FC Zwolle tegen Corteo

Zwolle – Voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk maakte Zwolle voor het eerst kennis met het verschijnsel ‘corteo’: een optocht waarbij supporters te voet vanuit het centrum naar het stadion trekken. Op zich een leuk idee. De praktijk bleek echter anders, aldus het bestuur van FC Zwolle.

22-04-2011_fc_zwolle_supprters_in_colonne_naar_stadion_21.jpg

Omdat de tocht spontaan werd georganiseerd was er geen vergunning afgegeven en was er geen begeleiding door stewards. Op weg naar het stadion werd er (zwaar) vuurwerk afgestoken en werd de straat bezaaid met gebroken glaswerk. Veel deelnemers aan de voettocht bleken bovendien vele uren voor het begin van de tocht in het centrum al "ingedronken" te hebben. Bij aankomst in het stadion ontstond er met name bij de ingang van de noordtribune een opeenhoping en gedrang, waarbij mensen in de verdrukking kwamen en er gevaarlijke situaties ontstonden. De op zich feestelijke corteo resulteerde door dit alles in een anti-reclame voor het voetbal en voor FC Zwolle.

FC Zwolle sluit zich aan bij de oproep van de voorzitter van de supportersclub FC Zwolle, Johan Zomerdijk, om de club en de spelers op een positieve manier te ondersteunen.

Omdat een nieuwe corteo het gevaar van opnieuw negatieve gevolgen met zich mee brengt, roept FC Zwolle organisatoren en supporters op geen corteo te houden. Laat iedereen op eigen gelegenheid naar het stadion komen en steun de club op positieve wijze! Aldus het bestuur van en RvC van FC Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 52
 1. @ admin van weblog:

  Graag een reactie van de weblogzwolle medewerker die meeliep met de tocht………..
  Overdreven gezegt zijn er ongeveer 2 flesbier kapot gegooit. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en word ook afgekeurd, maar voor de rest???????? goede sfeer geen trammeland alleen wat fakkels en 2 of 3 knallen die overegens op plekken werden gegooit met geen mensen in de buurd of wat dan ook.
  Daarom graag een reactie van een journalist die erbij was.


  Maak melding

 2. Supporters doen soms uit frustratie iets wat misschien niet goed is te praten; het bestuur echter uit zijn frustraties d.m.v het uitschrijven van allerlei negatieve dictaten.

  Je kunt je afvragen wat het ergste is; ze kunnen net als de trainersstaf niet omgaan met de spanning en dit getuigt niet van professioneel gedrag.  Maak melding

 3. ik heb mee gelopen!
  de sfeer was tijdens de “corteo” uitstekend!
  een paar knallen gehoord, waarvan 1 vlak bij mijn oor.
  ik ga vrijdag gewoon weer meelopen want aan de corteo mankeerde niets!


  Maak melding

 4. De rijen tegen de supporters sluiten zich langzaam. Notabene door FC Zwolle zelf! Ik heb het ergens anders hier ook al geschreven, geweld is niet normaal.


  Maak melding

 5. Je kunt je afvragen wat het ergste is; ze kunnen net als de trainersstaf niet omgaan met de spanning en dit getuigt niet van professioneel gedrag.
  =======================
  Swollenaar@ wat bedoel je met bovenstaand gel*l ???


  Maak melding

 6. @ swollenaer1, wat bedoel je met “Supporters doen soms uit frustratie iets wat misschien niet goed is te praten” volgens mij was dit aan het begin van de wedstrijd hoor.


  Maak melding

 7. Bericht door Linda, op 28 april 2011 om 17:57
  De rijen tegen de supporters sluiten zich langzaam

  Die rij zal nooit gesloten worden Linda, wij zijn met veel meer;) Er is GEEN geweld gebruikt tijdens de corteo maar lezen vind je blijkbaar moeilijk! Of ontopic blijven.


