Kwaliteit Journalistiek Hogeschool Windesheim zorgelijk

Zwolle – De kwaliteit van gerenommeerde hogescholen in Nederland blijkt flinke deuken te hebben opgelopen. De Onderwijsinspectie heeft in navolging van de Hogeschool Inholland bij nog vier andere hogescholen grote gebreken geconstateerd. Het gaat om de de opleiding Werktuigbouwkunde Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Journalistiek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, communicatie bij de Hogeschool Leiden en Communicatie en Media van de Hanzehogeschool in Groningen.

Alle vier krijgen van de Onderwijsinspectie het predikaat zorgelijk. Dat blijkt uit het rapport ‘Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het Hoger Onderwijs’ dat donderdagmiddag door het ministerie van Onderwijs bekend werd gemaakt. Er zijn volgens de Onderwijsinpectie in geen van de vijftien onderzochte hogescholen frauduleuze handelingen gepleegd. De inspectie benadrukt dat het niet om een totaalbeeld gaat van de situatie van hogescholen in Nederland.

In totaal werden vijftien hogescholen onder het vergrootglas gelegd. De bevindingen hebben intussen geleid tot nieuwe onderzoeken. Bij zeven hogescholen waaronder die van Rotterdam, Utrecht en Ede oordeelt de Onderwijsinspectie dat de kwaliteit voor verbetering vatbaar is.

Het betreft vier opleidingen van Hogeschool Inholland. Hier is door de NVAO vastgesteld dat een aanzienlijk deel van de onderzochte eindwerken van afgestudeerden niet het HBO-bachelorniveau toonde. Bij de opleiding Bedrijfseconomie (BE) Haarlem betrof het alleen regulier afgestudeerden; bij de andere drie opleidingen ging het zowel om regulier als om alternatief afgestudeerden (Media & Entertainment Management (MEM) Haarlem, CommerciëleEconomie (CE) Diemen en Vrijetijdsmanagement (VTM) Diemen). Vier van de vijf onderzochte opleidingen vertonen aanzienlijke gebreken in de naleving van de Wet op het hoger onderwijs, de naleving van interne regels en/of de borging van het eindniveau. Het betreft de opleidingen BE Haarlem, CE Diemen, MEM Haarlem en VTM Diemen.

Staatssecretaris Zijlstra (Hoger onderrijs) krijgt de aanbeveling mee om risico’s en falen eerder te signaleren en aan te pakken.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. En een kamerdebat

  Vier andere opleidingen noemt de inspectie zorgelijk. Half mei dient het debat over de situatie op het hbo in de Tweede Kamer dat is aangevraagd door GroenLinks en de SP.  Maak melding

 2. Zucht….Waarom verbaast me dit niet? 😉

  Decanen binnen Windesheim noemen de opleiding Journalistiek niet voor niets de ‘kleurplatenopleiding’ (aangezien heel veel journalisten in spé een zeer makkelijk alternatieve afstudeeropdracht mogen doen).

  Anyway, ik ben benieuwd wanneer de volgende opleidingen het predikaat ‘zeer zwak’ gaan krijgen, want met de massale doorstroom van mbo-scholieren naar het hbo is de kwaliteit van het hbo in een vrije val terechtgekomen, want de opleiding Journalistiek is heus niet de enige waar het een en ander valt te verbeteren op Windesheim….  Maak melding

 3. Stond de opleiding Journalistiek bij Windesheim ook niet al een 15-20 jaar geleden ter discussie. Studenten liepen toen ook al de deur uit met een diploma terwijl ze in werkelijkheid niet alle vakken afgerond hadden. Velen liepen destijds over naar Deventer en Enschede.


  Maak melding

 4. @ Koffie: want met de massale doorstroom van mbo-scholieren naar het hbo is de kwaliteit van het hbo in een vrije val terechtgekomen -> Huh??? Leg uit!  Maak melding

 5. Vrees dat er nog veel meer opleidingen zijn waarvan de kwaliteit te wensen over laat. En er zijn natuurlijk ook individuele docenten die er weinig van bakken. Zo kreeg ik op de universiteit ooit les in informatica uit een reader van meer dan 10 jaar oud… Daar waren ook veel full-time docenten die, door de jaren heen verstoft op hun kamertje, het contact met de praktijk geleidelijk waren kwijt geraakt.


  Maak melding

Reageer