Explosie vaagt voorgevel van winkel aan Melkmarkt weg

Zwolle – In het centrum van Zwolle, in een winkelpand aan de Melkmarkt 25, is dinsdagmorgen 26 april rond 10.20 uur een explosie geweest. Daarbij is de voorgevel van een winkelpand / anti-kraakpand weggeblazen en het dak van het pand ingestort. Er vielen twee gewonden. Het vermoeden is dat het zou gaan om een gasexplosie. Rond het middaguur brak er ook brand uit. Daaropvolgend werd de hele Melkmarkt ontruimd.

exposie_3.jpg
Foto Twitter: L. Tanate

Diverse aanpandende gebouwen en winkels in de omgeving van de Melkmarkt, hebben aanzienlijke schade opgelopen. Er zijn veel ruiten gesneuveld. Het pand staat op instorten en kan als verloren worden beschouwd. Een naastgelegen pand zou ook op instorten staan. De straat ligt bezaaid met puin en de politie heeft de gehele Melkmarkt afgezet. De benedenverdieping van het pand stond leeg, de bovenverdieping werd wel bewoond. Er zijn tot nu toe twee gewonden, waarvan één ernstig gewond, naar het ziekenhuis afgevoerd. Een 26-jarige Zwollenaar, die van het pand gebruik maakte, is met brandwonden overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen. Een 16-jarig meisje uit Nijverdal werd op haar fiets geraakt door rondvliegend glas. Er is een grootschalige inzet (Grip 2) van de diverse hulpdiensten. Daarbij werd een politiehelicopter ingezet. De brandweer, die in verband met een oefening op het stadhuis snel bij het incident was, is later het pand gaan stutten om vervolgens in het pand te gaan zoeken naar mogelijke slachtoffers.  Er is asbest vrijgekomen. Bewoners en ondernemers aan de Melkmarkt, Voorstraat en Nieuwstraat moesten ramen en deuren dicht doen. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie IJsselland in Zwolle. Publieks-telefoonnummer van de gemeente Zwolle is (038) 498 33 66. 

me07.jpg 

explosie_10.jpg
Foto Twitter: kolonelx

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_06.jpg

 

 me06.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_07.jpg

explosie_7.jpg
Dit was het pand aan de Melkmarkt…

me08.jpg
Tegen het middaguur brak er brand uit

explosie_4.jpg
Foto Twitter: cameramartijn

explosie_6.jpg
Foto Twitter: R. Klappe

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_01.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_02.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_03.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_04.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_05.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_08.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_09.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_10.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_11.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_12.jpg

26-04-2011_ontploffing_antikraakpand_melkmarkt_13.jpg 

me03.jpg 

me09.jpg

Artikel delen:
Reacties 86
 1. volgens mij is (was) dat het zitgedeelte bij Kosk, sahara zat op de hoek toch en is al een tijdje in het bezit van een andere naam


  ⚠️ Meld

 2. in melkmarkt 16 zit toch La Ropa? dat is aan de overkant. of is daar ook de ernstig gewonde gevallen?

  ===========

  Eens! Reporter ter plekke meldde nummer 16. Moet waarschijnlijk 25 zijn.


  ⚠️ Meld

 3. Wat is dat nu voor een opmerking.
  Ten eerste afgelopen zondag nog uitstekend gegeten en ten tweede de explosie was niet in dit restaurant.


  ⚠️ Meld

 4. ik was 25 meter bij de explosie vandaan. was gewoon rustig op me fietsje en klapte in 1x de hele voorkant eruit met een harde klap. er was echt paniek en chaos maar de brandweer was gelukkig wel terplaatse vanwege een oefening op het gemeentehuis!!


  ⚠️ Meld

 5. @ Stijn Gaasbeek. Dit was geen kraakpand, maar dit pand werd beheerd door anti-kraak bureau Ad-Hoc, gevestigd aan de Ossenmarkt. Effectief leegstandsbeheer. Ik ben benieuwd naar hun verklaring.


  ⚠️ Meld

 6. Is dat van dat asbest al bevestigd en moeten we daar als bewoners van Zwolle dan nu ook naar handelen? Zoals ramen en deuren, enz?


