SP tegen afschaffen schoolzwemmen

Zwolle – De fractie van de SP in de gemeenteraad van Zwolle is tegenstander van het voorstel van het college om het schoolzwemmen in Zwolle vanaf het schooljaar 2012-2013 af te schaffen. De SP is van mening dat het voorstel zal leiden tot meer ongelukken en de meest kwetsbare groepen in de samenleving het hardste zal treffen.

Het voorstel om het schoolzwemmen af te schaffen is onderdeel van een breed pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Voor de SP is het behoud van het schoolzwemmen echter een principezaak. SP-raadslid Frank Futselaar: “Vorige zomer trok de Nederlandse reddingsbrigade nog aan de bel vanwege het stijgende aantal kinderen zonder zwemdiploma dat in het water in moeilijkheden komt. We zien dat steeds meer gemeenten onder druk van de crisis het schoolzwemmen wegbezuinigen. Zwolle moet niet meedoen aan deze slechte tendens. Het gaat om de veiligheid van de kinderen.”

Daarnaast blijkt dat het afschaffen van schoolzwemmen met name groepen in de samenleving treft die het toch al moeilijk hebben. Futselaar: “Met name bij de laagste inkomens en allochtonen is het aantal kinderen dat zonder zwemdiploma’s de lagere school verlaat relatief hoog. Juist hiertegen is schoolzwemmen een goed vangnet.”.

Futselaar verwerpt het argument dat zwemles alleen een verantwoordelijkheid van de ouders is. “Wij hebben onderwijsplicht in Nederland omdat we vinden dat álle kinderen bepaalde basisvaardigheden moeten hebben. Kunnen zwemmen hoort in zo’n waterrijk land gewoon tot die basisvaardigheden. De overheid moet hierbij niet weglopen voor haar verantwoordelijkheid.”

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Lijkt mij toch in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ouders.
  En nu er bezuinigd moet worden, vind ik het niet raar dat er schoolzwemmen afgeschaft wordt.


  Maak melding

 2. Derk hier in Westenholte leerden alle kinderen zwemmen in de kolk met een touw om hun middel .Wij gingen met onze kinderen en gaan met onze kleinkinderen naar het zwembad tot ze afzwemmen(Zweten).


  Maak melding

 3. Ik had watervrees, zonder schoolzwemmen had ik nooit zwemmen geleerd. De vrees is er pas echt veel later vanaf gegaan. Ga maar eens vragen hoeveel mensen watervrees hebben en dus niet gaan zwemmen maar verzuipen.
  Domme actie.


  Maak melding

 4. Niet over de inhoud maar de manier waarop:

  ⤽Wij hebben onderwijsplicht in Nederland omdat we vinden dat álle kinderen bepaalde basisvaardigheden moeten hebben. Kunnen zwemmen hoort in zo’n waterrijk land gewoon tot die basisvaardigheden. De overheid moet hierbij niet weglopen voor haar verantwoordelijkheid.⤝

  hahaha, aan de ene kant zout op slakken leggen zodra de overheid teveel aan regeldrift lijkt te gaan doen. Aan de andere kant even een aanname doen dat zwemmen een verplichte basisvaardigheid is en tegelijk even de overheid hiervoor verantwoordelijk te stellen zonder hier een discussie over te voeren met de betrokken partijen…da’s niet zo netjes of da’s politiek?


  Maak melding

 5. Afschaffen dat schoolzwemmen!
  Leren zwemmen is imho de verantwoordelijkheid van de ouders, en niet van de school. Het is zeker wel belangrijk dat de kinderen voldoende beweging krijgen, maar dat kan ook door (lees: goedkopere) gym-uren.


  Maak melding

 6. Ik zou het fijn vinden als mijn kinderen straks nog schoolzwemmen krijgen, ook al hebben ze hun diploma’s! De kinderen die A en B hebben, gaan nu toch extra oefenen en leren onder andere in water te overleven. De meeste kinderen halen alleen hun A en B diploma en kunnen wel zwemmen maar overleven is toch wat anders! Ik vind het wel jammer dat bij ons het schoolzwemmen pas in groep 5 is omdat er zoveel water is in de omgeving. Aan de andere kant begrijp ik het ook wel. Oudere kinderen zijn sterker en leren sneller zwemmen. Heel veel kinderen starten tegenwoordig al op 4 jaar met zwemles. Wat dat betreft is een herhaling in groep 5 natuurlijk niet zo erg. Gaan er veel ouders regelmatig met kinderen zwemmen om hun zwemvaardigheden te onderhouden? Ik weet het niet… Volgens mij is deze discussie er echter al jaren. Ik ben benieuwd of het schoolzwemmen blijft of niet! O ja, ik weet niet of gymlessen heel veel goedkoper zijn want er komen steeds meer leerkrachten in het basisonderwijs die geen gymbevoegdheid hebben. Uiteindelijk zul je dus een extra vakleerkracht moeten inhuren… (of schuiven met leerkrachten…)


  Maak melding

 7. Bericht door Edward, op 28 april 2011 om 23:54
  Afschaffen dat schoolzwemmen!
  Leren zwemmen is imho de verantwoordelijkheid van de ouders, en niet van de school. Het is zeker wel belangrijk dat de kinderen voldoende beweging krijgen, maar dat kan ook door (lees: goedkopere) gym-uren.

  Ik ben blij dat ik vroeger de zwemles op school kreeg, Dit stimuleerde mij om verder les te nemen.
  Als je de verplichte zwemles uit het onderwijs haalt, zul je zien dat over een aantal jaren de zwemincidenten op de plassen toenemen.
  Kijk voor de grap eens wat een gemiddelde zwemles kost. Niet iedereen heeft een leuk inkomen om dat te kunnen betalen (lees: alleenstaande ouders, en mensen met een uitkering)

  Als zoals jij aangeeft dat zwemles een verantwoordelijkheid van de ouders is, waarom ook dan niet die zo broodnodige beweging? Haal de gymles ook uit het onderwijs en leg de verantwoordelijkheid bij de ouders. Scheelt weer een leerkracht en dus goedkoper onderwijs. Binnen de kortste keren lopen er michelin mannetjes en vrouwtjes op de scholen rond.

  Ach het is zo gemakkelijk om te bezuinigen in Zwolle.

  “De wethouder”
  Laten we eens beginnen met onnodige subsidies op cultuur, onderwijs en de WMO. Van onze zakenlunches en uitstapjes blijven we af, want die geven de nodige ontspanning. Verder kunnen we nog wel wat geld bij andere instanties weghalen. Maar dat prestigieuze bouwproject moet wel doorgaan, want dan onthouden ze tenminste mijn naam. En na een paar maanden stop ik er mee en ga lekker genieten van mijn wachtgeldregeling.

  Aldus de wethouder…….


  Maak melding

 8. Vroeger zei rechts ” eat the poor “, nu zijn ze wat humaner geworden en heet het ” drown the poor ” .

  Hypotheekrenteaftrek uber alles !


  Maak melding

Reageer