  Maak melding

 8. Bij aankomst in het stadion ontstond er met name bij de ingang van de noordtribune een opeenhoping en gedrang, waarbij mensen in de verdrukking kwamen en er gevaarlijke situaties ontstonden.

  Als ze nou gewoon de andere ingang van de FP tribune ook opengooien, dan is er niets aan de hand. Zwolle zelf zorgt ervoor dat er maar één ingang open is. Wij staan altijd in een lange rij te wachten en te dringen om de tribune op te mogen bij een wedstrijd met een verhoogd risico. Echt gezeur van de bovenste plank!  Maak melding

 9. Omdat de tocht spontaan werd georganiseerd was er geen vergunning afgegeven en was er geen begeleiding door stewards.

  Waar is het voor nodig dan om het te laten begeleiden door stewards? Die hebben hun taken in het stadion en op het terrein erom heen. Niet in de stad. En welke stewards wil je daarvoor mee laten lopen dan?


  Maak melding

 10. [quoteBericht door Linda, op 28 april 2011 om 17:57
  De rijen tegen de supporters sluiten zich langzaam. Notabene door FC Zwolle zelf! Ik heb het ergens anders hier ook al geschreven, geweld is niet normaal.

  ][/quote]
  Volgens mij ben jij helemaal de weg kwijt, of niet dan.
  De Corteo was VOOR de wedstrijd en er is helemaal NIETS gebeurt.
  SNAP JE!  Maak melding

 11. Veel deelnemers aan de voettocht bleken bovendien vele uren voor het begin van de tocht in het centrum al “ingedronken” te hebben.

  Ja, mag dat niet in Nederland?
  Mooi weer en goede vrijdag, dus veel mensen vrij.

  Bij aankomst in het stadion ontstond er met name bij de ingang van de noordtribune een opeenhoping en gedrang, waarbij mensen in de verdrukking kwamen en er gevaarlijke situaties ontstonden

  Dan moet je voor een fatsoenlijke routing zorgen. Bovendien zou het ook schelen om op dat stuk geen auto’s te parkeren.  Maak melding

 12. Er was een storing in de toegangspoortjes. Wij, en een hele hoop anderen konden niet via de normale weg naar binnen. Dit was mede oorzaak van het gedrang! Beetje jammer dat dit nu gebruikt wordt.


  Maak melding

 13. Dat van die poorten opengooien klopt helemaal.
  Op de FP was alleen de eerste poort open. Hiervoor stond dan ook een rij mensen die door de poortjes moesten.
  Staat er precies voor de ingang een auto geparkeerd.
  Het heeft ongeveer 25 min. geduurd voordat wij door de poortjes waren. Waarom die achterste poort niet open zoals normaal ook gebeurt? Waarom werd die geparkeerde auto niet weggesleept?
  Hoe moet dat straks in de eredivisie, waar je elke week vol zit met 10.000 man en misschien nog met een uitbreiding ? Dat wordt (grote) chaos. Maar ook na afloop, schuivelen in de gang achter de FP. En dat wij al , als één van de laatsten het vak afgaan. Herstel, met zachte drang verzocht worden om te vertrekken terwijl de gang nog vol schuivelende SUPPORTERS staan.


  Maak melding

 14. [Doen we Edwin, op de fietse.

  /quote]
  achter elkaar, want het mag niet gezamenlijk van de club.;);)
  :D:D:D
  Oh sh*t, drie dansende smiley’s, mag ook niet van de club.  Maak melding

 15. Jammer, was een leuk initiatief van enkele fanatieke supporters. Goede sfeer langs de gehele route hoorde ik en ach dan gaat er een flesje kapot, waar maken we ons druk om..

  Laten we ons richten op hoe we als twaalfde man achter onze jongens kunnen staan, inplaats dat we er een klaag weblog van gaan maken hier.

  GRT OOST


  Maak melding

 16. Soms vraag ik me af of mensen wel weten waar ze over praten in plaats van dat men maar iedereen napraat die iets gezien of gehoord heeft van wat er gebeurd is (bij welk feest of evenement dan ook).

  Ik ben zelf vrijdag bij de voetbal geweest en wat er na de wedstrijd gebeurd is, is niet goed te praten. Punt.

  Maar ik twijfel aan mensen die zeggen dat de Corteo geweldadig was of dat er van alles mis is gegaan. Ik zat zelf vanaf 3 uur in de stad, wil dat dan gelijk zeggen dat ik dronken ben en mezelf niet meer in de hand heb? Natuurlijk, kapot gooien van bierflesjes is niet normaal, maar weg bezaait met glas? Vraag ik me toch echt af waar ,gezien ik bijna achteraan liep. Bovendien hebben degene gewoon een boete gehad dus is het voor mij klaar.

  Verder moet het in dit land gewoon kunnen om zelf te bepalen hoe, wanneer en met wie we naar het stadion gaan, dit zou een hoop ergenis en eventueel provocerend gedrag schelen.

  Dus had ik 1 verzoek voor alle mensen die er NIET bij waren, praat elkaar niet zo na en geloof niet alles wat er in de media verschijnt.
  Als je dan toch een discussie wilt aangaan, doe het dan face to face met iemand die er ook bij is geweest.

  Aanstaande vrijdag zijn er weer plannen voor een Corteo en ik vind dit een goed initiatief. Ik hoop wel dat de ME zich dit keer niet laat zien i.v.m. onnodige provocatie. (ik heb zelf namelijk WEL mensen kennis)Ik zal de organisatoren dan ook zeker steuen ondanks het negatieve advies van onze geliefde club zelf.

  Want 1 ding moet FC Zwolle goed beseffen, sommigen van ons moeten de hand in eigen boezem steken maar zolang onze fc zelf ook nog niet al zijn zaakjes voor elkaar heeft (bijv het iedere keer weigeren van dezelfde toegangpoortjes) moet men ook niet altijd maar de schuld bij een ander zoeken.  Maak melding

 17. Quote Robbie, Dus had ik 1 verzoek voor alle mensen die er NIET bij waren, praat elkaar niet zo na en geloof niet alles wat er in de media verschijnt.

  Volgens mij had jij jouw stukje enkele dagen eerder moeten schrijven Robbie. Goed geschreven inside informatie.
  Zie je morgen.


  Maak melding

 18. De berichtgeving in de media en op het internet over de corteo van vorige week vrijdag is geen juiste weergave van de feitelijke gang van zaken.

  Als deelnemer deel ik graag mijn beleving van de corteo met de lezers van weblogzwolle.

  Na de fantastische prestatie in Rotterdam vorige week maandag en gelet op het belang van de wedstrijd tegen RKC hebben supporters van FC Zwolle een corteo georganiseerd. Doel van de corteo was om voorafgaand aan de wedstrijd, de eenheid tussen alle supportersgroepen te benadrukken en hiermee als 12de man FC Zwolle een duw in de rug te geven.

  Op de korte termijn bleek het niet mogelijk om de hiervoor benodigde vergunning te verkrijgen. Wel zijn er vooraf goede afspraken gemaakt tussen de organiserende supporters en de vaste contactpersonen van de politie.

  Iets na zevenen zijn zo’n vijfhonderd Zwolle supporters onder begeleiding van politie richting het stadion vertrokken. Het is waar dat er onderweg wat vuurwerk is afgestoken, enkele bierflesjes sneuvelden en dat niet elke deelnemer broodnuchter was. Wat de twee laatste aspecten betreft weinig anders dan een carnavalsoptocht. Wat ook waar is maar nauwelijks in het nieuws komt is dat het een fantastisch feest was. Veel supportersliederen (zonder kwetsende teksten), positieve reacties van veel toekijkende Zwollenaren en een dwarsdoorsnede van de Zwolse samenleving gezamenlijk onderweg naar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Met wellicht iets teveel overbodige ME waarvan enkele dan de tijd staat te vullen met machtsvertoon.