  ⚠️ Meld

 7. Arme lui van Kösk, zo’n sympathiek restaurantje en dan ontploft je buurman…

  En dan krijg je hier van die idiote reacties als van Hes; doe dat soort dingen alsjeblieft in je eigen huis, dan hoeven anderen de rommel niet te zien!

  Net als D. heb ik daar in het verleden lekker gegeten, zij verdienen reacties als Hes niet.


  ⚠️ Meld

 8. Gewond

  Volgens een woordvoerder zijn twee mensen gewond geraakt. Een van hen is de 26-jarige eigenaar van een naai-atelier dat zich onderin het verder leegstaande pand bevond. De man is met brandwonden overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Groningen.

  De andere gewonde is een 16-jarig meisje dat op het moment van de explosie langs het gebouw fietste. Ook zij is naar een ziekenhuis gebracht. De verwondingen lijken mee te vallen.

  Hulpdiensten zijn dinsdagochtend massaal uitgerukt. De straat ligt vol met puin en ook van omringende panden zijn er ramen gesprongen.

  nu.nl


  ⚠️ Meld

 9. Wel een beetje raar dat het uitgerekend midden op de melkmarkt gebeurd. Gelukkig is mijn winkel ( onbeschofte spamlink verwijderd, red. ) niet in een winkelpand maar op de digitale snelweg.


  ⚠️ Meld

 10. Bericht door Eva, op 26 april 2011 om 12:47
  Is dat van dat asbest al bevestigd en moeten we daar als bewoners van Zwolle dan nu ook naar handelen? Zoals ramen en deuren, enz?

  Dat vroeg ik me ook al af. Er is in ieder geval niks omgeroepen en er is ook nergens aangebeld. Gek genoeg kwam ik er net achter dat ik nu ook achter een lintje woon. Nog even aan politie gevraagd hoe het zat. Is wel omwille van Asbest gevaar, maar die afzettingen zijn vrij arbitrair (beetje praktisch neergezet). Je kan namelijk de Nieuwstraat niet meer in (tot A&C computers), maar de Steenstraat is nog open tot ’t Kroegje. Eerder op de dag kon je tot het Binnenhof komen.


  ⚠️ Meld

 11. En dan krijg je hier van die idiote reacties als van Hes; doe dat soort dingen alsjeblieft in je eigen huis, dan hoeven anderen de rommel niet te zien!

  Dat komt door de hele verhuftering van de huidige maatschappij, als mensen van buiten Nederland iets meemaken vinden sommige types dit minder erg. Dit alles wordt nog eens aangewakkerd door een bepaalde politieke groepering waar veel mensen achteraan lopen.


  ⚠️ Meld

 12. Asbest? Vanmiddag toch maar even via een omweg naar huis en niet door de stad. Als ik die omstanders op de foto zie, zou ik daar ook maar niet blijven staan.


  ⚠️ Meld

 13. Ik had mn meissie maar ff binnen gehouden (en alles potdicht) tot enig duidelijke berichtgeving…
  Maar ik begrijp, dat we ver genoeg wonen… dus dan gaan we zo maar ff een eindje fietsen…


  ⚠️ Meld

 14. Gemeente Zwolle meldt:

  Inmiddels is bekend dat er weinig asbest is vrijgekomen. Het asbest is in grote brokken vrijgekomen en kan niet ingeademd worden. Bewoners zijn daarom niet direct blootgetseld aan het asbest.

  Ramen en deuren kunnen weer open. De binnenstad is zoals gewoonlijk toegankelijk voor publiek, bewoners en ondernemers.
  Het asbest wordt vandaag opgeruimd, waarna De Melkmarkt weer open gaat.  ⚠️ Meld

 15. Heftig inderdaad!

  Maar volgens mij hadden er nog veel meer slachtoffers te betreuren kunnen zijn. Dus hopelijk wordt het niet erger dan dit!

  Succes voor iedereen die hier mee te maken heeft. En voor de ramptoeristen: ga naar huis! Laat de mensen hun werk doen, geef ze de ruimte en kijk op internet naar foto’s en dergelijke!


  ⚠️ Meld

 16. Ook al zou de asbest anders zijn vrijgekomen, van een paar stukje asbest ga je niet dood. Asbest wordt pas gevaarlijk als je er veelvuldig mee werkt. Zoals asbestverwijderaars, die moeten een ruimtepak aan.


