feekes & Colijn

2.       ABN AMRO toren door PPKS Chicago architecten

3.       Kerk en appartementen in Stadshagen door Alberts & Van Huut

4.       Kantoorgebouw WEZO door Anomalie Architecten

5.       Historisch Centrum Overijssel door 19 Het Atelier

6.       Vrijstaande woning Nemelerbergweg door 19 Het Atelier

7.       Winkelcentrum Holtenbroek door VVKH Architecten

8.       Woningen Muziekwijk door Made Architecten

 

Op zaterdag 24 maart is een publieksjury van 40 stemmers op pad gegaan om deze genomineerden te beoordelen. Hier werd ook de Groene Oase gekozen als uiteindelijke winnaar. 

Stichting Architectuurprijs Zwolle

De Nacht van de Architectuur wordt georganiseerd door de Stichting Architectuurprijs Zwolle. Doelstelling van deze stichting, die eind 2004 is opgericht, is een breed publiek te betrekken bij architectuur in de stad Zwolle. Een concrete activiteit om dit te bewerkstelligen is het jaarlijks organiseren van de Nacht van de Architectuur.

De Nacht van de Architectuur werd dit jaar gehouden in de Broerenkerk in Zwolle. Om acht uur werd het programma onder leiding van architect, filmmaker, kunstenaar en auteur Jord den Hollander gestart met de uitreiking van de publiekprijs. Er werden diverse korte filmpjes van de genomineerden getoond en bezoekers konden op speelse wijze met spelkaarten aangeven welk gebouw zij het beste vonden. Na de pauze zorgde Loïs Lane voor een spetterend vervolg van het programma. De uiteindelijke prijswinnaar van de vakjury werd om 23.00 uur bekend gemaakt.

 

Zowel de vakjury als de publieksjury waren het dit jaar met elkaar eens. Beiden vonden de 44 woningen in de Groene Oase van het architectenbureau Feekes & Colijn de grote winnaar van dit jaar.  

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Nou, dat valt me tegen: geen foto’s van schrobbende meisjes? 😀
  Ik kwam in de stad om te shoppen en zag ineens wat meiden met een afwasborstel over de grond schrobben (letters die op de stenen gemaakt waren met verf (de pot stond er een eindje verderop naast) “de nacht van…”). Ze waren nog al hard aan het poetsen, want die verf krijg je er op die manier natuurlijk niet zo makkelijk vanaf.
  Ik denken… wat kan dat nou toch zijn. Nu weet ik in elk geval dat het de nacht van de architectuur was.
  ____________________

  Schobbende meisjes, nee dat hebben we niet, we waren deze ochtend alweer elders op pad 😉 maar dat later.

  En zo zien je maar meer Marrianne, lees je Weblog Zwolle dan blijf je altijd op de hoogte van wat zich hier in Zwolle afspeelt.  Maak melding

 2. Leuk filmpje, jammer dat er niet bij werd gezegd dat de inrichting gemaakt was door de 3e jaars interieurarchitectuur studenten van de kunstacademie CABK ArtEZ . Bij Deze 😀


  Maak melding

 3. Alles zag er echt specta uit bij nacht! Echt jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar ik denk: een geslaagd project! Misschien volgend jaar weer? Dan zit ik weer in de 3e…


  Maak melding

Reageer