Eerste reizigerstrein over nieuwe spoorbrug Hanzelijn

Zwolle – Treinreizigers krijgen voortaan een spectaculair uitzicht over de IJsseldelta bij Hattem en Zwolle. De nieuwe spoorbrug van de Hanzelijn, die hoger ligt dan de oude, is sinds dinsdagmorgen 26 april in dienst. De brug is onderdeel van een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, die ProRail momenteel bouwt. Met de in gebruik name van de brug is de nieuwe Hanzelijn weer een stap dichterbij.

hanzelijn08.jpg

Filmpje

De eerste trein vertrok om 6.13 uur uit Amersfoort en reed rond zeven uur over de brug. Gadegeslagen door publiek en toegewuifd door spoorwerkers, die er de hele nacht aan gewerkt hadden, reed de trein station Zwolle binnen. Treinreizigers kunnen vanuit de trein nog een tijdje genieten van de oude brug. Deze wordt na Pinksteren gesloopt.

hanzelijn07.jpg

hanzelijn01.jpg

hanzelijn05.jpg

 

 hanzelijn02.jpg

hanzelijn03.jpg

hanzelijn09.jpg

hanzelijn10.jpg

hanzelijn06.jpg

Prorail bouwt op dit moment een nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Lelystad. In 2012 hebben reizigers een betere verbinding tussen de randstad en het noorden van het land. Dat biedt mogelijkheden voor onder andere bedrijven en forensen. Een nieuwe brug over de IJssel was nodig om meer treinverkeer in de toekomst via de Hanzelijn mogelijk te maken en het scheepvaartverkeer vrije doorgang te geven.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Rustig rustig, ik heb nog niet eens de gelegenheid gehad om mijn foto’s naar WZ te sturen! 😉 Even geduld, ze staan zo in de mail. 😉


  Maak melding

 2. Je kunt al fietsen over de brug hoor. 😉 Maar officieel mag het nog niet.. Toch heerlijk in het zonnetje gister op de racefiets erover heen gesjeest 8)


  Maak melding

 3. @bart1

  Bericht door Stefan Verkerk, op 26 april 2011 om 18:25
  Het fietspad is vanaf begin juni open voor fietsers/voetgangers.  Maak melding

Reageer