  ⚠️ Meld

 17. Pff, ik hoop dat alles goed gaat met de slachtoffers. Zowel de gewonden als de gedupeerden.

  Ik zag vanmorgen toen ik met mijn meisje uit het zwembad kwam de heli al hangen. Dacht aan een overval of iets dergelijks. Van de fysio hoorde ik over de explosie. Zo maf. Gisteren daar nog de fiets staan (iets meer richting Harmonie) en nu weg……

  Wilde eigenlijk zo nog even de stad in gaan voor zomerkleding voor mijn meisje, maar denk dat ik even oversla.


  ⚠️ Meld

 18. @Plantje: Met de ramptoeristen valt het wel mee hoor. Bovendien is er meer dan voldoende ruimte voor de hulpdiensten om hun werk te doen door de zeer ruime afzetting. De meeste mensen zijn/waren gewoon voor winkel+terras in het centrum. Logisch dat die ook even een kijkje nemen. Niemand loopt in ieder geval in de weg. Politie en stadswachten zijn ook vrij relaxt.


  ⚠️ Meld

 19. Wat jammer Peter om inderdaad over de rug van ellende reclame te maken voor je website.
  Kan iemand deze spamlink even weghalen ik vind dit erg ongepast.

  Sterkte voor de 2 slachtoffers, je zou er verdorie maar fietsen toevallig of langs lopen.
  :'(
  Gelukkig is dit niet gebeurd op de marktdagen want dan was de chaos & ellende niet te overzien geweest.

  De gasexplosie komt dit nu door slecht onderhoud?
  Monumentenpand of niet.

  🙁


  ⚠️ Meld

 20. Bericht door ZwolschKwartier, op 26 april 2011 om 14:57
  @Plantje: Met de ramptoeristen valt het wel mee hoor. Bovendien is er meer dan voldoende ruimte voor de hulpdiensten om hun werk te doen door de zeer ruime afzetting. De meeste mensen zijn/waren gewoon voor winkel+terras in het centrum. Logisch dat die ook even een kijkje nemen. Niemand loopt in ieder geval in de weg. Politie en stadswachten zijn ook vrij relaxt.

  Ok…my bad…het valt dus wel mee.


  ⚠️ Meld

 21. Bericht door Japser, op 26 april 2011 om 14:41
  Ook al zou de asbest anders zijn vrijgekomen, van een paar stukje asbest ga je niet dood.

  Bron: wikipedia
  “Voor het blootstellingsniveau van asbest, waaronder er geen verhoogd risico op kanker of mesothelioom zou voorkomen, is er geen veilige grens. Eén ingeademde vezel kán dus al gezondheidsschade veroorzaken, zij het dat dit een te verwaarlozen risico is.”

  Hier heeft men het over 1 vezeltje, maar als je bij een gebouw gaat staan wat in de brand staat zou ik de gok niet nemen. Je merkt het echter pas over 30 jaar maar de meeste mensen willen toch graag oud worden.


  ⚠️ Meld

 22. Bericht door Japser, op 26 april 2011 om 14:41
  Ook al zou de asbest anders zijn vrijgekomen, van een paar stukje asbest ga je niet dood. Asbest wordt pas gevaarlijk als je er veelvuldig mee werkt. Zoals asbestverwijderaars, die moeten een ruimtepak aan.

  Moet je eens aan mij vader vertellen Japser; die heeft als gevolg van een enkel asbestvezeltje nog maar heel kort te leven!


  ⚠️ Meld

 23. Voor vragen en klachten omtrent gezondheid kan vanaf morgen contact worden opgenomen met de GGD IJsselland. Dit kan via telefoonnummer: 0900- 27 77 77 7.


  ⚠️ Meld

 24. Ik werk er in de buurt. Dat ramen en deuren dichthouden was wel ‘ergens’ aangekomen, maar bij het doormailen vh bericht werd de helft vh personeel vergeten…


  ⚠️ Meld

 25. word echt ziek van mensen zoals jij,hoop dat jij in je bed ligt ten tijde van een explosie walgelijk wat je schrijft.maar goed jouw zal het nooit overkomen kakkert  ⚠️ Meld

 26. Lijkt me niet gansje69. Ben het wel met l.a. eens dat sommigen in hun reactie geen blijk geven van enig invoelingsvermogen met de slachtoffers. Ik vraag me ook af of het slachtoffer dat nu met zware brandwonden in Groningen ligt, blij is met al die (sensatie)foto’s van hem.


