FC Zwolle tegen supportersgeweld

Zwolle – FC Zwolle verliest in hoog tempo de goede naam die zij heeft opgebouwd. Er zijn groepen vandalen, die zich supporters noemen, die hun teleurstelling over tegenvallende resultaten niet onder controle kunnen houden en zich te buiten gaan aan ongeregeldheden. Dat laat het bestuur en de raad van commissarissen op de website van de club weten.

Het gooien van voorwerpen en vuurwerk op het veld, het beledigen van scheidsrechters of spelers van de tegenpartij, provocerend gedrag en gewelddadigheden buiten het stadion, met als triest (voorlopig) eindpunt een gewelddadige confrontatie met de politie. FC Zwolle heeft het de laatste weken allemaal meegemaakt. De KNVB stelt naar aanleiding van dit soort incidenten onderzoeken in, geldboetes dreigen. Maar de gevolgen zijn ernstiger. Goedwillende bezoekers van wedstrijden bedenken zich nog eens alvorens een kaartje voor de volgende wedstrijd te kopen.

Op dit moment merkt FC Zwolle zelfs dat gesprekken met mogelijke nieuwe sponsoren dreigen te worden afgebroken: "Willen wij, wil ons bedrijf, zich wel met een club associëren waar dit soort zaken aan de hand is?". Terecht stelt men die vraag.

Ook supporters van andere clubs ondervinden de consequenties. Wedstrijden worden alsnog in een hogere risicocategorie ingeschaald omdat, zoals de politie het omschrijft "bij een sportieve vernedering dit grote teleurstelling teweeg zal brengen, met als gevolg dat zij deze gelegenheid kunnen aangrijpen om de openbare orde te verstoren". Om die reden kunnen zelfs supporters van bezoekende clubs niet naar Zwolle reizen op de wijze zoals die aanvankelijk was afgesproken.

Dit alles is te gek om over te praten!

Er zijn inmiddels meerdere stadionverboden opgelegd, variërend van 18 tot 36 maanden. Voor de ongeregeldheden na de wedstrijd tegen RKC zal nog een tiental supporters een stadionverbod krijgen. Degenen die niet willen luisteren en zich niet weten te gedragen zullen keihard aangepakt worden. FC Zwolle is niet van plan het plezierig avondje voetbal, dat vele duizenden mensen nog steeds in het stadion vinden, door een beperkt aantal raddraaiers te laten verpesten.

We roepen u op om dit soort excessen, samen met FC Zwolle te bestrijden.

Bestuur en Raad van Commissarissen FC Zwolle

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Stadionverboden opgelegd. Prima. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
  Wie legt dit verbod op (club en/of overheid?)
  Moeten diegenen zich bij een thuiswedstrijd ergens (politiebureau?) melden; hoe handhaaf je dit?


  Maak melding

 2. @drama Lijkt me vrij simpel dat er dan bij de ingang wordt gezegd: jij komt er niet in.

  De groep is klein genoeg om ze te kunnen herkennen.


  Maak melding

 3. haha lachwekkend toch dit bericht, er gebeurt 1x echt iets qua supportersgeweld in 10 jaar en iedereen moet constant de situatie afschilderen alsof de 4e wereldoorlog hier heeft plaats gevonden,

  mensen relativatie zou geen verkeerde gedachte zijn!  Maak melding

 4. Alle kaartjes, seizoens kaarten worden gescant bij de tourniquets, mocht je pasje of kaartje geblokkeerd zijn dan kan men dat gelijk zien..
  Op deze manier kunnen ze iemand weren uit het stadion die een verbod heeft.

  Sim-pel


  Maak melding

 5. Bericht door Japser, op 28 april 2011 om 11:30
  Jij wil zeggen dat de groep rel’supporters’ bij FC Zwolle te groot is om te kunnen herkennen…

  Hmm…

  Hahahahahahaha, jij bent echt grappig of dom!

  Meerdere clubs in Nederland dus meerdere supporters met sv?  Maak melding

 6. @Japser en Evert: die “herkenning” bij de ingang lijkt me een probleem.

  Het hebben van een SV schept natuurlijk wel een band; je drinkt ‘smorgens gezamenlijk gezellig erg veel in, gooit er nog een paar pillen bij, en trekt als groep op naar het stadion ; wie houdt je tegen????


  Maak melding

 7. Het gaat hier toch niet om de supporters van andere clubs. Het gaat hier om de ‘supporters’ van FC Zwolle met een stadionverbod.

  Grappig ben ik zeker. Dom ben ik nooit 🙂


  Maak melding

 8. Bericht door Japser, op 28 april 2011 om 11:53
  Het gaat hier toch niet om de supporters van andere clubs. Het gaat hier om de ‘supporters’ van FC Zwolle met een stadionverbod.

  Grappig ben ik zeker. Dom ben ik nooit

  Blijkbaar ben je wel dom, wat je hebt je niet verdiept in het onderwerp sv en roept maar wat.

