Programma 4 en 5 mei

Zwolle – In het Ter Pelwijkpark in Zwolle vindt woensdag 4 mei om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats, bij het centrale oorlogsmonument. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een Stille Omgang. De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst om 18.30 uur in de Oosterkerk, georganiseerd door het Podium van Kerken.

De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

De burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Als gastkoor treedt op het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle. Na de Last Post, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden.

Donderdag 5 mei Bevrijdingsdag

De bevrijdingsviering begint op donderdag 5 mei om 10.30 uur bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden met de ontsteking van het bevrijdingsvuur dat door atleten van Atletiekvereniging PEC 1910 is opgehaald uit Wageningen. Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een toespraak en kondigt het openingsconcert aan van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Friso met optreden van Danny de Munk. Ook de wethouders bezoeken het festival en vragen aandacht voor verschillende projecten. Kijk voor meer informatie over het programma en het thema ‘Vrijheid op Straat’ op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

 

Verkeersstremmingen op woensdag 4 en donderdag 5 mei

De activiteiten op 4 mei hebben gevolgen voor het verkeer. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.15-21.00 uur stremming voor al het verkeer.

Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar neemt een alternatieve route via de Eekwal, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk waarna de gebruikelijke route wordt gereden. De bushaltes aan de Wilhelminastraat en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaatsen bevinden zich aan de Eekwal of bij winkelcentrum Diezerpoort.

Gedurende de op- en afbouw van het Bevrijdingsfestival (van 26 april tot en met 8 mei) moet het verkeer in de omgeving van Park de Wezenlanden en in de binnenstad rekening houden met hinder. Vanwege het Bevrijdingsfeest op 5 mei in de binnenstad en in park De Wezenlanden worden de volgende straten afgesloten tussen 4 en 6 mei:

– Schuurmanstraat. Dicht: 4 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur

– Luttenbergstraat (Hanekampbrug tot Wethouder Alferinkweg).

Dicht: 4 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur zijde binnenstad.

Open 6 mei 18.00 uur zijde Provinciehuis

– Luttenbergstraat (vanaf Assendorperstraat tot aan kruispunt Alferinkweg)

Dicht: 4 mei 07:00 uur/ open: 6 mei 18:00 uur

– Wethouder Alferinkweg (geheel). Dicht: 4 mei 07:00 uur/ open: 6 mei 18:00 uur

– Groot Wezenland (vanaf Assendorperstraat)(Isala bereikbaar).

Dicht: 5 mei 07:00 uur/open: 6 mei 06:00 uur

– Kerkstraat (vanaf Diezerpoorterbrug tot aan Ter Pelkwijkpark),

Dicht: 5 mei 07:00 uur/open: 6 mei 06:00 uur

– Buserstraat/Wiecherlinkstraat. Dicht: 5 mei 07:00 uur/ open: 6 mei 06:00 uur

– Ten Oeverstraat/Grasdorpsstraat. Dicht: 5 mei 07:00 uur/ open: 6 mei 06:00 uur

De afsluiting van het gebied binnenstad/Park de Wezenlanden vindt plaats vanwege de veiligheid in verband met de vele bezoekers die worden verwacht. Isala klinieken, locatie De Wezenlanden, ligt nabij het festivalterrein. Om de rust in en om het ziekenhuis te kunnen waarborgen, wordt de omgeving afgezet met hekwerk. Het ziekenhuis blijft bereikbaar voor haar bezoekers via de algemene omleidingroute: Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Stationsweg, Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat en omgekeerd. Bebording geeft de stremmingen en omleidingroutes aan. Het tankstation aan de Hanekamp is bereikbaar via de Hanekamp.

Op 5 mei zijn er tevens festiviteiten in de binnenstad op onder andere de locaties Grote Kerkplein, Melkmarkt, Gasthuisplein en Bethlehemskerkplein en in de straten Sassenstraat en Diezerstraat.

Reisadvies
De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Eekwal, Dijkstraat en Burgemeester Drijbersingel ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van het park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat. Voor fietsers worden fietsrekken geplaatst aan de Wethouder Alferinkweg, Hanekamp, Ter Pelkwijkpark en de Luttenbergstraat. Parkeren

In de buurt van het park zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeren worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage en Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland aan de Hanzelaan. Deze liggen aan de zuidzijde van het station. Aan de voorkant van het station wordt verwezen naar de bevrijdingsfestivallocaties. Andere parkeerlocaties in de buurt van de stad zijn Dijkstraat, Noordereiland (Assiesstraat), Eiland (Pletterstraat), Maagjesbolwerk (Jufferenwal) en Diezerpoort (Van Wevelinckhovenstraat) en Turfmarkt. De routes naar de parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven. Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad bevindt zich het parkeerverwijssysteem dat de parkeeraccommodaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aangeeft.

Voor informatie over het programma kijk op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

Voor meer informatie over het programma in de binnenstad kijk op www.koninginnedagzwolle.nl. Voor meer informatie over de wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Zwolle kijk op www.bereikbaarheidzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer