Gebouw X mooiste gebouw van Nederland

Zwolle – Donderdag is in de Amsterdamse Stadsschouwburg Gebouw X van Hogeschool Windesheim door de de Bond Nederlandse Architecten uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar 2011. Volgens de jury is het gebouw een feest van een school, voor leerlingen en docenten, voor gebruikers en passanten. Gebouw X heeft een bijzondere gevel, ontworpen door Broekbakema architecten te Rotterdam. De gevel bestaat uit een omhulsel van witte kunststof gevelelementen van twaalf meter lang. Hierin zijn drieduizend driehoekige ruiten verwerkt, waardoor een X-vormig patroon ontstaat.

 gebouw_x_2.jpg

De gevelelementen zijn vervaardigd door Holland Composites Industrials in Lelystad. Het vijfverdiepingen hoge gebouw bestaat uit twee delen die split-level ten opzichte van elkaar liggen. Ze worden met elkaar verbonden door loopbruggen. Dit alles geeft een sfeer van licht en openheid. Dé centrale plek in het gebouw is het grote atrium, de gemeenschappelijke ruimte. Hieromheen zitten de leslokalen, studielandschappen en werkruimtes. Al met al kenmerkt gebouw X zich als een bijzonder gebouw dat creativiteit, energie, licht en ruimte uitstraalt.

Duurzame toiletten

Het gebouw beschikt over toiletten die zijn gebaseerd op een duurzame techniek waarbij urine en ontlasting gescheiden worden opgevangen en afgevoerd. Dit leidt tot een afname van watergebruik en verontreiniging van water. De opgevangen stoffen worden gerecycled tot meststoffen en biogas.

gebouw_x_1.jpg

 01-09-2010_abseilen_x_gebouw_hs_windesheim_4.jpg

Artikel delen:
Reacties 3
  1. De X is ook het meest onhandige gebouw ooit. Vervelende trappen, totaal nutteloze grote ruimte beneden, geen énkele rustige studieplek, smerig, vervelende toiletten, veel te veel afleiding door de glazen wanden. Doe mij het oude D-gebouw nog maar terug..


    Maak melding

  2. Laat ze liever goede opleidingen geven (zie landelijke nieuwsberichten gisteren) en er bovendien voor de student staan in plaats van je te profileren met een gebouw…


    Maak melding

Reageer