  ⚠️ Meld

 27. De sloop van het pand in Zwolle waar zich dinsdagochtend een gasexplosie voordeed, is begonnen. De bewoners van de ontruimde woningen tegenover het pand kunnen na herstelwerkzaamheden hun huis weer in.


  ⚠️ Meld

 28. idd japser, schreeuw niet zo maar van alles. Je begrijpt misschien nu wel dat die zinloze opmerkingen van je ook mensen diep kunnen kwetsen.


  ⚠️ Meld

 29. Excuses? Omdat er hier toevallig 1 iemand post die iemand kent die helaas tot de verwaarloosbare groep hoort? Ben je wel lekker? Ik blijf bij mijn punt, en de wetenschap staat aan mijn kant. De kans is gewoon ontiegenlijk klein. Niet afwezig, dat niet, en het is heel kut voor mensen die wel onder die verwaarloosbare groep horen. Maar ik ga niet bij alles rekening houden met de uitzonderingsgevallen.

  De kans dat er een vliegtuig neerstort op je huis is ook heel klein, mag ik dat ook niet meer zeggen omdat Pietje dat heeft meegemaakt?


  ⚠️ Meld

 30. Bericht door Japser, op 27 april 2011 om 11:58
  Excuses? Omdat er hier toevallig 1 iemand post die iemand kent die helaas tot de verwaarloosbare groep hoort? Ben je wel lekker? Ik blijf bij mijn punt, en de wetenschap staat aan mijn kant

  Wat een arrogantie, bah!>:(


  ⚠️ Meld

 31. Natascha, als jij overal, met elk klein detail rekening wil houden, ga je gang. Ik doe er niet aan mee. En dat heeft niks met arrogantie te maken, het is gewoon zo dat asbest een verwaarloosbare kans op ziektes heeft bij zeer kleine hoeveelheden. Als je met alles rekening gaat houden, kun je niks meer zeggen. Want er is altijd wel iemand die iets naars heeft meegemaakt mbt het onderwerp.

  Wees overigens blij dat ik niet openlijk ga twijfelen aan de opmerking van Appie.


  ⚠️ Meld

 32. Dat klopt, dat had gekund. Sterker nog, jij had jouw opmerking van 14:09 ook genuanceerder kunnen zeggen. Wat is je punt?

  De boodschap om 11:58 was hetzelfde gebleven: ik vind nog steeds dat mijn originele opmerking als een huis staat en ik ga niet mijn excuses maken. Ook al had ik er een laagje suker omheen gedaan.


  ⚠️ Meld

 33. Mijn punt, dat ik je opmerking ”heb de wetenschap aan mijn kant staan” arrogant vind…. is toch vrij duidelijk lijkt me.


  ⚠️ Meld

 34. Misschien komen we hier wat verder mee? Van wiki:

  Voor het blootstellingsniveau van asbest, waaronder er geen verhoogd risico op kanker of mesothelioom zou voorkomen, is er geen veilige grens. Eén ingeademde vezel kán dus al gezondheidsschade veroorzaken, zij het dat dit een te verwaarlozen risico is. Voor het krijgen van asbestose moet er minimaal 5 vezeljaar blootstelling aan asbest zijn geweest. Het relatieve risico op longkanker na blootstelling aan asbest is 3,5 [2].

  Jasper heeft (afgaande op bovenstaande tekst) gelijk met dat het verwaarloosbaar is als het gaat om één vezel.

  Aan de andere kant staat er dus ook dat één vezel dus al voldoende kán zijn.

  Net hoe je het benadert dus en wezen hebben beiden gelijk.


  ⚠️ Meld

 35. Zat gevoel Billy, maar ik ga me niet helemaal ongerust maken omdat er 1 persoon een probleem heeft. Druk maken doe ik me wel om dingen die een grote kans hebben. En dat zouden meer mensen moeten doen. En ja, dan kwets je wel eens een persoon uit een uitzonderingsgroep, maar diegene moet zelf ook beseffen dat dat geval niet de standaard is.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.