  De problemen rond de piekbelasting bij aankomst zijn niet anders dan bij andere thuiswedstrijden. Vanwege de werkzaamheden aan de Ceintuurbaan zijn extra verkeersmaatregelen nodig en de club is organisatorisch nog lerende hoe het de publieke belangstelling als gevolg van het sportieve succes snel en goed kan afhandelen.

  Dit is mijn beeld. Uit persoonlijke ervaring. Ik heb het geschreven omdat ik de corteo als het hoogtepunt heb ervaren van de hele avond die in mineur eindigde.

  Ik vind het jammer dat angst, wantrouwen en persoonlijke normatieve uitspraken in de berichtgeving overheersen waardoor er een verkeerd beeld is ontstaan en dat het bestuur van FC Zwolle daarom tegen een nieuwe corteo is.

  Zelf hoop ik dat er morgenavond toch opnieuw een corteo wordt gehouden. Al is het alleen maar om te bewijzen dat FC Zwolle betere supporters heeft dan de media en sommigen ons soms willen doen geloven. Maar vooral omdat het een kick is om te zien dat velen de liefde voor de stad en de club delen.


  Maak melding

 19. Nog een kleine toevoeging, voor degenen die een persoonlijke indruk willen krijgen van de gang van zaken rondom de corteo:

  Op youtube zijn diverse video’s te zien van de corteo. Ook hebben fotografen van weblogzwolle en FC Zwolle genoeg plaatjes geschoten.


  Maak melding

 20. Persoonlijk zie ik geen nut in zo’n corteo en steun je de spelers meer om tijdens de warming up ze toe te zingen.
  Dat het gezellig was tijdens die corteo geloof ik graag en dat er vuurwerk afgestoken word dat moet kunnen en dat een fles kapot gaat is niet ok maar dat is niks nog vergeleken wat er met verschillende stoeltjes gebeurde die het moesten ontgelden op de ME tribune. Overal zie je die palen met zo’n bol hangen en gebruik die beelden eens en als het kan gooi dan gelijk die persoon op onze mooie scorebord met z’n kop


  Maak melding

 21. ik als vrouw van middelbare leeftijd, heb aan de kant van de de weg genoten van deze corteo.
  wat een geweldig sfeertje.
  dus ik zou zeggen gewoon weer doen en ik zal er vanavond zeker weer staan kijken.  Maak melding

 22. Ik doe een fiets tochtje vanuit zuid. Vanaf de Hortensiatunnel is het meestal een langgerekt blauw wit lint. Al die mensen die met ons mee fietsen………………………………..;) 8) 😀 Forza FCZ.
  En al die toejuichingen als we langs het overvolle terras fietsen van de “Pierik”. Gezellig. 😛


  Maak melding

 23. @kleintje

  Dank dat u uw positieve beleving van de corteo met ons deelt. Dat biedt tegenwicht aan de negatieve beeldvorming in de media en door enkelingen. We maken er vanavond weer een mooi feest van!


  Maak melding

 24. En al die toejuichingen als we langs het overvolle terras fietsen van de “Pierik”.

  Dat komt omdat je zowaar een keer fietst zonder om te vallen.:P
  :D:D:D


  Maak melding

 25. Tuurlijk Edwin, omdat jij mee wil lopen in dat optochtje, moeten omwonenden hun auto elders parkeren….welja. Aan alle normale echte fans; Veel plezier vanavond!


  Maak melding

 26. Bericht door Stadshagenees, op 29 april 2011 om 13:50
  Tuurlijk Edwin, omdat jij mee wil lopen in dat optochtje, moeten omwonenden hun auto elders parkeren….welja. Aan alle normale echte fans; Veel plezier vanavond!

