Toestand slachtoffer explosie Melkmarkt stabiel

Zwolle – De toestand van het 26-jarige slachtoffer die dinsdagmorgen ernstig gewond raakte door de explosie in Zwolle is stabiel. De Zwollenaar ligt met zware brandwonden in het Brandwondencentrum Groningen. Gisteren werd hij vanwege de pijn buiten bewustzijn gehouden. De man is de eigenaar van een atelier op de eerste verdieping van het pand aan de Melkmarkt. Het andere slachtoffer, een meisje van 16 uit Nijverdal, is geopereerd. Ze heeft nu een stuk metaal en een schroef in haar been, schrijft ze op Twitter.

explosie_2-1.jpg

De gemeente Zwolle is begonnen met de sloop van het pand waar gisterochtend een explosie plaatsvond. Het pand staat op instorten, omdat de hele voorpui door de klap werd weggeslagen. Volgens de gemeente gaat de sloop ongeveer twee dagen duren. In die periode is een klein gebied rondom het pand afgesloten. Door de explosie en de brand die daarop volgde is er asbest vrijgekomen. Dat is volgens de gemeente ongevaarlijk. Het zijn grote brokken asbest, die niet kunnen worden ingeademd. Met het opruimen van het asbest is woensdag begonnen. Mannen met witte pakken en met gasmaskers op hun gezicht verwijderen de asbest van bovenaf het pand. Bij omliggende panden waren veel ramen gesprongen door de harde klap. Panden buiten het afgezette gebied zijn gecontroleerd op schade; er is geen sprake van een onveilige situatie. Het sloopbedrijf heeft grote glaspunten uit omliggende panden verwijderd. Alle beschadigde panden zijn in opdracht van de gemeente dichtgemaakt. De exacte oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Na woensdag kan voor informatie het centrale telefoonnummer van de gemeente Zwolle gebeld worden: 14038.

explosie_3-1.jpg

27-04-2011_herstel_en_afbraak_melkmarkt_16_begonnen_02.jpg

explosie_1-1.jpg

De eigenaren van de panden in het afgezette gebied, kunnen nog niet het pand in zolang de sloop bezig is (asbest en instortingsgevaar). Deze panden worden door de gemeente gecontroleerd op schade en een onveilige situatie.

Het sloopbedrijf heeft grote glaspunten uit panden verwijderd. Samen met de gemeente zijn de panden buiten het afgezette gebied gecheckt op dusdanige schade waardoor er sprake zou kunnen zijn van een onveilige situatie. Dat is niet het geval; bij enige twijfel wordt er geen risico genomen en zou het pand zijn afgesloten.
Als de eigenaar toch twijfels heeft kan een aannemer ingeschakeld worden.

27-04-2011_herstel_en_afbraak_melkmarkt_16_begonnen_03.jpg

 27-04-2011_herstel_en_afbraak_melkmarkt_16_begonnen_05.jpg

27-04-2011_herstel_en_afbraak_melkmarkt_16_begonnen_06.jpg

27-04-2011_herstel_en_afbraak_melkmarkt_16_begonnen_07.jpg

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Als ik haar Twitter goed begrijp heeft het 16-jarige meisje door de explosie een stuk metaal en een schroef in haar been gekregen. Ik vermoed dat deze er bij de operatie juist uit zijn gehaald.


  Maak melding

 2. Ik begreep het ook zo als @foska.

  Wel irritant dat ze, terwijl ze via twitter steun en troost zoekt bij haar vriendinnen, er dit soort vragen tussendoor komen:

  @MijnZnl (van MijnZ.nl):
  Met wie was je op de Melkmarkt? En zijn er def 2 gewonden? Kun je miss een twitpic maken vh ziekenhuis ter bevestiging?

  @Janske1 (Janske Mollen – De Stentor)
  Hoi Nathalie, kunnen we even contact hebben? Als je me volgt, wisselen we gegevens uit! Kkun je me even volgen? Ik wil graag wat vragen over vanmorgen!

  @AnneTonen (Anne Tonen – Student Journalistiek, Bureauredacteur & verslaggever voor MijnZ.nl (Stentor Zwolle))
  Hoi, ik ben journalist en ik zou je graag wat vragen willen stellen. Laat me weten of ’t mogelijk is om met elkaar te bellen.