  Iedere supp met lsv mag niet naar binnen. Degene die een sv krijgen worden opgeroepen om een pasfoto op te sturen. De meesten doen dat niet waardoor het sv langer wordt. Maar dan is er nog geen foto. De foto’s van de politie mogen niet gebruikt worden, dus hoe wil je ze herkennen?  Maak melding

 9. Het hebben van een SV schept natuurlijk wel een band; je drinkt ‘smorgens gezamenlijk gezellig erg veel in, gooit er nog een paar pillen bij, en trekt als groep op naar het stadion ; wie houdt je tegen????

  vooroordeel?
  Wedstrijden op vrijdag en de meesten hebben een baan?
  Bovendien geldt het verbod ook voor de omgeving van elk stadion op wedstrijddagen.  Maak melding

 10. Beste Edwin, nergens in dit bericht lees ik of het door de KNVB opgelegde landelijke stadionverboden zijn. Aangezien dit een bericht is van het bestuur van FC Zwolle, ging ik er van uit dat het om een plaatselijk stadionverbod gaat.


  Maak melding

 11. Daarbij maakt het niet zo heel veel uit of een supporter van Feyenoord met een stadionverbod niet meer binnenkomt op de Centuurbaan. Het gaat voornamelijk om FC Zwolle fans met een verbod. De rest is verwaarloosbaar. En die lui kun je in het stadion echt wel herkennen.


  Maak melding

 12. Stadionverbod is onvoldoende. Het gebeurt de laatste tijd vaak genoeg op de Noord dat de scanners niet goed werken en men via de zijingang toegelaten wordt. Nadeel: Ik zie ook mensen zonder geldig kaartje zich naar binnen worstelen.

  Daarnaast zal iemand met een stadionverbod wellicht een kaartje/seizoenskaart op naam van iemand anders kopen.

  Melden tijdens de wedstrijden op het politiebureau is denk ik het enige dat werkt.


  Maak melding

 13. Wie zegt dat de problemen in het stadion veroorzaakt worden door mensen met een stadion verbod?

  En als iedereen die afgelopen wedstrijd mee heeft gedaan aan de spreekkoren een sv heeft gehad zich elke wedstrijd moety gaan melden op het politiebureau dan denk ik niet dat de politie nog genoeg mankracht heeft om de orde bij de wedstrijd te handhaven.


  Maak melding

 14. Het is een kleine groep, er zijn genoeg mensen te vinden die die jongens (vaak mannen) van gezicht kennen.

  Ameland deelt ook al jaren eilandverboden* uit, die gewoon worden gehandhaafd bij de kassa van de boot. Gewoon op het gezicht. Dat kan in een stadion ook.

  *officieel geen eilandverbod, want dat kan grondwettelijk niet, het is officieel een verbod op het gebruik van de boot naar Ameland


  Maak melding

 15. Bericht door Japser, op 28 april 2011 om 15:31
  Het is een kleine groep, er zijn genoeg mensen te vinden die die jongens (vaak mannen) van gezicht kennen.

  Blijkbaar niet.
  Maar stel, je hebt er 2 gevonden die ze eventueel zouden herkennen, waar zet je ze dan neer?

  En als de “verdachten” uiterlijke kenmerken veranderen (lang haar naar heel kort haar)?  Maak melding

 16. Hoeveel mensen gaat het om, tientallen toch? We hebben het toch niet over honderden?

  Ga mij niet vertellen dat vrijwel iedereen die daar wekelijks (twee-wekelijks) in het stadion zit niet precies weet welke kneusjes voor de problemen zorgen.


  Maak melding

 17. Japser kerel,

  wat maak je je druk jongen,
  mag ik je een tip geven, geniet van het mooie weer buiten,
  op internet al dagen dezelfde discussie voeren lijkt me niet egt bepaald zinvol meer.

  so cheer up & geniet van het leven


  Maak melding

 18. Ik maak me druk om mijn stad en het imago dat sommige voetbal’supporters’, met toestemming van zelfbenoemde gematigden, vakkundig de nek proberen om te draaien 🙂


  Maak melding

 19. Volgens mij wil iedereen hier uiteindelijk hetzelfde: Zwolle kampioen en de sfeer in het stadion en daarbuiten gemoedelijk, positief en gezellig. Misschien kunnen we de discussie na vanavond sluiten en ons geestelijk voorbereiden op de wedstrijd morgen, in het stadion of voor de TV.


  Maak melding

 20. Nou ik vond de sfeer op de Oost tribune top, lekker fanatiek! Jammer van die dertig jonge jongens die zich na de wedstrijd hun emoties niet konden beheersen, maar voor de rest heb ik vooral veel ‘fanatieke’ supporters gezien die hun jongens probeerden te steunen. Voetbal is emotie jongens come one.

  Morgen een groot feest van maken met z’n allen, fakkels mee het stadion in en iedereen mee zingen. Als 12e man kunnen we zeker het verschil maken.

  GRT


  Maak melding

Reageer