  BEste shagenees, ben jij weleens op een wedstrijddag bij FCZwolle geweest?
  Blijkbaar niet, omwonende staan namelijk NIET geparkeerd op het stadionterrein.
  Maar ik heb een beter idee.
  SHagenees en Japser, loop eens mee en zie het met eigen ogen!  Maak melding

 27. Corteo FC Zwolle supporters naar stadion gaat door2
  [Vertaal]
  ——————————————————————————–

  Verschillende supportersgroepen hebben besloten om de Corteo van de binnenstad naar het FC Zwolle stadion toch door te laten gaan. Volgens zeggen is de gemeente en politie tegen de corteo omdat de tocht vorige week volgens eigen zeggen uit de hand was gelopen. Dit wordt tegengesproken door de organisatoren. Het enige wat was voorgevallen waren twee flesjes bier die op de grond waren gegooid. Hier is direct op ingegrepen door politie en persoon uit de corteo gehaald. Het machtsvetoon van ME op iedere hoek van de straat met schild en getrokken wapenstok was buitensporig te noemen en niet nodig!

  Verder heerste er een goede stemming onder de supporters tijdens de tocht en laten we niet vergeten dat we hiermee alleen de club een hart onder de riem willen steken aldus de organisatie.

  Vanavond zal ook Johan Zomerdijk,voorzitter van de supportersclub meelopen in de tocht. Hij staat achter de corteo namens zichzelf en de supportersclub maar ook loopt hij mee op verzoek van de club. Zomderwijk zegt dat hij over vorige week alleen maar goede berichten heeft gehoord. Wat na afloop van de wedstrijd is gebeurd heeft niets met deze tocht te maken.

  Vanavond begint de tocht rond 19:00 uur vanaf café fluitje.
  Er wordt opgeroepen geen drank mee te nemen of te nuttigen tijdens de corteo!

  http://www.fczwolle.org/2011/04/29/corteo-fc-zwolle-supporters-naar-stadion-gaat-door/  Maak melding

 28. Op fczwolle.org reageren ze niet zo op de persoon zoals hier. Of zouden degene die hier op de persoon spelen daar een ban hebben?


  Maak melding

 29. Bericht door Stadshagen, op 29 april 2011 om 16:55
  @Japser,
  Zeker de stad in om tijdens de koninginnenacht bierflesjes kapot te gaan gooien.

  Of met oud en nieuw, bevrijdingsdag oid moet ik nog even doorgaan? Ik wil je uitnodigen 6 mei bij ons in de straat/buurt te komen kijken, hoeveel kots en rotzooi er ligt van bevrijdingsfestival gangers…


  Maak melding

 30. Ik ga vanavond idd de stad in om Koninginnenacht te vieren. Met bier uit plastic. Morgen in Eindhoven hetzelfde, 5 mei wederom, en allerlei andere festivals die ik deze zomer hetzelfde verhaal (Dauwpop, Madnes, Zwarte Cross, Lowlands, etc.). En die plastic bekertjes gaan na gebruik of op de stapel om in te wisselen, of in de prullenbak 🙂

  Ik weet dat er daar een puinzooi wordt gemaakt, maar niet… door mij 😀


  Maak melding

 31. Het gaat niet goed met FC Zwolle: 0-0. Nog een paar minuten.
  RKC staat nu met 5-0 voor op RBC, en laat dit nu net het voordelige doelsaldo voor Zwolle zijn.


  Maak melding

 32. maak er maar 6-0 van dus nacompetitie een feit en om het erger te voorspellen verliezen ze die van vvv dus weer jaartje jupiler.


  Maak melding

 33. Om nog kans te maken op de titel zullen de Zwollenaren het uitduel met SC Cambuur in winst om moeten zetten. Daarnaast zal RKC minimaal gelijk moeten spelen. Het doelsaldo is momenteel in het voordeel van de Brabanders (plus 44 tegen plus 42).

  bron: nu.nl


  Maak melding

 34. Zo, wederom een goed verlopen corteo, iets minder mensen maar net zo’n goede sfeer.

  Helaas weer veel belastingbusjes onderweg gezien.

  Blijft elke weer een mooi moment om te gaan zitten op de ceintuurbaan!!


  Maak melding

Reageer