  @suzannedocter (suzanne docter – AD)
  Hee, ik ben van het AD. Zag je tweets, mag ik jou of je ouders even bellen voor verhaal over exlposie en kun je nummer dm’en

  @arjentencate (Arjen ten Cate)
  Ik werk voor de Telegraaf. Zou ik je mogen interviewen over de explosie? atcate@telegraaf.nl In ieder geval: Sterkte!

  giel3fm (giel3fm)
  Hee Nathalie, hoe gaat het met je? Zou ik je zo even mogen bellen? Zou je je nummer kunnen sturen naar redactiegiel@vara.nl

  liesbethoelen (Liesbeth Oelen)
  hoi nathalie, ik ben telegraafjournaliste en wil graag ff kort bij je langs komen. Kan dat? groetjes liesbeth oelen

  Het zal wel journalistiek zijn, maar ik kan het woord ‘aasgieren’ maar niet verdringen. Zo’n meisje heeft daar niks aan. Ze heeft wel genoeg aan zichzelf.  Maak melding

 3. Dat lijkt me ook Bernard.Misschien vergissen we ons en vinden jongeren dit heel gewoon. Ik vind het ook nogal stuitend dat er overal (ook hier) foto’s van het gewonde slachtoffer worden gepubliceerd. Als ik in zijn schoenen stond zou ik dat naar vinden, en ook als familielid of vriend zou ik geschokt zijn om hem in die toestand op internet te zien. Maar kennelijk is dat normale journalistiek tegenwoordig.


  Maak melding

 4. Citaten van Bernard doen me denken aan dat jongetje van dat vliegtuigongeluk in Tripoli en de brutaliteit bij de Telegraaf. Bij de Stentor hebben ze dus ook van die ratten >:(


  Maak melding

 5. Die giel beelen is ook geen knip voor de neus waard, een erg sterk tripolie gehalte. waarom willen wij deze flut dj zo graag met dat glazen huis naar zwolle halen?


  Maak melding

 6. het slachtoffer deelt deze info zelf met de rest van de wereld, en een 16-jarig meisje weet heus wel dat de rest van de wereld met haar mee kan lezen via deze manier.

  Daarnaast gaat de vergelijking met Tripoli helemaal niet op in dit geval. Immers, bij het interview door de Telegraaf wist het slachtoffertje nog helemaal niets van de ramp, waar zijn ouders waren en dat het een interview betrof (daar was hij gewoonweg veel te jong voor). Deze journalisten die het 16-jarige meisje benaderen via Twitter, doen dat op een heel vriendelijke en fatsoenlijke manier. Immers, ze vragen haar of ze haar enkele vragen mogen stellen. Het is aan haar om daar via Twitter al dan niet op te reageren.

  Anyway, het meisje heeft zelf haar toestand via Twitter wereldkundig gemaakt waardoor ze ook haar identiteit prijsgeeft en mensen dus weten hoe ze bereikbaar is. Privacy, daar kies je zelf voor, ook dit meisje.


  Maak melding

 7. Ben het totaal eens met koffie.
  Ze kiest er op deze manier zelf voor.
  Als je niet lastig gevallen wilt worden, zorg je zelf dat je “twitterstil” bent


  Maak melding

 8. Ze had idd metaal en een schroef in haar been, zoals ik het begreep was het metaal er meteen alweer uit, de schroef is er operatief uitgehaald.
  Wat betreft twitter: heeft ze zelf de keuze om te reageren op journalisten en dj’s ed.
  Verder wil ik haar en het 26 jarige slachtoffer heel veel sterkte wensen


  Maak melding

 9. De oorzaak is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de explosie het gevolg van een gaslek. Dit wordt nog onderzocht door de technische recherche. Mogelijk dat de oorzaak niet te achterhalen is. Na de sloop is onderzoek naar de oorzaak moeilijker.

  Markt en Koninginnendag/nacht

  De vrijdagmarkt wordt in overleg met de marktkooplui en marktmeesters aangepast.
  Koninginnennacht/dag gaat gewoon door.  Maak melding

Reageer